Başsoy’dan Engelliler Günü Mesajı
AK Parti Erzincan İl Başkanı Cemalettin Başsoy, hükümetin engellilerin yaşam kalitelerini yükseltmek için gayret gösterdiğini belirterek "Engelli kardeşlerimizi yalnızca böyle bir haftada hatırlanması yetmez, onların yaşamlarını kolaylaştıracak tedbir ve önlemlerin yaşamın tüm bölümlerinde alınması gereklidir" dedi.

3 Kasım 2002 seçimleriyle işbaşına gelen AK Parti hükümetlerinin, başta eğitim ve sağlık olmak üzere, engelli vatandaşların her alanda özgürce yaşamlarını sürdürebilmeleri ve sosyal alanlarda daha çok yer almaları için çeşitli imkânlar sunmaya çalıştığını belirten AK Parti Erzincan İl Başkanı Cemalettin Başsoy, engellilerin yaşam kalitelerini yükseltmek için gayret gösterdiklerini ifade etti.
AK Parti Erzincan İl Başkanı Cemalettin Başsoy; "Toplumsal yaşamda onurlu bir birey olarak yer almak herkes gibi engellilerinde en temel hakkıdır. Engelli kardeşlerimizin yeterli oldukları alanlarda desteklenmesi ve yetersiz oldukları alanların iyileştirilmesi gerekir. Bu zor ve zahmetli bir iş olduğu kadar tüm toplumun ortak sorumluğunda bir görevdir. Uluslararası Sağlık Örgütü WHO'nun verilerine göre de dünyada 500 milyon engellinin yaşadığı bilinmektedir. Ülkemizde yaşayan engelli sayısı ise 8,5 milyonu bulmaktadır. Bu rakam nüfusumuzun yüzde 12.29'una tekabül etmektedir. Türkiye, Engelli kardeşlerimizin sağlık, istihdam, eğitim ve evde bakım gibi temel hizmetlerinin sunumunda önemli aşamalar kaydetmiştir. Engelli vatandaşımızın hakları, başta Anayasamız olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmıştır. Ak Parti Hükümetlerimizin temel hedefi; Engelli vatandaşlarımızla ilgili tüm sorun alanlarının temel insan hakları çerçevesinde, fırsat eşitliği sağlanarak, ayrımcı uygulamalara yer vermeksizin çözümlenmesi, engellilerin üretken, istihdam edilen, saygıdeğer ve eşit haklara sahip birer birey olarak toplumsal yaşama tam katılımlarının sağlanmasıdır. Bizler bu anlayışla görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmek için gayret ediyoruz." dedi.
İktidarları döneminde, engellilerin sosyal hayatta var olmaları ve kendi kendilerine yetmeleri için birçok düzenlemenin yapıldığının altını çizen AK Parti Erzincan İl Başkanı Cemalettin Başsoy; "Anayasa değişikliği ile engellilere pozitif ayrımcılık getirilmiştir. 2005 yılında çıkardığımız Engelliler Kanunu ile engelliliğin önlenmesi, sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım, ulaşılabilirlik, sosyal güvenliğe ilişkin sorunların çözümü ile engelli bireylerin her bakımdan gelişmesi, toplumsal hayata tam katılımlarının sağlanması ve bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemelerin yapılması yasal çerçeveyle belirlendi.
Kanun, engellilerin karşılaştıkları ayrımcılıkla mücadele edilmesi, alınacak kararlar ve verilecek hizmetlerde engellinin, ailesinin ve gönüllü kuruluşların katılımcı olmasının sağlanması ve engelliye sunulacak hizmetlerde aile bütünlüğünün korunması ilkelerini esas almaktadır. Bunlarla beraber; Ülkemizde ilk defa sunulan evde ya da özel kurumlarda bakım hizmeti ve ödeneği ile ilgili, ihtiyaç nedeniyle kişilerin sosyal güvencesi olmaması şartı kaldırılmıştır.
2022 sayılı Kanuna göre yersiz yapılan ödemelerin geri istenmesi sonucu icrai takibat yapılan engellilerimizin borçlarını ceza ve faizleri ile terkin eden Kanun, Tbmm Genel Kurulu'nda kabul edilmiştir.
Engelli çalıştıran işverenleri teşvik etmek için engelli çalışanların sigorta primlerinin hazine tarafından karşılanması temin edilmiştir.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile isteğe bağlı erken emeklilik uygulaması bütün sigortalılar için standart hale getirilmiş ve ilk defa kendi hesabına çalışan engelliler ile bakıma muhtaç çocuğa sahip kadın çalışanlara erken emeklilik hakkı sağlanmıştır.
12 Eylül referandumu ile Anayasamızın 10. maddesiyle engellilere pozitif ayrımcılık getirilmiştir. Temel hedefimiz, engelli vatandaşlarımızın her türlü imkan ve hizmete en az herkes kadar ve ihtiyacı oranında ulaşabildiği bir Türkiye'dir Bedenin hareket kabiliyetini azaltan, yaşamı zorlaştıran durumlarda engelleri ortadan kaldırmak ve yaşamı daha kolay kılmak ortak sorumluluğumuzdur. Bu anlayışa uygun olarak inşa edilmiş kentler yaratmak ve engellilerimizin yaşam alanlarını daraltmamak sosyal devlet anlayışımızın gereğidir. Bu görüşten hareketle hükümetimiz umuma açık tüm mekânların engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesini zorunlu kılmıştır." ifadelerini kullandı.
Engellilerin kamu kurumlarına, kamu görevlisi olarak alınması kolaylaştırıldığına işaret eden AK Parti Erzincan İl Başkanı Cemalettin Başsoy, şunları kaydetti: "Engellilere mahsus merkezi sınav ilk defa bu yıl yapıldı ve bundan sonra da aynı uygulama devam edecek. Amacımız; engelli vatandaşlarımıza kamu imkanlarını en üst seviyede sağlayarak, onların toplumsal yaşamın tüm alanlarına katılan, üretken, kendi kendine yeten, başkasına muhtaç olmadan yaşayan fertler olmalarını sağlamaktır. Engelli vatandaşlarımızın önündeki engeller kaldırıldığında çok şeyler başarabileceğini biliyoruz. Bu duygular içerisinde engelsiz bir dünya dileklerimle, tüm engelli kardeşlerimizin engelliler haftasını kutluyorum " dedi
