Erdoğan, Tzob Gap Bölge Toplantısı'nda Konuştu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''GAP için tahsis ettiğimiz kaynakların ve verdiğimiz emeklerin karşılığını görmeye başladığımızı memnuniyetle ifade ediyorum. Bölgeden yapılan ihracat yaklaşık 10 kat artarak 7 milyar liraya ulaştı. İşsizlik yüzde 17'den yüzde 11'e geriledi'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Şanlıurfa Dedeman Oteli'nde düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği GAP Bölge Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 60 yılın en istikrarlı büyümesinin bu dönemde yaşandığını söyledi.
Türkiye'nin 2002'de yaklaşık 24 milyar dolar olan tarımsal milli gelirinin 2,5 kattan fazla artışla geçen yıl sonu itibarıyla yaklaşık 62 milyar dolara ulaştığını ifade eden Erdoğan, yine bu dönemde tarım sektöründe kişi başına düşen milli gelirin 3 kattan fazla artış gösterdiğini belirtti.
Benzer başarının tarım ürünleri ihracatında yaşandığına işaret eden Erdoğan, sadece son 9 aylık dönemdeki tarım ürünleri ihracatının 11,5 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.
Erdoğan, ''Türkiye, 2002 yılında 67 milyon vatandaşını ve 13 milyon turistini besleyip, 1,7 milyar dolar dış ticaret fazlası verirken geçtiğimiz yıl 75 milyon vatandaşını ve 31 milyon turistin ihtiyacını karşılayıp, 3,5 milyar da dış ticaret fazlasına ulaştı'' diye konuştu.
Tarım sektöründeki istihdam konusunda da oldukça olumlu gelişmelerin yaşandığını dile getiren Erdoğan, kırsal kesimdeki işsizlik oranının 2011'de yüzde 6'ya gerilediğini, bu yıl itibarıyla da bu oranı yüzde 4,5'lara kadar gerilettiklerini bildirdi.
-''Tarımsal ekonomik büyüklük bakımından birinci sıradayız''-
Hükümetleri döneminde elde edilen başarıların, tarımsal ekonomik büyüklük bakımından 2002'de dünyada 11. sırada yer alan Türkiye'yi bugün yedinciliğe yükselttiğini vurgulayan Erdoğan, Avrupa'da ise tarımsal ekonomik büyüklük bakımından Türkiye'nin bugün birinci sırada yer aldığını vurguladı.
Bu seviyeye kolay gelinmediğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
''Tarım sektörünü desteklemek için geçtiğimiz 10 yılda kapsamlı çalışmalar yürüttük. 2002 yılında yüzde 59 seviyesinde bulunan tarımsal kredi faizlerini bugün yüzde 0 ila 7,5 arasına düşürdük. Bu yılın Ekim ayı itibarıyla Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullanılan tarımsal kredi rakamı, 22 milyar lirayı buldu. Ekonomide sağladığımız güven ve istikrar sayesinde geçtiğimiz 10 yılda tarım sektöründe yapılan yatırımların tutarı 34 milyar lirayı buldu. Hükümetlerimiz döneminde tarım, gıda, içecek ve tütün sektörlerinde yapılan tüm uluslararası yatırımların tutarı ise 10 milyar lira seviyesinde.''
Tarım sektörüne verdikleri destekleri hem çeşitlendirdiklerini hem de artırdıklarını anlatan Erdoğan, 2002'de sadece doğrudan gelir desteği olarak 1,5 milyar lira destek verilen tarıma bu yıl 2 milyar 166 milyon lira alan bazlı destek ödemesi yaptıklarını belirtti.
Mazot, gübre ve toprak analizi desteklerini yılın ilk çeyreğinde üreticilere ödeyerek, üretimlerini rahatça yürütmelerini temin ettiklerini vurgulayan Erdoğan, fark ödemeleri kapsamında bu yıl üreticilere verdikleri desteğin yaklaşık 2,5 milyar lira düzeyinde olduğunu bildirdi.
Erdoğan, son 10 yılda prim desteği olarak üreticilere yaptıkları destek tutarının 15 milyar liraya ulaştığını kaydetti.
Hayvancılık sektörünün gelişmesine büyük önem verdiklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Bunun için sadece 2012 itibarıyla verdiğimiz destekleme tutarı yaklaşık 2 milyar liradır. Son 10 yılın toplamı ise 9,5 milyar lirayı buldu. Yani ortalama yılda demek ki 1 milyar'' diye konuştu.
-''Verdiğimiz emeklerin karşılığını görmeye başladık''-
Türkiye'nin en önemli bölgesel kalkınma projesi GAP'ın arzu ettikleri hızda ilerlemediğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
''Bunun için GAP eylem planını, dikkat ederseniz hazırlamıştık. 2008 yılında bunu uygulamaya geçirdik. Planda yer alan proje ve faaliyetler için 18 milyar liralık bir kaynak tahsis ettik. Şu ana kadar bu rakamın 16 milyar lirasını kullandık. GAP'ın kamu yatırımları içinde yüzde 7 olan payını, geçtiğimiz 10 yılda yüzde 10,3'e yükselttik. GAP Eylem Planı'nın devreye girmesiyle bu oran yüzde 14'e kadar yükseldi.
GAP için tahsis ettiğimiz kaynakların ve verdiğimiz emeklerin karşılığını görmeye başladığımızı memnuniyetle ifade etmek isterim. Bölgeden yapılan ihracat 10 katlık bir artışla yaklaşık 7 milyar dolar düzeyine ulaştı. Bölgedeki genel işsizlik oranı ise yüzde 17'den yüzde 11,7'ye geriledi. 2002 yılında işletmede olan 6 hidroelektrik santrali vardı, buna 4 tane daha HES ilave ettik. Böylece GAP'ın enerji yatırımlarındaki fiziki gerçekleşmesini de yüzde 74'e çıkardık.''
Sulamaya açılan alan miktarını 199 bin hektardan 370 bin hektara yükselttiklerini ifade eden Erdoğan, 1 milyon hektar alanı sulamaya açmayı hedeflediklerini dile getirdi. Erdoğan, 500 bin hektar alana hizmet verecek ana kanalların büyük bölümünün tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi.
-Miras hukukuna yönelik çalışma-
Arazi toplulaştırma konusunda da önemli ilerlemeler kaydettiklerine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:
''Geçenlerde Sayın Başkanın, bizi ziyaretinde bu konuyla ilgili bizlere bir ricası olmuştu. Ben de konuyu süratle Bakanıma ilettim. Süratle bunun çalışmasını yapalım ve bununla ilgili neticeyi de bir an önce alalım dedik. Tabii bu konuyla ilgili olarak burada miras hukukuna yönelik bir çalışmanın yapılması, gerekirse bununla ilgili bir müdahale kurumunun oluşturulması, bunlarla ilgili çalışmaları Bakanlığımız yoğun bir şeklide yaparak, inşallah neticeye varacağız.''
Hükümetleri dönemine kadar bölgede 450 bin hektarlık alanda arazi toplulaştırması yapılabildiğini anlatan Erdoğan, kendilerinin 10 yılda 3 milyon hektarın üzerinde toplulaştırma gerçekleştirdiğini belirtti.
Toplulaştırma çalışmalarından bölgede 1,5 milyona yakın vatandaşın yararlanacağını dile getiren Erdoğan, ''Toplulaştırma çalışmasını tamamladığımızda bölgemize ve ülkemize 10 milyar liranın üzerinde bir fayda sağlamış olacağız'' dedi.
-''23 bin 300 hektar alanda tuzlanma sorununu çözdük''-
Tuzlanma sorununun çözümü için Harran Ovası Kapalı Drenaj Projesi'nin hayata geçirildiğini anlatan Erdoğan, projeyle 23 bin 500 hektar alanda tuzlanma sorununu şu an itibarıyla çözdüklerini bildirdi.
GAP Eylem Planı çerçevesinde 621 tarımsal tesis kurulması ve 28 bin makine ekipman alımı için 150 milyon lira hibe ödemesi yaptıklarını anlatan Erdoğan, Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine sağladıkları düşük faizli kredi desteği sayesinde 44 bin baş hayvan, 93 bin ton süt üretimiyle 228 milyon lira katma değer oluşturduklarını belirtti.
Erdoğan, eğitimde, sağlıkta, ulaştırmada, toplu konutta, kanalizasyon ve içme suyu yapısında, sosyal destek projelerinde ve diğer tüm alanlarda benzer ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti.
-Sulama sistemleri arasındaki fiyat farkı-
Başbakan Erdoğan, GAP Eylem Planı'nı revize ederek gelecek dönem için yeni hedefler, yeni çalışma takvimleri oluşturduklarını belirterek, inşallah bu çalışmaları en kısa sürede tamamlayarak, bunu paylaşacaklarını söyledi.
Şanlıurfa'ya gelişinde, havaalanından kent merkezine gelirken bir grubun yolunu kestiğini ve özellikle sulama birlikleriyle ilgili şikayetlerini ilettiklerine dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Sulama birlikleri tarafından kendilerinden yüksek paralar tahsil edildiğini söylediler. Cazibeyle su kullananların ucuz ama terfi sistemleriyle kullananların ise aradaki farkının çok ama çok fazla olduğunu söylediler. Bu konuyla ilgili de ne yazık ki bizim de Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın göndermiş olduğu bir yazılı, artık buna talimat mı deriz, nasıl anlayacaksanız öyle anlayın, bu konudan tabii benim haberim de yok. Böyle bir tablo söz konusu oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız konuyla ilgili arkadaşlarla bir araya geldiler, görüşüyorlar ve bu görüşmenin sonucunda da bu konuyu çözmemiz lazım. Konuyla ilgili olarak buradaki bu farkı minimize etmemiz lazım. Cazibeyle kullanılan su fiyatıyla tabii ki terfi sistemiyle kullanılan su fiyatının aynı olması mümkün değil. Bir diğerinde enerji sarfı ciddi manada var. Bir de tabii bu enerji sarfının maalesef paraları ödenmiyor. 'Enerjiyi kullan ama parayı ödeme' böyle de bir mantık var. Bu konularla ilgili birkaç kez ben, bu birlikleri kabul ettim, kendileriyle konuştum. Birçok ödeme kolaylığı getirdim, faizlerine af getirdik, birçok adımlar attık fakat maalesef hiçbir zaman verilen sözler tutulmadı.
Açık sözlü olmayı severim, bu ülke hepimizin ve bu ülke hep beraber bizim ayağa kaldıracağımız bir ülke. Bu ülke ayağa kalktığı zaman bunun mutluluğunu, huzurunu hep beraber yaşarız ama çökersek hep birlikte çökeriz, bedelini yine hep birlikte öderiz. Buna fırsat vermemeliyiz.''
-''İnsanımın ruh dünyasındaki samimiyeti biliyorum''-
Başbakan Erdoğan, sulama birliklerini yaptıkları yanlış üzerinden değerlendirmeyeceklerini, bu konuyu masaya yatırarak, değerlendireceklerini belirterek, Ankara'ya dönüşünde Orman ve Su İşleri Bakanı ile konuyu yine değerlendireceğini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile de bu konuyu görüşeceğini söyledi.
Yapılacak değerlendirmelerin ardından karar verip adımların atılması gerektiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Adımı hemen atmamız lazım ki oradaki vatandaşlarımın ben samimiyetini yüzlerinde okudum. Çünkü cazibeyle kullanmayıp diğer sistemle kullananlar yine 'para vermeyelim' demiyorlar ama aradaki rakamın çok büyük olduğundan dert yanıyorlar. Çünkü ben, Anadolu insanımın ruh dünyasındaki samimiyeti biliyorum, buna da inanıyorum. Bunu da oturup adil bir şekilde karara bağlayıp, inşallah süratle çözeceğiz ki bu sıkıntıyı gidermiş olalım'' diye konuştu.
Ziraat odalarının başkanlarına bugüne kadar yapılan çalışmalara verdikleri desteklerden dolayı da teşekkür eden Başbakan Erdoğan, ''İnşallah bundan sonra da yine birlikte çalışmaya devam edecek, bölgemizi ve ülkemizi kalkındırma mücadelemizi birlikte yürüteceğiz. Başarılarınızın artarak devamını Allah'tan temenni ediyorum, inşallah topraktan gelen o bolluk, bereket ülkemizin de bereketine vesile olsun diyorum'' dedi.
Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, bölge milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı.
Muhabir: Hasan Öymez/Kadir Karakuş-Esra Altınmakas
Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA
Türkiye'nin 2002'de yaklaşık 24 milyar dolar olan tarımsal milli gelirinin 2,5 kattan fazla artışla geçen yıl sonu itibarıyla yaklaşık 62 milyar dolara ulaştığını ifade eden Erdoğan, yine bu dönemde tarım sektöründe kişi başına düşen milli gelirin 3 kattan fazla artış gösterdiğini belirtti.
Benzer başarının tarım ürünleri ihracatında yaşandığına işaret eden Erdoğan, sadece son 9 aylık dönemdeki tarım ürünleri ihracatının 11,5 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.
Erdoğan, ''Türkiye, 2002 yılında 67 milyon vatandaşını ve 13 milyon turistini besleyip, 1,7 milyar dolar dış ticaret fazlası verirken geçtiğimiz yıl 75 milyon vatandaşını ve 31 milyon turistin ihtiyacını karşılayıp, 3,5 milyar da dış ticaret fazlasına ulaştı'' diye konuştu.
Tarım sektöründeki istihdam konusunda da oldukça olumlu gelişmelerin yaşandığını dile getiren Erdoğan, kırsal kesimdeki işsizlik oranının 2011'de yüzde 6'ya gerilediğini, bu yıl itibarıyla da bu oranı yüzde 4,5'lara kadar gerilettiklerini bildirdi.
-''Tarımsal ekonomik büyüklük bakımından birinci sıradayız''-
Hükümetleri döneminde elde edilen başarıların, tarımsal ekonomik büyüklük bakımından 2002'de dünyada 11. sırada yer alan Türkiye'yi bugün yedinciliğe yükselttiğini vurgulayan Erdoğan, Avrupa'da ise tarımsal ekonomik büyüklük bakımından Türkiye'nin bugün birinci sırada yer aldığını vurguladı.
Bu seviyeye kolay gelinmediğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
''Tarım sektörünü desteklemek için geçtiğimiz 10 yılda kapsamlı çalışmalar yürüttük. 2002 yılında yüzde 59 seviyesinde bulunan tarımsal kredi faizlerini bugün yüzde 0 ila 7,5 arasına düşürdük. Bu yılın Ekim ayı itibarıyla Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullanılan tarımsal kredi rakamı, 22 milyar lirayı buldu. Ekonomide sağladığımız güven ve istikrar sayesinde geçtiğimiz 10 yılda tarım sektöründe yapılan yatırımların tutarı 34 milyar lirayı buldu. Hükümetlerimiz döneminde tarım, gıda, içecek ve tütün sektörlerinde yapılan tüm uluslararası yatırımların tutarı ise 10 milyar lira seviyesinde.''
Tarım sektörüne verdikleri destekleri hem çeşitlendirdiklerini hem de artırdıklarını anlatan Erdoğan, 2002'de sadece doğrudan gelir desteği olarak 1,5 milyar lira destek verilen tarıma bu yıl 2 milyar 166 milyon lira alan bazlı destek ödemesi yaptıklarını belirtti.
Mazot, gübre ve toprak analizi desteklerini yılın ilk çeyreğinde üreticilere ödeyerek, üretimlerini rahatça yürütmelerini temin ettiklerini vurgulayan Erdoğan, fark ödemeleri kapsamında bu yıl üreticilere verdikleri desteğin yaklaşık 2,5 milyar lira düzeyinde olduğunu bildirdi.
Erdoğan, son 10 yılda prim desteği olarak üreticilere yaptıkları destek tutarının 15 milyar liraya ulaştığını kaydetti.
Hayvancılık sektörünün gelişmesine büyük önem verdiklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Bunun için sadece 2012 itibarıyla verdiğimiz destekleme tutarı yaklaşık 2 milyar liradır. Son 10 yılın toplamı ise 9,5 milyar lirayı buldu. Yani ortalama yılda demek ki 1 milyar'' diye konuştu.
-''Verdiğimiz emeklerin karşılığını görmeye başladık''-
Türkiye'nin en önemli bölgesel kalkınma projesi GAP'ın arzu ettikleri hızda ilerlemediğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
''Bunun için GAP eylem planını, dikkat ederseniz hazırlamıştık. 2008 yılında bunu uygulamaya geçirdik. Planda yer alan proje ve faaliyetler için 18 milyar liralık bir kaynak tahsis ettik. Şu ana kadar bu rakamın 16 milyar lirasını kullandık. GAP'ın kamu yatırımları içinde yüzde 7 olan payını, geçtiğimiz 10 yılda yüzde 10,3'e yükselttik. GAP Eylem Planı'nın devreye girmesiyle bu oran yüzde 14'e kadar yükseldi.
GAP için tahsis ettiğimiz kaynakların ve verdiğimiz emeklerin karşılığını görmeye başladığımızı memnuniyetle ifade etmek isterim. Bölgeden yapılan ihracat 10 katlık bir artışla yaklaşık 7 milyar dolar düzeyine ulaştı. Bölgedeki genel işsizlik oranı ise yüzde 17'den yüzde 11,7'ye geriledi. 2002 yılında işletmede olan 6 hidroelektrik santrali vardı, buna 4 tane daha HES ilave ettik. Böylece GAP'ın enerji yatırımlarındaki fiziki gerçekleşmesini de yüzde 74'e çıkardık.''
Sulamaya açılan alan miktarını 199 bin hektardan 370 bin hektara yükselttiklerini ifade eden Erdoğan, 1 milyon hektar alanı sulamaya açmayı hedeflediklerini dile getirdi. Erdoğan, 500 bin hektar alana hizmet verecek ana kanalların büyük bölümünün tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi.
-Miras hukukuna yönelik çalışma-
Arazi toplulaştırma konusunda da önemli ilerlemeler kaydettiklerine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:
''Geçenlerde Sayın Başkanın, bizi ziyaretinde bu konuyla ilgili bizlere bir ricası olmuştu. Ben de konuyu süratle Bakanıma ilettim. Süratle bunun çalışmasını yapalım ve bununla ilgili neticeyi de bir an önce alalım dedik. Tabii bu konuyla ilgili olarak burada miras hukukuna yönelik bir çalışmanın yapılması, gerekirse bununla ilgili bir müdahale kurumunun oluşturulması, bunlarla ilgili çalışmaları Bakanlığımız yoğun bir şeklide yaparak, inşallah neticeye varacağız.''
Hükümetleri dönemine kadar bölgede 450 bin hektarlık alanda arazi toplulaştırması yapılabildiğini anlatan Erdoğan, kendilerinin 10 yılda 3 milyon hektarın üzerinde toplulaştırma gerçekleştirdiğini belirtti.
Toplulaştırma çalışmalarından bölgede 1,5 milyona yakın vatandaşın yararlanacağını dile getiren Erdoğan, ''Toplulaştırma çalışmasını tamamladığımızda bölgemize ve ülkemize 10 milyar liranın üzerinde bir fayda sağlamış olacağız'' dedi.
-''23 bin 300 hektar alanda tuzlanma sorununu çözdük''-
Tuzlanma sorununun çözümü için Harran Ovası Kapalı Drenaj Projesi'nin hayata geçirildiğini anlatan Erdoğan, projeyle 23 bin 500 hektar alanda tuzlanma sorununu şu an itibarıyla çözdüklerini bildirdi.
GAP Eylem Planı çerçevesinde 621 tarımsal tesis kurulması ve 28 bin makine ekipman alımı için 150 milyon lira hibe ödemesi yaptıklarını anlatan Erdoğan, Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine sağladıkları düşük faizli kredi desteği sayesinde 44 bin baş hayvan, 93 bin ton süt üretimiyle 228 milyon lira katma değer oluşturduklarını belirtti.
Erdoğan, eğitimde, sağlıkta, ulaştırmada, toplu konutta, kanalizasyon ve içme suyu yapısında, sosyal destek projelerinde ve diğer tüm alanlarda benzer ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti.
-Sulama sistemleri arasındaki fiyat farkı-
Başbakan Erdoğan, GAP Eylem Planı'nı revize ederek gelecek dönem için yeni hedefler, yeni çalışma takvimleri oluşturduklarını belirterek, inşallah bu çalışmaları en kısa sürede tamamlayarak, bunu paylaşacaklarını söyledi.
Şanlıurfa'ya gelişinde, havaalanından kent merkezine gelirken bir grubun yolunu kestiğini ve özellikle sulama birlikleriyle ilgili şikayetlerini ilettiklerine dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Sulama birlikleri tarafından kendilerinden yüksek paralar tahsil edildiğini söylediler. Cazibeyle su kullananların ucuz ama terfi sistemleriyle kullananların ise aradaki farkının çok ama çok fazla olduğunu söylediler. Bu konuyla ilgili de ne yazık ki bizim de Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın göndermiş olduğu bir yazılı, artık buna talimat mı deriz, nasıl anlayacaksanız öyle anlayın, bu konudan tabii benim haberim de yok. Böyle bir tablo söz konusu oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız konuyla ilgili arkadaşlarla bir araya geldiler, görüşüyorlar ve bu görüşmenin sonucunda da bu konuyu çözmemiz lazım. Konuyla ilgili olarak buradaki bu farkı minimize etmemiz lazım. Cazibeyle kullanılan su fiyatıyla tabii ki terfi sistemiyle kullanılan su fiyatının aynı olması mümkün değil. Bir diğerinde enerji sarfı ciddi manada var. Bir de tabii bu enerji sarfının maalesef paraları ödenmiyor. 'Enerjiyi kullan ama parayı ödeme' böyle de bir mantık var. Bu konularla ilgili birkaç kez ben, bu birlikleri kabul ettim, kendileriyle konuştum. Birçok ödeme kolaylığı getirdim, faizlerine af getirdik, birçok adımlar attık fakat maalesef hiçbir zaman verilen sözler tutulmadı.
Açık sözlü olmayı severim, bu ülke hepimizin ve bu ülke hep beraber bizim ayağa kaldıracağımız bir ülke. Bu ülke ayağa kalktığı zaman bunun mutluluğunu, huzurunu hep beraber yaşarız ama çökersek hep birlikte çökeriz, bedelini yine hep birlikte öderiz. Buna fırsat vermemeliyiz.''
-''İnsanımın ruh dünyasındaki samimiyeti biliyorum''-
Başbakan Erdoğan, sulama birliklerini yaptıkları yanlış üzerinden değerlendirmeyeceklerini, bu konuyu masaya yatırarak, değerlendireceklerini belirterek, Ankara'ya dönüşünde Orman ve Su İşleri Bakanı ile konuyu yine değerlendireceğini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile de bu konuyu görüşeceğini söyledi.
Yapılacak değerlendirmelerin ardından karar verip adımların atılması gerektiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Adımı hemen atmamız lazım ki oradaki vatandaşlarımın ben samimiyetini yüzlerinde okudum. Çünkü cazibeyle kullanmayıp diğer sistemle kullananlar yine 'para vermeyelim' demiyorlar ama aradaki rakamın çok büyük olduğundan dert yanıyorlar. Çünkü ben, Anadolu insanımın ruh dünyasındaki samimiyeti biliyorum, buna da inanıyorum. Bunu da oturup adil bir şekilde karara bağlayıp, inşallah süratle çözeceğiz ki bu sıkıntıyı gidermiş olalım'' diye konuştu.
Ziraat odalarının başkanlarına bugüne kadar yapılan çalışmalara verdikleri desteklerden dolayı da teşekkür eden Başbakan Erdoğan, ''İnşallah bundan sonra da yine birlikte çalışmaya devam edecek, bölgemizi ve ülkemizi kalkındırma mücadelemizi birlikte yürüteceğiz. Başarılarınızın artarak devamını Allah'tan temenni ediyorum, inşallah topraktan gelen o bolluk, bereket ülkemizin de bereketine vesile olsun diyorum'' dedi.
Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, bölge milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı.
Muhabir: Hasan Öymez/Kadir Karakuş-Esra Altınmakas
Yayıncı: Selçuk Aval