Bakan Günay’dan Güvercinada’ya Ziyaret
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kuşadası’nın simgesi tarihi Güvercinada Kalesi’ndeki restorasyon çalışmalarında incelemede bulundu.

- RESTORASYON ÇALIŞMALARI HIZLA DEVAM EDİYOR
Mülkiyeti Kuşadası Belediyesi’ne ait olan Kuşadası’nın simgesi tarihi Güvercinada da Ekim ayında Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu tarafından onaylanan proje doğrultusunda başlayan restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor.
Daha önce restorasyon ve restitüsyon projeleri onaylanan Güvercinada’da eklentilerin yıkımı geçen yıl yapılmıştı. Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Kuşadası’nın tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarmak için büyük çaba gösterdiklerini belirterek, “Güvercinada aynı zamanda Kuşadası’nın simgesi. Güvercinada’da onaylanan restorasyon projesini Ekim ayında süratle uygulamaya koyduk. Hedefimiz bu önemli varlığımızı, simgemizi Kuşadası ile bütünleştirmek. Yıllardır ihmal edilen, çeşitli ve yakışmayan amaçlar için kullanılan bu önemli tarihi mirasımızı koruyarak, Kuşadası’nın gelişmesine katkı sağlayacak hale getirmeyi planlıyoruz. Restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Restorasyon çalışması ile projemizin uygulaması sırasında hem surlar, hem iç kale bölümü hem de kalenin tümü restore ediliyor. Ayrıca, ışıklandırma ve peyzaj çalışması da yapılacak. Bu çalışmalar sonunda Güvercinada’yı tüm olumsuzluklardan temizleyerek, tüm Kuşadası’nın gurur duyacağı aslına uygun bir hale getireceğiz. Sayın Bakanımızın ziyareti ve verdiği destekten büyük mutluluk duyduk. Ayrıca, çalışmalarımıza katkı sağlayan Sayın Aydın Valimiz ile İl Özel İdaresi’ne ve Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na teşekkür ederim“ dedi.
- KUŞADASI’NIN SİMGESİ Saint Jean Şövalyeleri tarafından yapılan, 1834 yılında Osmanlılar tarafından onarılan kaleyi çevreleyen 2,5 metre yüksekliğindeki surların bazı bölümleri zamanla yıkılma aşamasına geldi. Osmanlı döneminde Mora ayaklanması sırasında adalardan gelebilecek saldırılara karşı ileri bir Karakol niteliğinde yapılan kule ve surlar, Kuşadası’nın simgesi konumunda. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği adadaki surların onarılmasıyla tarihi adanın tekrar eski görünümüne kavuşması bekleniyor .
