Körfez Ekonomisi 2013’te Büyümeye Devam Edecek

Petrol fiyatlarının yüksek seyretmesiyle Körfez ülkelerindeki ekonomik büyümenin 2013’te devam edeceği fakat petrol üretimindeki normalleşme neticesinde genişleme oranında küçülme görüleceği bildirildi.

Derecelendirme kuruluşu Fitch’in Körfez raporuna göre altı üye ülke arasında en hızlı büyüme Katar’da görülecek. Bölge hükümetleri de yüksek petrol gelirlerini ekonomilerini hareketlendirmek için yatırım programlarında kullanmaya devam edecek.Raporda, Körfez ekonomilerinin küresel petrol piyasalarından aşırı etkilenmeye devam ettiği ve Suudi Arabistan ve Umman başta olmak üzere tüketici ve iş güveninin yüksek olduğu yerlerde büyümenin güçlü olacağı kaydedildi.
Tahminlere göre ham petrolün varil fiyatı zayıf talebe rağmen 2013’te 100 dolar civarında seyredecek. 2011 ve 2012’de artırılan üretiminin ardından 2013’te üretimde artış görülmesi beklenmiyor.Bunun yanısıra Kuveyt’te kötüleşen siyasi atmosferin ekonomik performansı etkileyebileceği ifade edildi. Birleşik Arap Emirlikleri ekonomisinin ise ülkeye tekrar gelmeye başlayan işadamları ile canlanacağı belirtildi.Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre Körfez ülkelerinde 2011’de yüzde 7.5 olarak gerçekleşen ekonomik büyüme 2012’de yüzde 5.5’e, 2013’te ise 3.73’e gerileyecek. Uzmanlara göre bu gerilemede petrol üretimindeki düşüş etkili olacak.