NATO zirvesini sarsan intihar

Brüksel, Sırbistan’ın NATO elçisinin intiharı ile sarsıldı. Elçi Branislav Milinkoviç, havaalanının çok katlı otoparkında ülkesinden gelen heyeti karşıladığı sırada aniden koşarak bariyerlerden aşağıya atladı

NATO zirvesini sarsan intihar
Brüksel 'deki NATO dışişleri bakanlığı zirvesinin ikinci gününe şoke edici bir olay gölge düşürdü. Sırbistan 'ın NATO Büyükelçisi Branislav Milinkoviç, Brüksel Havaalanı 'nda ülkesinden gelen heyeti karşıladığı sırada 10 metre yüksekliğindeki çok katlı otoparktan beton zemine atlayarak intihar etti. Önceki gece yaşanan olay, Milinkoviç 'in intiharına Sırp Dışişleri Bakanlığı 'nın güvenlik politikasından sorumlu bakan yardımcısı Zoran Vujiç 'in de aralarında bulunduğu Sırp heyetinin gözü önünde gerçekleşti. Eski gazeteci Milinkoviç 'i intihara sürükleyen neden henüz bilinmiyor.

'Gün boyu sakindi '
Amerikan haber ajansı AP 'ye adını açıklamadan konuşan Sırp yetkililere göre, Büyükelçi Milinkoviç havaalanının park alanında karşıladığı Sırp heyeti ile sohbet ediyor ve şakalaşıyordu. Aniden koşmaya başlayan Milinkoviç, bariyerlerden tırmanarak kendini aşağıya attı. Şoka giren Sırp heyeti üyeleri, yanına ulaştıklarında Milinkoviç ölmüştü. Milinkoviç 'i tanıyan üç diplomat AP 'ye Büyükelçi 'nin intihar etmeden önceki saatlerde sakin olduğunu söyledi. Diplomatlara göre, Milinkoviç, NATO ile görüşmeye gelen altı kişilik heyeti karşılamaya hazırlanıyor, günlük işlerini hallediyordu. Ancak 52 yaşındaki Milinkoviç, çalışma arkadaşlarına Viyana 'da yaşayan diplomat eşi ve 17 yaşındaki oğlundan uzak olduğu için mutsuz olduğunu söylüyordu. Diplomatlara göre “oldukça popüler ve sevilen bir kişi” olan Milinkoviç 'in eski Yugoslav ülkelerinin temsilcileri ile de arası çok iyiydi.

'Nedenini anlamak zor '
Brüksel 'de açıklama yapan Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç “Belçika polisi araştırma yapıyor, ancak intihar olduğu açık. Nedenin ne olduğunu anlamak zor” dedi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de “Sırp elçinin trajik ölümü karşısında derinden üzüntü duydum” diye konuştu.

Miloseviç karşıtıydı

Sırbistan 'ın eski Viyana Büyükelçisi olan Branislav Milinkoviç (52), 2004 'te NATO büyükelçisi olarak atandı. Sırbistan NATO üyesi olmasa da bağımsızlığını tanımadığı Kosova 'daki NATO misyonu bağlamında İttifak 'la yakın temas içinde bulunuyor. Yugoslavya dağılmadan önce bir düşünce kuruluşunda çalışan Milinkoviç1980 'lerin sonunda Slobodan Miloseviç iktidarı ele geçirdiğinde liberallere katılarak güçlü bir muhalif oldu. İnsan hakları örgütleri ile çalışmalar yürüten Milinkoviç, savaş karşıtı grupların aktif bir üyesi olmaya devam ediyordu.