Adana Valisi Coş Açıklaması

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, ''Üniversitelerimizin gelişmesi ve güçlenmesi toplumsal gelişmemizin de güçlenmesi anlamına geliyor'' dedi.

Coş , Adana Güçbirliği Vakfı ' nın ' ' Adana Vizyon 2023 ' ' çalışması kapsamında düzenlenen ' ' Bölgesel Kalkınmada Üniversiteler ' ' konulu toplantıdaki konuşmasında , üniversite ile toplum ilişkisinin birbirini tamamlayan kavramlar olduğunu ifade etti .

Toplumun olmadığı yerde üniversitelerden bahsetmenin mümkün olmadığını belirten Coş , şunları kaydetti :

' ' Bilim ve teknoloji alanında ileri gidersek , toplumsal gelişmemizi ve kalkınmamızı da sağlıyoruz demektir . Bu gelişmenin hızlı olabilmesi için her iki sosyal kurumun da birbirini destekleyebilmesi ve beklenen faydaların ortaya hızlı bir şekilde çıkabilmesi için hepimize görevler düşüyor . Üniversitelerimizde öğretim üyelerimiz , akademik kadroların gelişmesi için topluma düşen görevler var . ' '

Coş , geçmişimizde bilim insanlarına hürmet olduğunu bildirerek , şöyle devam etti :

' ' Bilim insanlarına ilgi göstermemiz , itibar etmemizin yanında onların da bu ilgi ve itibara layık olduklarını , hak ettiklerini topluma yararlı çalışmalarla ortaya koymaları lazım . Eğer bunu geliştirebilirsek üniversitelerimizden toplum daha fazla yararlanacak ve toplumsal kalkınmanın ivmesi artacak . Ben üniversiteleri havaya , suya benzetiyorum . Varlıklarında çok fazla yararlarını hissedemiyoruz ama bir an olmadıklarında ne kadar önemli bir hizmet olduğunu anlayabiliyoruz . O nedenle üniversitelerimizin gelişmesi ve güçlenmesi toplumsal gelişmemizin de güçlenmesi anlamına geliyor . Bu nedenle karşılıklı çalışmaların mümkün olduğunca artması gerekiyor . Bilim insanlarının toplumsal gelişime yön verme konusunda mevcut bilgilerini kendilerine sorulmadan da zaman zaman açıklamaları , topluma yol göstererek bilgilerini toplumla paylaşarak toplumsal gelişmeye ve kalkınmaya öncülük ve önderlik görevlerini zamanında yerine getirmelerinde son derece fayda var . ' '

Adana ' da bir imar kirliliği ile karşı karşıya olduklarını anlatan Coş , ' ' 3 bin civarında çıkmaz sokak var . Standartlara uymayan yerleşim alanlarımız var . Bunu düzeltmek için ne kadar çok çalışsak da çok büyük meblağlar gerektiriyor . Fakat zamanında biraz dikkatle bu oluşumlar engellenebilir ya da çok azaltılabilirdi . Ama bundan sonra benzer hataların yapılmaması için bu konuda bilimsel çevrelerin düşüncelerini kamuoyu ile paylaşmalarında büyük yarar olduğunu düşünüyorum ' ' dedi .

- Büyükşehir Beledisi Başkan Vekili Aldırmaz -

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise 38 kurum ve kuruluşun bu toplantıya destek vermesinin çok önemli olduğunu belirterek , göreve geldikleri günden buyana , ' ' Ortak Akıl ' ' , ' ' bölgesel işbirliği ' ' adı altıda ciddi bir çalışa yürüttüklerini kaydetti .

Çukurova yöresinin bir bütün olduğunu belirten Aldırmaz , şunları kaydetti :

' ' Bana göre bu coğrafyadaki yaşam biçimi ve altyapı koordinasyonu için bölgesel işbirliği master planı yapılarak bir bütün olarak ele alınması daha sonra da alt ölçekli planları İçel ve Adana ' nın ayrıca söz konusu olabilir . Hedef , planlama ve uygulama aşamasında hedefleri belirleyecek olanlar , buradakiler , bölgenin kanaat önderleri ve iş adamlarıdır . Planlama aşamasına gelince Valilik , Büyükşehir Belediyesi , ilçe belediyeleri ve toplumun tüm aktörleri en başta da üniversitelerimizin bizimle birlikte çalışması gerekiyor . Kentlerin planlarını sadece müteahhitler ve belirli bir kesimdekilerin takip ettiğini görürsünüz . Halbuki planlama çok önemidir . Çünkü insanların geleceğini planlıyorsunuz . Bunun için birlikte çalışılması gerekiyor . Biz bu konuda ciddi mesafeler aldık artık birlikte çalışmalar yapıyoruz . Adana ' nın ve Çukurova ' nın sorunlarını ve çözüm yollarını biliyoruz , hepinizin bilgi , birikim , deneyim ve görüşlerinize ihtiyacımız var . ' '

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan , Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer , Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök ' ün konuşmalarının ardından Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Mustafa Kibar ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Candeğer Yılmaz birer sunum yaptı .

Muhabir : Volkan Kaşık

Yayıncı : Anıl Bağrık
Kaynak: AA