Chp ve Mhp'nin Grup Önerileri Kabul Edilmedi

TBMM Genel Kurulu'nda; CHP'nin, düşen Sikorsky helikopterler, MHP'nin ise kayıtdışı çalışan kadınlarla ilgili grup önerileri kabul edilmedi.

CHP ve MHP, TBMM Danışma Kurulu'nun toplanamaması nedeniyle grup önerilerini Genel Kurul'a taşıdı.

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfü Baydar, düşen Sikorsky helikopterde sorun olup olmadığının araştırılmasını içeren grup önerisi lehinde yaptığı konuşmada, her olay sonrasında gerçekleştirilen açıklamaların sis perdesini daha da güçlendirdiğini belirterek, ''Kaza kırım raporlarını beklemeden her kafadan ayrı ayrı açıklama yapılması, AKP geleneği oldu. Devlette kaç başlılık var-'' dedi.

Sikorsky helikopterlerle ilgili daha ihale sonuçlanmadan şirketlerin ihalenin kendi üzerlerinde kalmış gibi açıklama yapmasının şüpheli olduğunu ifade eden Baydar, ihaleyle ilgili iddiaların giderilmeye muhtaç olduğunu, bu nedenle kazaların üzerindeki sis perdesini kaldırmanın Meclis'in şehitlere karşı görevi olduğunu söyledi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bütçede savaş harcamaları, silah, füze, helikopter ve uçak alımlarının Meclis denetiminde olmadığını, Sayıştay kanalıyla bile denetim yapılamadığını kaydetti.

''Harcamaların yerinde olup olmadığını kim denetleyecek. Biraz önce yemin eden partizan ombudsmanlar mı denetleyecek-'' diye soran Kaplan, 8 ayda 4 Sikorsky helikopteri kazası meydana geldiğini belirtti.

Kaplan, 2013 yılı bütçesinde askeri ve güvenlik harcamalarının artış gösterdiğini söyledi.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, helikopter kazalarına neden olarak ''teknik ve pilotaj'' denildiğini, diğer ihtimallerin değerlendirilmediğini ileri sürdü. Konuyla ilgili soru önergelerine verilen cevaplarla konunun geçiştirildiğini ifade eden Işık, ''Hükümetin konuya bakışı kuş bakışıdır. Bakanları önce sizin hizaya çekmeniz lazım. Sizi de adam yerine koymuyorlar. Verdikleri cevabı geri iade ediyorum'' diye konuştu.

Öneri aleyhinde konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Sikorsky tipi helikopterlerin özel helikopterler olduğunu, özel harekat birimlerine çok büyük fayda sağladığını ve dünyanın 22 ülkesinde kullanıldığını anlattı. Helikopterlerin 30 yıllık servis ömrü olduğunu anlatan Ünal, ''Son düşen helikopter 2000 yılında imal edilmiş, 1845 saat uçuş yapmıştır. Servis ömrünün yüzde 20'sini uçmuştur. İddia edildiği gibi uçan tabut değil. Polatlar da tecrübelidir. Kazaya uğrayan helikopterler ve uçaklarla ilgili kaza kırım incelemesi sonunda rapor hazırlanıyor. Bu rapor tamamlandığında kazanın nedenini açıklayacak ve alınması gereken önlemleri kapsayacak. İddialar bilimsel değil. Konu hakkında Meclis Araştırmasına gerek yok. AKP olarak terörle mücadelemiz kararlı şekilde sürecek'' dedi.

-Kayıtdışı işlerde çalışan kadınlar-

MHP'nin, başta ev işleri olmak üzere kayıtdışı işlerde çalışan kadınlarla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesini içeren grup önerisi üzerinde söz alan MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, ev işlerinde çalışan kadınların ''köle ticareti'' gibi seçildiğini, sosyal güvenlik şemsiyesine alınmadığını, kimsenin onların hakkını aramadığını ileri sürdü.

Öneri aleyhinde konuşan AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, karar mekanizmalarında yer alan kadın sayısının son yıllarda arttığını belirtti.

Ev hizmetleri sektörünün sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi için çalışmalar yapıldığını savunan Türkmenoğlu, konuyla ilgili Meclis Araştırması açılmasını acil görmediklerini söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, öneri lehinde söz alarak, ''AKP Hükümet'i kayıtdışı çalışan kadınlara duyarsız. Konu gündeme getirildiğinde yasa çalışması yapıldığı söyleniyor. Hükümet tüm sorunları çözüyormuş gibi kadınlara hayal sunuyor'' dedi.

Konuşmaların ardından grup önerileri kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, daha sonra Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA