Rasmussen'den açıklama

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO’nun Türkiye’ye Patriot füzelerinin yerleştirilmesi kararının “tamamen savunma amaçlı olduğunu ve saldırı amacı taşımadığını” vurguladı.

İki gündür devam eden NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın bugünkü oturumunun ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Rasmussen, NATO’nun, Türkiye ile Suriye arasındaki soruna herhangi bir şekilde askeri müdahalede bulunma niyetinde olmadığını ifade ederek, üç müttefikin Türkiye’ye Patriot füzesi yerleştirmesini beklediğini söyledi.

NATO’nun konumunun aynı kaldığının altını çizen Rasmussen, “Askeri olarak müdahale etmek niyetimiz yok. Bu sorunun politik yollarla çözülmesinin doğru olduğuna inanıyoruz. Daha önce de birkaç defa konumumuzun aynı kalacağını belirtmiştik. Türkiye ile dayanışma içerisinde bulunacağımızı ifade etmiştik. Dün, Türkiye’nin de talebiyle, Türkiye’nin hava savunmasını geliştirme kararı aldık ve üç müttefikin Türkiye’ye Patriot füzeleri yerleştirmesini bekliyoruz” dedi.

Türkiye’ye yerleştirilecek Patriot füzelerinin saldırı amacı taşımadığını, savunma amaçlı olarak yerleştirildiğini kaydeden Rasmussen, “Türkiye’ye Patriot füzelerini, tamamen savunma amaçlı olarak yerleştiriyoruz. Kesinlikle saldırı ve uçuşa yasak bölge oluşturma amacımız yok. Bu konudaki tutumumuz da aynı kalacak” şeklinde konuştu.

Rasmussen, Suriye’nin kimyasal silahlara sahip olduğunun bilindiğini söyleyerek, “Ancak tabi ki hepimiz Suriye’nin elinde kimyasal silahlar olduğunun farkındayız. Dün NATO Dışişleri Bakanları bu konudaki endişelerini dile getirdiler. Bunu aynı zamanda, sahip olduğu kimyasal silahları kullanmayı aklından bile geçirmemesi konusunda, Suriye rejimine yapılan erken bir uyarı olarak değerlendirebilirsiniz” ifadelerinde bulundu .
Kaynak: İHA