Cumhurbaşkanı Gül Açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk halkının, Somali'nin yarınlara umutla baktığı bu yeni dönemde de geçmişte olduğu gibi bütün imkanlarıyla Somalili kardeşlerinin yanında yer alacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud onuruna akşam yemeği verdi.

Çankaya Köşkü'ndeki yemekte, Cumhurbaşkanı Gül ve Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, konukları Küçük Resepsiyon Salonu'nun girişinde karşıladı.

Gül, yemekteki konuşmasına, Mahmud ve beraberindekileri Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirterek başladı.

Mahmud'un göreve başlamasından kısa süre sonra yaptığı bu ilk yurtdışı ziyareti ''tarihi'' olarak niteleyen Gül, ziyaretin, gücünü halklar arasındaki köklü kardeşlik bağlarından alan Türkiye-Somali ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak hatırlanacağını vurguladı.

Ziyaretin, Somali'nin yaşadığı zorlu dönemi geride bırakarak, dünyayla yeniden kucaklaşmasının yansıması olduğunu dile getiren Gül, Somali'de yeni bir devletin doğduğunu, meşruiyeti ve temsil yeteneği yüksek bir yönetimin göreve geldiğini ifade etti.

Gül, ''Somali halkı, Somalili aydınlar ve siyasetçiler ülkelerine sahip çıkmış, ümitle ve heyecanla geleceği inşa etmeye başlamışlardır'' dedi.

Mahmud'un liderliğinde, Somali yönetiminin halktan aldığı yetkiyle yeniden imar, kalkınma ve ulusal uzlaşının sağlanması gibi birçok alanda ilerleme kaydedileceğine olan inancı dile getiren Gül, ''Böylelikle, Somali uluslararası camiada hak ettiği yeri şüphesiz en kısa zamanda alacak, bölgesinde barış, istikrar ve refaha somut katkılarda bulunacaktır'' diye konuştu.

-''Dayanışma ruhu ve kardeşlik güçlenerek bugünlere geldi''-

Türkiye ve Somali halkları arasındaki bağların geçmişinin 16. yüzyıla kadar uzandığını anımsatan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Somali kıyılarının o dönemde deniz ve karadan savunulmasında sergilenen dayanışma ruhu ve kardeşlik, aradan geçen yaklaşık 500 yıl boyunca güçlenerek bugünlere gelmiştir. Nitekim, son üç yılda Somali'den Türkiye'ye cumhurbaşkanı seviyesinde çeşitli vesilelerle beş ziyaret gerçekleştirilmiş olması ilişkilerin vardığı noktanın müşahhas göstergesidir.

Bir yıl önce yeniden faaliyete geçen Mogadişu Büyükelçiliğimiz, Somali makamlarıyla yürüttüğü yakın çalışmaları, kapsayıcı bir yaklaşımla her alanda daha ileriye taşımaya hazırdır. Hiçbir karşılık beklemeden Somali halkının yardımına koşan Türk sivil toplum kuruluşlarının özverili faaliyetleri her türlü takdirin üstündedir ve eminim kararlı biçimde sürdürülecektir. Bugün burada da aramızda Somali'de, Mogadişu'da çalışan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, başkanları bulunmaktadır.

Keza, mart ayında İstanbul-Mogadişu seferlerine başlayan Türk Hava Yolları'nın, Somali'ye hizmet veren ilk ve halen tek uluslararası havayolu olmasıyla da iftihar ediyoruz.''

-''İlişkilerde gelecek için büyük potansiyel''-

Kardeş iki ülke arasındaki özel ilişkilerin gelecek için büyük potansiyel barındırdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bu potansiyelden en iyi şekilde yararlanılabilmesi için izlenecek yol haritasının oluşturulmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Gül, Mahmud ve beraberindekilerin yarın İstanbul'da iş çevreleriyle bir araya geleceğini hatırlatarak, gerçekleştirilecek temasların Somali'nin gelecek vizyonuna katkıda bulunacağını belirtti.

''Türk halkı, Somali'nin yarınlara umutla baktığı bu yeni dönemde geçmişte olduğu gibi Somalili kardeşlerinin yanında bütün imkanlarıyla yer alacaktır'' diyen Gül, özellikle güvenlik ve Somali silahlı kuvvetlerinin kurulması konusundaki görüşmelerin ve hazırlıkların devam ettiğini, Somali'de istikrarın sağlanmasında, Somali silahlı kuvvetlerinin sağlam bir şekilde kurulmasında Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin büyük katkısı olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını, ''Uluslararası ve bölgesel platformlarda daima Somali'nin sesi olan Türkiye, çok boyutlu desteğini gerek resmi kurumları, gerek sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla her alanda kararlılıkla devam ettirecektir. Asırlardır süregelen bu emsalsiz yakınlığı yeni nesillere güvenle taşımak, her iki halkın asli vazifesidir'' diyerek bitirdi.

-''İyi ve kötü günleri birlikte yaşadık''-

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkürlerini iletti.

Somali'de bir dönemin kapandığı, geleceğin halk iradesince şekillendiği yeni bir dönemin başladığını vurgulayan Mahmud, bu süreçte Türk halkına ve devletine verdikleri destek için teşekkür etti.

Zor bir geçiş dönemi yaşadıklarının ancak bugün Somali halkının kaderlerini değiştirme konusunda kararlı olduğunun altını çizen Mahmud, gerçekleştirilen seçimlerle şeffaf ve demokratik bir yönetime geçildiğini ifade etti.

Bu süreçte Mogadişu'daki Türklerin iyi günde de kötü günde de yanlarında olduğunu dile getiren Mahmud, ''Türkiye'nin Somali'nin gelecek nesillerine verdiği destekten büyük memnuniyet duyuyoruz'' dedi.

Yemeğe, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, milletvekilleri, iş adamları ile Cansuyu Derneği ve Kimse Yok Mu Derneği'nin genel başkanlarının da aralarında bulunduğu Somali'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Muhabir: Eda Ünlü Özen

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA