Çanakkale Destanı Atça’da

Çanakkale savaşında kullanılan silah ve malzemelerin sergilendiği Çanakkale Şehitleri Müzesi Sultanhisar’a bağlı Atça Beldesinde açıldı.

Çanakkale Destanı Atça’da
Belediye Kültür Merkezinde 'Çanakkale Geçilmez' söyleminin nasıl gerçekleştiğinin anlatıldığı müze açılışına Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar, daire müdürleri ile öğretmenler ve Atçalılar katıldı.

Türk tarihinde bir kahramanlık destanı olan 1915 Çanakkale Zaferine ait objelerin sergilendiği 'Çanakkale 1915 Gezici Müzesi' Atça Belediye Kültür Merkezinde ziyarete açıldı. Çanakkale Savaşı’na katılmış askerlerin mektuplarının, üniformalarının, silahlarının ve cephenin şiddetini gösteren 4 bin ojenin sergilendiği, Türkiye ve Dünyanın tek gezici müzesi olan Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Atçalılardan yoğun ilgi görüyor.

Müzenin açılış konuşmasını yapan Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar; bir milletin varoluş mücadelesinin en güzel örneği olan Çanakkala Zaferinin öneminden söz ederek özellikle gençlerin Çanakkale'yi mutlaka görmesi gerektiğini belirtti.

Atça Belediyesi olarak Çanakkaleye gidemeyenler için Çanakkale Gezici Müzesi'ni halkın ayağına getirdiklerini kaydeden Çınar, Uzun bir çalışma sonucu bu programı düzenleyebildik. Gençlerimiz, gönderinden bayrağı inmeyen, minarelerinden ezanı dinmeyen bu ülkenin kendilerine nasıl emanet edildiğini anlamak istiyorlarsa müzede sergilenen kıyafetten mektuba, kurşundan yemek listesine kadar her şeyi iyi incelesinler" diye konuştu

Sultanhisar İlçe Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ise; “Tarihi canlandıran bu müze aslında bir ibret vesikasıdır. Tüm okulların öğrenciler ve halkımızın bu müzeyi gezerek Atalarımızın bu vatanı bizlere hangi şartlarda miras bıraktığını görmelerini istiyorum" dedi.

Gezici müzenin 4 yıl önce kurulduğunu ve yaklaşık 10 bine yakın kişinin şuana kadar müzeyi ziyaret ettiğini ifade eden müze yetkilisi Cengiz Yörükaslan; “4 yıldır il ve ilçelere dolaşarak halkımızın Çanakkale Zaferinin nasıl kazanıldığını bilmesini istedik. Müzemizde dört bin parçadan oluşan ürün bulunmakta ve 1915 yılında Çanakkale’de bulunmayan eserler burada bulunmaktadır. Ayrıca salonumuzda 25 anlatım tablosu da yer alıyor" dedi

Kaynak: İHA