Ab Bakanları Toplantısı Kararsız Sonuçlandı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB Ekonomi ve Maliye Bakanları toplantısı kararsız sona erdi.

AB bankaları için ortak denetim mekanizması oluşturulmasına dair tartışmaların ardından basına açıklamalarda bulunan toplantı başkanı ve Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Vassos Shiarly, “Avrupa'da olumlu bir ilki başarabilmek için belki biraz daha zamana ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

AB maliye bakanlarının ele aldıkları Ortak Denetim Mekanizması'nın, Avrupa Birliği içerisinde bankacılık birliğinin sağlanmasına yönelik atılan ilk adım olması bekleniyordu.

Ortak Denetim Mekanizması’nın 2013 yılında kademeli olarak yürürlüğe girmesi beklenirken, 17 Avro Bölgesi ülkesiyle ortak para birimini kullanmayan 10 Avrupa Birliği ülkesi arasında yaşanan fikir ayrılıklarına çözüm aranıyor.

Avrupa'nın en büyük finans merkezi konumunda olan İngiltere, ülkenin çıkarlarının bazı anlaşmalarla garanti altına alınmaması durumunda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), Avro Bölgesi dışında alınacak kararlar üzerinde baskın rol oynayacağından endişe duyuyor.

Öte yandan Fransa, sistemin tüm ülkeleri kapsamasından ve ECB'nin en üst düzey yetkiye sahip olmasını desteklerken, yerel bankalar üzerinde denetim yapabilme yetkisinin büyük ölçüde ulusal kurumlarda kalmasını isteyen Almanya ise, yeni sistemin yalnızca büyük bankaları kapsaması gerektiği fikrini savunuyor.

Toplantı sonunda tam bir karar alınamamasından dolayı Avro Bölgesi'ndeki 17 ülkenin maliye bakanlarının 13 Aralık'ta düzenleyeceği bir başka toplantı da tekrar bir araya gelmesi bekleniyor .
Kaynak: İHA