Girişimcilik Engel Tanımaz Projesi Tanıtıldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ortak çalışması olan "Girişimci Engel Tanımaz" projesi basına tanıtıldı.

Toplantıya katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, engelli vatandaşlara yakın ilgi gösterdi. Emine Erdoğan, "Gönüllerdeki, yüreklerdeki, zihinlerdeki setler ve bariyerler ortadan kaldırılırsa insan iradesi hiçbir engel tanımaz" dedi.

1453 Topkapı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen tanıtım toplantısına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve engelli vatandaşlar katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Emine Erdoğan, gözleri ve gönülleri kapatmakla, yok saymakla engelli gerçeğinin üzerinin örtülemeyeceğini söyledi.

Erdoğan "Engellilerin toplum dışına itilmesi ve evlere hapsedilmesiyle de bu gerçekten kaçamayız. Hangi mesele olursa olsun, bizim medeniyetimizde, kültürümüzde yok saymak, inkar etmek, görmezden gelmek, kaçmak, kaçınmak bir çözüm yöntemi olamaz. Tam tersine engelli kardeşlerimizi topluma kazandırmak, toplumu da fiziki çevreyi de onlara göre şekillendirmek, birlikte bir arada yaşayacağımız bir çevreyi hep birlikte inşa etmek zorundayız" dedi.

Erdoğan, "Gönüllerdeki, yüreklerdeki, zihinlerdeki setler, bariyerler ortadan kaldırılırsa insan iradesi hiçbir engel tanımaz. Birçok lider, asker, bilim ve sanat insanı fiziki engellerine rağmen tarihin akışını değiştirmeyi başardı. Tarih işitme engelli bestecilerin, görme engelli yazarların, konuşma engelli şairlerin eserlerine şahit oldu. Engellerin kalktığı, engellerin imkan ve fırsata dönüştüğü bir dünyayı, inşallah hep birlikte inşa ediyoruz ve edeceğiz" diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, 2013 yılında girişimci müteşebbis, kendi işini kuran engellilerle beraber olacaklarını söyledi.

Şahin "Bir sonraki yılda bu başarı hikâyesini sizlerle paylaşacağız. Kalkınmayı sağlayabilmek için vatandaşlarımız arasındaki adaleti sağlamamız hak temelli bir yaklaşım ile engelli engelsiz ayırt etmeksizin yolumuza devam ediyoruz” dedi.

CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da sert sözlerle eleştiren Şahin, “Kılıçdaroğlu engelli vatandaşlarla yaptığı bir toplantıda sosyal devletin ne olduğunu anlatıyor. Fakat ben Genel Başkana şunu söylemek istiyorum. Sosyal devlet AK Parti'den önce kağıt üzerindeydi. Sosyal devletin ne olduğunu hiç kimse bilmiyordu. 2005 yılına kadar engellinin adı yoktu. Engellinin kanunu yoktu. Adam yerine koyma yoktu. Şimdi biz Başbakanımız liderliğinde çok önemli devrimleri hayata geçirdik. Ama daha yapacak çok işimiz var” şeklinde konuştu.

İki yeni projesinden bahseden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise “Bir engelli durağa geldiği zaman oraya yaklaşan otobüs durakta bir engelli olduğunu görebilecek. Otobüs durağa gelmeden engelliyi görebilecek sistem oluşturuyoruz. Dünyada modeli olmayan bir yazılım yapıyoruz. İkinci projemiz de var. Engelli vatandaşımız bir yere gitmek isterse telefonla randevu alacak. 70 aracımız var. Aracımızdan biri o vatandaşı alıp balık tutmaya gitmek istiyorsa oraya götürecek” dedi.

Tanıtım toplantısında katılımcılara mini bir konser veren engelli müzisyenler, büyük beğeni topladı. Darbuka çalarken birden sahneye inerek oynamaya başlayan bir engelli vatandaşa Erdoğan ve katılımcılar oturdukları yerden alkış tutarak eşlik etti. Emine Erdoğan'a yakın ilgi gösteren ve fotoğraf çekilen vatandaşlardan bazıları Emine Erdoğan'ın elini sıkı sıkı tutmaları ise dikkat çekti. Emine Erdoğan, kendisine gösterilen sıcak ilgiye karşı aynı sıcaklıkla karşılık vererek gönülleri bir kez daha kazandı.

Proje, engelli vatandaşların KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerine katılmaları, İş Kurma Aşamasında Koçluk Desteği almaları ve KOSGEB Yeni Girişimci Desteği desteğinden yararlanmalarını kapsıyor. Projede engellilerin iş gücü piyasasına dahil olmalarını sağlayarak ekonomik ve sosyal yönden güçlendirilmeleri hedefleniyor. Projenin birinci aşamasında en az 500 engellinin uygulamaları girişimcilik eğitimine katılması, 50 engellinin koçluk hizmetinden yararlanması ve kendi işini kurması sağlanması hedefleniyor .
Kaynak: İHA