“yüzde 14 Yeterli Değil”

Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, TBMM’de kadın temsil oranının halihazırda yüzde 14 olduğunu, ancak bu oranın kadına fırsat eşitliği bakımından yeterli olmasığını söyledi.

Uzunlu, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişi’nin 78. yıl dönümü münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye’de karar mekanizmasında yer alan kadın sayısının azlığına dikkat çeken Uzunlu, “Şu anda Türkiye’de kamuda görev yapan üst düzey yöneticilerin yüzde 93’ü erkektir. 20 müsteşar içinde sadece bir müsteşar kadın; Bakanlıklarda çalışan 96 genel müdürden sadece 5’i; 959 daire başkanının ise sadece 139’u kadındır. Yerel yönetimlerde, sendikalarda, sivil toplum kuruluşlarının yönetimin de yine kadının adı yok. Ülke nüfusunun yüzde 53’ünün kadın olduğu dikkate alındığında Anayasamızda düzenlenen pozitif ayrımcılığın sadece madde metni olarak kaldığını, hayata geçirilmediğini söylemek zorundayız.” diye konuştu.

Türk kadının, 1923’te başladığı seçme ve seçilme hakkı mücadelesinde hak ettiği noktaya gelemediğini vurgulayan Uzunlu, “Bunun pek çok sebebi vardır. Ancak kadınların Türk siyasi hayatında yeterli şekilde temsil edilememesinin sebeplerini siyasi parti yöneticileri açıklamak zorundadırlar. Bu gün yeni anayasa çalışmalarında neden mecliste eşit sayıda kadın ve erkek milletvekili olmasını desteklemediklerini açıklamalıdırlar.” dedi.

Türkiye’nin kalkınmasını kadınlara fırsat eşitliğine bağlayan Uzunlu, Türk kadını, özlemini çektiği haklara sahip olmada en inançlı ve güçlü desteği Mustafa Kemal Atatürk’ten görmüş, çağdaş ülkelerin birçoğundan önce seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Kadınlar yılmadılar, şevkle çalışmalarına devam ediyorlar. İş yaşamında, sosyal hayatta, politikada biz de varız diyorlar.” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA