Evlerinin Yıkılmaması İçin Eylem Yaptılar

İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan köyünde oturan çoğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan göçle gelen vatandaşlar, evlerinin baraj yapılacağı için yıkılacağı endişesiyle İzmir Valiliği önünde eylem yaptı.

Evlerinin Yıkılmaması İçin Eylem Yaptılar
Evleri hakkında yıkım kararı çıkan 20’yi aşkın vatandaş, valilik önünde yaptıkları açıklamada, İzmir İl Özel İdaresi tarafından 03.08.2011 tarih ve 277 sayılı kararıyla Kutlu Aktaş Baraj Koruma sahası içinde kalan yaklaşık 70 evin yıkım kararı çıktığını, yıkım işleminin ise kendilerine tebliğ edilmeden başlandığını savundu.

Çocuklarıyla birlikte Valilik önünde toplanan vatandaşlar, devlet yetkililerinin sorunu çözmek için bir şey yapmadığını ve köydeki emsal evlere yönelik herhangi bir işlem yapılmamasını ‘ayrımcılık’ olarak gördüklerini iddia etti.

Doğu Anadolu Bölgesi kökenli oldukları gerekçesiyle evlerinin yıkılacağını savunan vatandaşlar, muhtar, il özel idare, kaymakamlık yetkilerinin kendilerini oyaladığını ve somut bir açıklama yapmadıklarını, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ile görüşme taleplerinin ise henüz gerçekleşmediğini belirtti.

Kamil Ülgen adlı vatandaş, gidecek bir yerleri olmadıklarını, devlete ve millete bağlı insanlar olmasına karşın kendilerine yönelik ayrımcı bir uygulama yapıldığını iddia ederek, “Bizim evlerimiz baraj yapılacağı gerekçesiyle yıkılmak isteniyor. Ama aynı alan içerisinde olan ve sağlam bir yapıya sahip olmayan köylü yerlilerin evlerine dokunulmuyor. Bu nasıl bir ayrımcılık. Kış günü nereye gideriz” diye konuştu.

Muhtar, il özel idare, kaymakamlık ve valilik yetkililerinin kendilerini oyaladığını da savunan Kamil Ülgen adlı vatandaş, Valilik kapısında bir saat beklemelerine karşın vali ile görüşemediklerini söyledi.

Öte yandan; İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise, “Benimle herkes görüşebilir, İzmir’de hukuka aykırı, daha doğrusu ruhsatı olmayan binalarla ilgili genel çalışmayı devamlı sürdürüyoruz“ dedi.

Kaynak: İHA