Bahçeli: Yeni Anayasa Çalışmalarında Süreç Tıkanırsa Türkiye'ye Yazık Olur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis'te bulunan tüm partilerin eşit üyeli katkılımı ile yapılan yeni anayasa çalışmalarının tıkanması halinde Türkiye’ye yazık olacağını söyledi.

Bahçeli: Yeni Anayasa Çalışmalarında Süreç Tıkanırsa Türkiye'ye Yazık Olur
19 Ekim 2012 tarihinde uzlaşma komisyonu ile yeni bir anaya hazırlama amacıyla faaliyetlerin başlatıldığını belirten Bahçeli, “Önemli de mesafe alındı. 40’a yakın madde üzerinde mutabakatın sağlandığı bir çalışmayı yarıda bırakmanın, sivil bir anayasanın parlamento sistemi içerisinde hazırlanmasını başka türlü bir amaç için tıkamanın doğru olmayacağı kanaatindeyiz.” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Bahçeli'nin Meclis'teki makamında gerçekleşen görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Bahçeli ile Çiçek makam odasından birlikte çıktı. Bahçeli, tokalaşarak Meclis Başkanı Çiçek'i uğurladı. Görüşmeye, MHP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri Faruk Bal ve Oktay Öztürk ile Grup Başkanvekili Oktay Vural da katıldı.

Çiçek'in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmaları hakkında liderlere bilgi verdiği öğrenildi. Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM’de temsil edilen siyasi partilerin eşit üyeli katılımıyla Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Komisyonun başkanlığını yapan Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in 31 Aralık itibariyle çalışmalar hakkında MHP yönetimine bilgi vermek üzere bir görüşme talep ettiğini belirten Bahçeli, “Meclis başkanımıza teşekkür ediyorum. Kendileri diğer siyasi parti temsilcileri ile yaptıkları görüşmeler sonrasında çalışmaların geleceğine ilişkin düşüncelerini basın mensupları aracılığı ile kamuoyuyla paylaşacaktır. MHP olarak yapılmış olan çalışmaların 7 ayı aşkın bir sürede sürdürüldüğü ve başarılı bir çalışma olduğunu vurguladık.” diye konuştu.

MHP olarak sonuna kadar bu çalışmalara katkı sağlamayı düşündüklerini ifade eden Bahçeli, “MHP’li milletvekili arkadaşlarımızın da Meclis Başkanlığı çalışma programı çerçevesinde kendilerine yardımcı olacağını ilettik. Şimdilik bununla yetinmekte yarar var daha sonrasını meclis başkanımız kamuoyu ile paylaşacaktır.” şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin “Makul bir süreden bahsedildi bu süre ile ilgili bir görüşme oldu mu?” şeklinde sorusuna Bahçeli, “Bunu Meclis başkanımız değerlendirmeler sonrası paylaşacaktır.” diye cevapladı. Başka bir gazetecinin “Çalışmaların devamı için MHP’nin herhangi bir talebi oldu mu?" sorusuna ise Bahçeli, “Hayır bugüne kadar komisyon oluşurken, komisyonun çalışma usul ve esaslarına sadık kalmak şartıyla faaliyetlerimizi sürdüreceğimizi ve katkı sağlayacağımızı söylemiştik.” şeklinde cevapladı.Başkanlık sisteminin gündeme gelip gelmediği ile ilgili ise Bahçeli, “Bu bizim konumuz değil o komisyonda görüşülecek bir konu.” diye yanıtladı. Sürecinin bütün çabalara rağmen tıkanması sonrası AK Parti’nin hazırladığı anayasayı meclise sunacağı ile ilgili görüşlerin sorulması üzerine Bahçeli şu cevabı verdi; “Kesin ifadelerle cevaplandırılacak bir konu değil. Süreç tıkanırsa Türkiye’ye yazık olur. Ülkemiz 19 Ekim 2012 tarihinden itibaren uzlaşma komisyonu ile yeni bir anaya hazırlama amacıyla faaliyetlerini başlatmıştır. Önemli de mesafe alındı. 40’a yakın madde üzerinde bir mutabakatın sağlandığı bir çalışmayı yarıda bırakmak sivil bir anayasanın parlamento sistemi içerisinde hazırlanmasını başka türlü bir amaç için tıkamanın doğru olmayacağı kanaatindeyiz.” açıklamasında bulundu.