Cumhurbaşkanı Gül, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud Onuruna Yemek Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Somali’nin uluslararası camiada hak ettiği yeri en kısa zamanda alacağını belirterek, Türk sivil toplum kuruluşlarının Somali’deki özverili çalışmalarının her türlü takdirin üzerinde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud onuruna yemek verdi. Çankaya Köşkü’ndeki yemeğe, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, büyükelçiler, işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Yemekte bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Somali Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud ve beraberindeki heyeti Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Somali Cumhurbaşkanı Mahmud’un göreve gelmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yapmasından dolayı mutluluğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu tarihi ziyaret, gücünü halklarımız arasındaki köklü kardeşlik bağlarından alan Türkiye-Somali ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak daima hatırlanacaktır” dedi.

“SOMALİ ULUSLARARASI CAMİADA HAK ETTİĞİ YERİ EN KISA ZAMANDA ALACAKTIR”

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud’un ziyaretinin, Somali’nin yaşadığı zorlu dönemi geride bırakarak, dünya ile yeniden kucaklaşmasının bir diğer yansımasını teşkil edeceğini belirten Gül, konuşmasına şöyle devam etti: “Somali’de yeni bir devlet doğmuş, meşruiyeti ve temsil yeteneği en yüksek yönetim göreve gelmiştir. Somali halkı, Somalili aydınlar ve siyasetçiler ülkelerine sahip çıkmışlar, ümitle ve heyecanla geleceği inşa etmeye başlamışlardır. Zat-ı Devletleri’nin dirayetli liderliğinde, Somali yönetiminin halktan aldığı yetkiyle yeniden imar, kalkınma ve ulusal uzlaşının sağlanması gibi birçok alanda ilerleme kaydedeceğine olan inancımız tamdır. Böylelikle, Somali uluslararası camiada hak ettiği yeri şüphesiz en kısa zamanda alacak, bölgesinde barış, istikrar ve refaha somut katkılarda bulunacaktır. Halklarımız arasındaki kadim bağların geçmişi 16. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Somali kıyılarının o dönemde deniz ve karadan savunulmasında sergilenen dayanışma ruhu ve kardeşlik, aradan geçen yaklaşık 500 yıl boyunca güçlenerek bugünlere gelmiştir. Nitekim, son üç yılda Somali’den Türkiye’ye Cumhurbaşkanı seviyesinde çeşitli vesilelerle beş ziyaret gerçekleştirilmiş olması, ilişkilerin vardığı noktanın müşahhas göstergesidir.”

“TÜRK STK’LARIN SOMALİ’DEKİ ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARI HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜSTÜNDEDİR”

Bir yıl önce yeniden faaliyete geçen Mogadişu Büyükelçiliği'nin, Somali makamları ile yürüttüğü yakın çalışmaları, kapsayıcı bir yaklaşımla her alanda daha ileriye taşımaya hazır olduğunu kaydeden Gül, hiçbir karşılık beklemeden Somali halkının yardımına koşan Türk sivil toplum kuruluşlarının özverili faaliyetlerinin her türlü takdirin üstünde olduğunu ve kararlı bir şekilde devam edeceğini söyledi.

Mart ayında İstanbul-Mogadişu seferlerine başlayan Türk Hava Yolları’nın, Somali’ye hizmet veren ilk ve halen tek uluslararası havayolu olmasından iftihar duyduklarını dile getiren Gül, şunları kaydetti:

“Kardeş ülkelerimiz arasındaki özel ilişkiler, gelecek için büyük potansiyel barındırmaktadır. Bu potansiyelden azami oranda yararlanılabilmesi maksadıyla, önümüzdeki yıl izleyeceğimiz yol haritasını bugünden oluşturmuş olmamız ziyadesiyle sevindiricidir. Bu çerçevede, yarın İstanbul’da iş çevrelerimizle gerçekleştireceğiniz temasların da Somali’nin gelecek vizyonuna katkıda bulunacağına gönülden inanıyorum. Türk halkı, Somali’nin yarınlara umutla baktığı bu yeni dönemde de, geçmişte olduğu gibi Somalili kardeşlerinin yanında bütün imkanlarıyla yer alacaktır. Özellikle güvenlik konusunda, Somali silahlı kuvvetlerinin kurulması konusunda bugün yapılan görüşmeler ve temaslar ciddi bir şekilde devam etmektedir. Eminim ki, Somali’de istikrarın sağlanmasında, Somali’de silahlı kuvvetlerin kurulmasına sağlam bir şekilde Türkiye’nin ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin büyük katkısı olacaktır. Uluslararası ve bölgesel platformlarda daima Somali’nin sesi olan Türkiye, çok boyutlu desteğini gerek resmi kurumları, gerek sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla her alanda kararlılıkla devam ettirecektir. Asırlardır süregelen bu emsalsiz yakınlığı yeni nesillere güvenle taşımak, her iki halkın asli vazifesidir.” Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ise, Somali’nin yeniden ayağa kalkması konusunda Türk hükümetine, halkına ve sivil toplum kuruluşlarına desteklerinden dolayı teşekkür etti .
Kaynak: İHA