Ödemiş Chp’den Yeni Yıl Değerlendirmesi

CHP Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Eriş, 2012 yılı ile ilgili yaptığı değerlendirmede üreticinin yüzünün gülmediğini belirterek, sökümü hızlanan güz patatesinin de Ödemiş ve çevresindeki üreticinin yüzünü güldürmediğini ifade etti.

Ödemiş Chp’den Yeni Yıl Değerlendirmesi
Türkiye’de patates ekim sahalarının diğer ürünlerin bitirilmesiyle hızla arttığına dikkati çeken Eriş, üreticilerin bu kara gidişe demokratik yollardan tepkilerini göstermeleri gerektiğini belirtti.

Güz patatesinin toprak altında 25-30 kuruş arasında müşteri bulduğunu, bunun da üreticinin derdine çare olamadığını kaydeden Mehmet Eriş, alım ve satımın az olması nedeniyle patates üreticisini yine krizin beklediğini dile getirdi. "TARIM SORUNUNA DEMOKRATİK TEPKİ VERİLMELİ" Pamuk, tütün, şeker pancarı gibi ürünlerin yanlış tarım politikalarıyla bitirildiğini bunun ardından üreticilerin birçoğunun yurt genelinde patatese yöneldiğini söyleyen Eriş, “Patateste planlı-programlı bir tarım yok. Türkiye’de 58 ayrı üretim sahasında patates üretiliyor. Bunun sebebi diğer ürünlerin ekilemez duruma gelmesidir. Tarımın bitmek üzere olması nedeniyle üretici son çareyi patateste görüyor. Üretim çok olduğundan üretici de zarar ediyor. Ödemiş’te güz patatesinde verim az yine de para etmiyor. Bunun çözümü planlı tarımdır, kotalı üretimdir. Devletin patates ekimine uygun bölgeleri belirleyip buna göre üreticiye teşvik vermesi gerekir. Yoksa bu şekilde üretici yakında patates bile ekemez duruma gelir” diye konuştu.

Üreticinin geçen yıldan bu yana patatesten gördüğü zararı halen kapatamadığını dile getiren Eriş, şöyle devam etti: “Patates böyleyken yöremizin diğer ekonomik gücü hayvancılık da sallantıda. Patates ekemeyen hayvanına yem olsun diye arpa, buğday ekiyor. Samanın balyası olmuş 25 lira. Sektör artan girdi maliyetleriyle pahalı bir uğraş haline geliyor. İneğin sütünden kazanılan, ineğin boğazına yetmiyor. Geçen ay Avrupa’da çiftçi birlikleri nasıl demokratik bir tepki ortaya koyduysa, Ödemişli üreticimiz de artık demokratik yollarla tepkisini koymalı ve kanayan yara için çözüm istemeli. AB ülkelerinde de süt fiyatları düşük ama, o ülkelerdeki destekleme süt fiyatının iki katı. Türkiye’de hayvana destek değil, üretime destek olmalı.” "YAT’A VAR TARIM’A YOK" Yatlara ve gemilere 1,5 TL’den mazot verilirken, üreticiye üç katı fiyattan mazot verildiğini hatırlatan Eriş, “2011 Şubat’ında Ödemiş’teki tarım mitinginde genel başkanımız Kılıçdaroğlu, ‘Çiftçiye mazot 1 TL olacak’ dediğinde AKP’liler bu bolluğun kaynağını sorup tepki göstermişlerdi. AKP hükümeti bugün keyif için kullanılan yatlara hatta gemiciklere 1,5 TL’den mazot veriyor, hatta yetmezmiş gibi çiftçiyle alay edercesine daha iki hafta önce Mısır’a 1.43 TL’den benzin, 1.25 TL’den mazot verildi.

Bu bile AKP’nin tarım politikalarında Türk çiftçisinin yerinin olmadığını gösteriyor. Resmen çiftçimizle dalga geçiliyor" dedi.

"CEZAEVİ MÜJDE DEĞİLDİR" Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntılar ilçedeki huzura olumsuz yansıdığını ifade eden CHP İlçe Mehmet Eriş, "Ekonomik huzursuzluğun artmasıyla icra dairelerinde dosya koyacak yer bulunamıyor, cezaevinde ise yatacak yer sorunu yaşanıyor. Tüm bunlar olurken, Adalet Bakanlığı da 115 cezaevi yapmayı planladığını açıklayıp, Ödemiş’te de Kaymakçı’ya cezaevi yapım işinin öne çekildiğini sanki bir müjdeymiş gibi açıklıyor. Oysa biz AKP’li yetkililerden, bölgemize ekmek sağlayacak icraatların ve yatırımların müjdelerini bekliyoruz. Ödemiş, Kiraz ve Beydağ, üreten ve üretmekte direnen insanlarıyla bunu hak ediyor. ‘Durmak yok, yola devam’ diyen AKP’li politikacılara çiftçimizin, esnafımızın, emeklimizin, işsizimizin, gencimizin 2013 yılında ‘Artık yeter, dur’ diyebilmeleri lazım. Bu gidiş ancak böyle durdurulabilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA