Fethiye’de Akıncı Özel Eğitim Uygulama Merkezi Açıldı

Fethiye'de Akıncı İlköğretim Okulu'nun engelli öğrencilere hizmet vermesi için dönüştürülmesi sonucu oluşturulan Akıncı Özel Eğitim Uygulama Merkezi törenle hizmete açıldı.

Fethiye’de Akıncı Özel Eğitim Uygulama Merkezi Açıldı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim sisteminin 4+4+4 sistemine dönüştürülmesinin ardından daha ortaokula dönüştürülen Akıncı İlköğretim Okulu daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü’nün girişimleri ile engelli öğrenciler için eğitim ve uygulama merkezine dönüştürülmüştü. Bu değişimin ardından 1 Kasım tarihinden itibaren engelli öğrencilere eğitim vermeye başlayan Akıncı Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi için resmi açılış töreni düzenlendi.

Bu törene Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık’ın yanı sıra Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Önder Uçar, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Uğur Çomak, Fethiye İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Kocabıyık, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Gültekin ile öğrenciler ve öğrenci velileri katıldılar. Havanın yağmurlu olmasından dolayı okulun salonunda gerçekleştirilen açılış törende saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı söylendi.

Törende öğrenci velileri adına konuşan Gülçin Ahmetoğlu “Okulumuzun açılmış olduğu günden bu güne çocuklarımızın öğretmenlerinden almış olduğu eğitim ve gelişimlerinden dolayı, öğretenlerimize ve okul idaresine öğrenci velileri olarak çok teşekkür ediyoruz. Okulumuzun açılması ile birlikte bütün veliler olarak büyük bir heyecan duyduk. Çocuklarımızın eğitimine büyük önem veren ilgililere veliler olarak minnettarız. Okulumuz eğitim öğretime yeni başlamasına rağmen çocuklarımızda olumlu gelişmeler gözlemekteyiz. Burada eğitim alan bütün çocuklarımızın sosyalleşme ve öz bakım becerilerini geliştirdiklerini gördük. Ne mutlu ki artık çocuğumuz tek başına yemek yiyebiliyor, bazı ihtiyaçlarını kendi başına yapabiliyor ve en önemlisi kalem tutabiliyor. Çocuklarımız Bu okul sayesinde saymakla bitiremeyeceğimiz birçok yeniliğe kavuştu” dedi.

Akıncı Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi Müdürü Müesser Yılmaz ise konuşmasında “İnsan sürekli değişen ve kendisini yenileyen bir varlıktır. Gelişmenin en önemli yolu ise eğitimdir. Doğduğumuz anda başlayan ve hayatımızın son aşamasına kadar devam eden bir süreçtir. Bu bağlamda elimizden geldiğince çocuklarımıza sahip çıkmak biz eğitimcilerin ana görevi olduğu gibi, toplumumuzdaki her bireyin de insanlık vazifesidir. İlçemizde eksikliğini hissettiğimiz Özel Eğitim ve Uygulama Merkezimiz inşallah bu günkü açılışı ile resmen hizmete girmiş olacaktır” dedi

“Eğitime 1 Kasım 2012 tarihinde başlamamıza rağmen, 3 Aralık tarihinin Dünya Engelliler Günü olmasını dikkate alarak resmi açılışımızı bu anlamlı günde yapmak istedik” diyen Müesser Yılmaz, “Akıncı Özel Eğitim Uygulama Merkezi 2 idarecisi, 12 öğretmeni, yaklaşık 40 öğrencisi ve 2 yardımcı personeli ile hizmet vermektedir. Okulumuz bünyesinde 7 tane sınıfımız bulunmaktadır. Çocuklarımıza adeta bir anne şefkati ile yaklaşıyor ve onlara maddi manevi destek sağlamaya gayret ederek her türlü sorunlarında yanlarında olmaya özen gösteriyoruz. Hedefimiz bir yandan çocuklarımızın eğitimine yardımcı olmak, diğer yandan bu çocukların başarılarını arttırmak ve sosyal duygusal gelişimlerine destek olmaktır. Engellilerin eğitim göreceği ve sosyal hayatın her alanında etkin olabileceğini anlatmak için açılan bu eğitim yuvası ile milyonlarca kilometrelik yolda ilk adımı atmış bulunmaktayız. Yolumuz uzun ve omuzlarımızdaki sorumluluk büyük. Ama bizler bu çocuklarımız için yılmadan yorulmadan çalışacağız. Eğitim her engeli aşar. Bizler kültüründe geleneğinde yardımlaşmayı ön planda tutan, çaresizlere el uzatmayı ve dara düşenin yanında olmayı bilen gönlü zengin bir milletiz” dedi.

Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Gültekin ise “Bir insanın herhangi bir yerinin eksik olması o insanın engelli olması demektir. Okul hayatında, savaşlar, trafik kazaları, doğal afetler ve doğuştan engelli olmak mümkündür. Ancak kimseye kısıtlama getirerek eğitiminden mahrum bırakmamak gerekir. Zira anayasamızın 10. maddesinde devlet önünde herkesin eşitliği vurgulanmaktadır. Ülkemizde 10 milyonu aşkın engelli olup, ilçemizde de bu sayı nüfusa oranla oldukça yüksektir. İlçemizde Eğitim Uygulama Merkezi açma çalışmaları 2007 yılında başlamış ancak Bakanlığımız ortaca İlçesinde böyle bir okulun varlığından dolayı Fethiye’de açılmasının mümkün olmadığını dile getirmişti. 2012 yılında 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte Akıncı İlköğretim Okulu önce ortaokul, daha sonra ise Özel Eğitim Uygulama Merkezi haline getirilmiştir. Okulumuzun bu hale getirilmesinde desteklerini ve emeklerini esirgemeyen il müdürümüz ile Bakanlık ilgililerine şükranlarımız sunuyorum” dedi.

“İlçemizde açılan bu okul ile birlikte 5 okulumuzda özel alt sınıf olup 80 öğrencimiz eğitim görmektedir. Bu okulların ve dersliklerin oluşumunda bizlere katkılarını hiçbir zaman esirgemeyen FETAV’a ve Günlükbaşı Silkar Okulu’nda bağımsız bir okul yapan Fethiye Evi gönüllülerine de teşekkür ediyorum” diyen Gültekin, “İlçe Merkezimizde 6 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezinde 755 öğrencimiz eğitim almaktadır. Devletimizin bu merkezlere toplam ödemesi 2 Milyon 885 Bin TL’dir. Genel ve yerel yönetimlerin engellilere yönelik çalışmalarını hızlı bir şekilde arttırarak devam ettirmek mecburiyetindedir. İlçemizde 4 öğrencimiz de evinde özel eğitim görmektedir. Açık lise ve açık ortaokul sınavlarında da Kemer’de, Paşalı’da ve Arsa Köyü’nde evinde engelli arkadaşlarımızın ayağına kadar giderek onların sınavlarını yapmaktayız. Sonuç olarak bilmemiz gerekir ki toplum olarak engellilerimize hep birlikte sahip çıkmak, her sağlam bireyin bir engelli adayı olduğunu unutmamak gerekir” diye konuştu.

Fethiye kaymakamı Ekrem Çalık’ta konuşmasında “Dünya engelliler günü ilan edilerek engellilerimize dikkat çekilmek istenmiştir. Açılan bu okulumuzda bu bağlamda çok anlamlı bir çalışmadır. Bu türlü kurumlarımızın sayısının daha da arttırılması gerekmektedir. Ama bir ilk olması sevindirici bir durum. Herkesin engellilerimize karşı duyarlı olması gerekmektedir” diyerek, “Sağlam bir insan bir an kendisini karşıdaki kişinin yerine koymalıdır. Engelli yada engelli ailesinin yerine koyarak düşündüğünüz zaman gerçekten ne kadar geride kaldığınızı fark edersiniz ve yaklaşımınız değişir. Kaldırımlarda elektrik direkleri var. Biz fark etmiyoruz ama engelli kardeşlerimiz için bu büyük bir sıkıntı. Benim daha önce görev yaptığım yerde engelli kardeşlerimiz için düzenlenen bir tekerlekli sandalye dağıtım töreni vardı ve 20 santim yüksekliğinde bir platform kurulmuş. Bu kardeşimiz engelli olduğu için bu platformda konuşamadı. Yani 20 santimlik bir merdiven engelli kardeşlerimizin önünde adeta bir dağ oluyor” dedi.

Kaymakam Ekrem Çalık “İnşallah ilçemizdeki bu engelli okullarımızın ve kurumlarımızın sayısının artacağına inanıyorum. Bu eğitim kurumunun açılmasına vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Bu vesile ile toplumumuzun engellilerimize karşı daha duyarlı bir davranış sergilemesi ve engellilerimizi toplumumuzun ve bu türlü eğitim kurumlarımızın sayesinde hayata daha olumlu bakmalarını sağlamamız gerekiyor” diyerek, “Birçok aile kendisinden fazla engelli çocuğunu düşünerek bize bir şey olursa ne yapar diye düşünüyorlar. Ancak devletimiz bununla ilgili olarak ciddi çalışmalar gerçekleştirerek sağlık güvencelerini sağlıyor bunun yanında maaşa bağlıyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA