Başkan Ülgür'den 'küçük Menderes' Çağrısı

Selçuk Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür, siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına seslenerek, Küçük Menderes Nehri'nin kirliliğinin temzilenmesi için birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

Küçük Menderes'in kirliliğinin ortadan kaldırılması için CHP’li milletvekilleri, il ve ilçe yöneticileri ile çevre belediyelerden yetkililer, Selçuk'ta geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.

Ahmet Taner Kışlalı Salonu'nda gerçekleşen toplantıya TBMM Çevre Komisyon Üyesi ve CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Orhan Karaoğlu, Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, CHP İl Sekreteri Sevda Erden Kılıç, CHP Parti Meclis Üyesi Hüseyin Saygılı, CHP İl Yöneticisi Dilek Bilgin, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, çevre belediye başkanları, CHP ilçe örgütleri üyeleri, ziraat ve ticaret odaları yetkilileri, İZSU yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok vatandaş katıldı.

Toplantıda konuşan Selçuk Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür, “Çevre Bakanlığı bizlere diyor ki, ‘Küçük Menderes ile ilgili paranız pulunuz yoksa; biz çevre Bakanlığı olarak bir takım katkılar koyalım, projeler yapalım, devlet de bu konuda uzun vadeli krediler veriyor, alt yapı eksikliklerini tamamlayın’ diyor. Ancak biz bir türlü Çevre Bakanlığı'na şunu anlatamıyoruz. Alanın üzerindeki 7 tane belediyenin 2 tane arıtma tesisi var. Bir de küçük belde belediyelerin arıtma tesisleri var. Biz bu konuda 2004 yılından bu yana çalışmalar yapıyoruz. Biz de diyoruz ki, bize göre şu anda Küçük Menderes'teki en büyük problem, şu anda yürürlükte bulunan çevre mevzuatıdır” dedi.

“Ben buradan iddia ile söylüyorum ki, Küçük Menderes kirliliğinin yüzde 50’si keyfiyetten kaynaklanıyor, başıboşluktan kaynaklanıyor" diye devam eden Ülgür, "Zannediliyor ki Selçuk Belediye Başkanı olarak benim, Ödemiş, Tire, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının ve diğer çevre belediye başkanlarının alanda yetkileri var. Kesinlikle bizim hiçbir sanayi kuruluşunun atık sularıyla ilgili bir işlem yapmaya yetkimiz yok. Çevre Bakanlığı bunları bilerek denetletmiyor" ifadelerini kullandı. Yapılan araştırmalarda Küçük Menderes Nehri'nde civa, kurşun, katı metaller gibi atıkların olduğunu söyleyen Başkan Ülgür, bu konuda tüm sivil toplum örgütlerini, dernekleri ve siyasi partileri birlik ve beraberlik çağrısı yaparak göreve davet etti.

CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Serdar Soydan ise, “Son 10 yıldır çevre felaketleri son hızla büyüdü. Bu hızlılık devam ediyor. 'Çevreyi koruyalım' diyoruz, onlar da 'tamam' diyor. AKP’liler ile bizim aramızdaki çevre anlayışı çok değişik. Biz insan yaşamından bahsediyoruz, biz dünyanın geleceğinden bahsediyoruz. Onlar çevre dediğinde kendi çevrelerini düşünüyorlar. Eğer toprak olmasaydı yaşam olmazdı. Asırlar boyunca zor şartlar altında oluşan toprak tabakası hızla ayağımızın altından kayıyor. Bir siyasi partiye mensup insanlar değil, tüm insanların yaşamını ilgilendiriyor. İleride bir su kıtlığı yaşanacağını sokaktaki çocuk bile biliyor. Dünyada iklim değişikliğinden dolayı su kaynakları hızla azalıyor. Bizim ülkemiz de su kaynaklarının bol olduğu bir ülke değildir, kaynaklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Ama bu 10 yıllık dönemde hem su kaynakları hem çevre vahşice yok edilmeye çalışılmış’’ diye konuştu.

Toplantı sonunda CHP milletvekilleri, katılımcıların sorularını cevapladı .
Kaynak: İHA