Hatay Valisi Lekesiz Açıklaması

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, ''10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'' dolayısıyla yayınladığı mesajda, her insanın eşit, özgür ve onurlu bir şekilde yaşama hakkına sahip olması gerektiğini belirtti.

Vali Lekesiz, Türkiye'nin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini 10 Aralık 1948 yılında ilk onaylayan ülkeler arasında yer aldığını kaydetti.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin, bireyin doğuştan gelen ve yalnızca insan olmasından kaynaklanan haklarını özgürce ve eşit şartlar altında kullanmasını teminat altına alan hakların manzumesi olduğunu ifade eden Lekesiz, mesajında şunlara yer verdi:

''Bunların en başında yaşama hakkı gelmektedir. Bu hakkı düşünme, eğitim-öğretim, çalışma,iletişim ve seyahat özgürlüğü hakları izler. Her insan eşit, özgür ve onurlu bir şekilde yaşama hakkına sahip olmalıdır. 'Sosyal Devlet' ilkesinin bir neticesi olarak devletimiz, her türlü ayrımcılığı, anayasal ve hukuksal düzenlemelerle yasaklayarak tüm vatandaşlarına küresel düzeyde benimsenmiş insan hakları normlarını sağlama sürecini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiştir.

İnancı, kökeni veya düşüncesi ne olursa olsun tüm vatandaşlarını eşit kabul eden, insan hak ve özgürlüklerini benimseyerek yaşayan bireylerin oluşturduğu bir toplum, gerçek anlamda uygarlık seviyesini yakalamış ve diğer ülkelere örnek teşkil eder hale gelmiştir. Binlerce yıllık geçmişiyle birçok kadim uygarlığa ev sahipliği yapmış ilimiz, yaratılıştan gelen farklılıklarını zenginlik; ortak değerlerini gücü kabul ederek rengârenk mozaiği ile insanlığın barışa, kardeşliğe ve hoşgörüye olan susamışlığının pınarı olmaya adaydır. İlimiz insanının, insan sevgisi temeline dayalı birlikte yaşama kültürünü bir yetenek haline getirmiş olmasından dolayı bundan sonraki nesillere bu anlayışı daha güçlü biçimde aktaracağına olan inancımın yüksek olduğunu ifade etmek isterim. Bu vesileyle kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleriyle basın yayın organları tarafından vatandaşlarımızın bu konuda bilinçlendirilmesine, insan hak ve özgürlüklerinin herkes için tüm yönleriyle korunup geliştirilmesine katkı sağlanmasına ve daha eşit, özgür bir dünyaya ulaşılması temennisiyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutlarım.''

Muhabir: Emin Sansar

Yayıncı: İsmihan Özgüven
Kaynak: AA