Devlet Başkanı Beşir, Etiyopya Başbakanı Desalegn İle Görüştü

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Etiyopya Başbakanı Haile Mariam Desalegn ile görüştü.

Başkent Hartum'daki görüşme sonrasında basına açıklamada bulunan Beşir, Etiyopya'nın Sudan-Güney Sudan ilişkilerine katkısından övgüyle söz etti.

Beşir, Etiyopya'nın çabalarını ''İki ülke arasında barışın sağlanabilmesi için sarf edilen samimi gayretler'' diye niteledi.

Sudan Devlet Başkanı ayrıca, Güney Sudan'a gidecek Desalegn'den, Salva Kiir'e ''imzalanan işbirliği protokollerini uygulamaya koymayı hızlandırmak için her zaman ve her yerde görüşmeye hazır olduğunu'' iletmesini istedi.

Beşir, toplantıda yeni kurulan Somali Hükümeti'ni desteklemeyi görüştüklerini de ifade etti.

Etiyopya Başbakanı Desalegn ise Sudan ve Güney Sudan arasında ikili müzakerelere yeniden başlanması için Beşir ile mutabık olduklarını kaydetti.

Sudan ve Güney Sudan arasında 27 Eylül'de Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da işbirliği ve güvenlik anlaşmaları imzalanmıştı.

Ülkenin kuzeyi ile güneyi arasında onlarca yıl devam eden çatışmaların ardından, Güney Sudan 2011'de Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti. İki ülke arasında sınır ve petrol hatlarının geçişi konularında yaşanan anlaşmazlıklar üzerine Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da görüşmeler başlamıştı. Eylül ayında taraflar arasındaki görüşmelerde petrol zengini Abyei bölgesinin statüsü konusunda bir anlaşmaya varılamamıştı.

Petrol zengini Abyei kenti, Sudan ve Güney Sudan arasında diplomatik ve askeri çekişmelere sahne oluyor. Önceki yıllarda çıkan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Afrikalı arabulucu Thabo Mbeki, sorunun bölgede düzenlenecek referandumla çözülmesini önermiş, Hartum yönetimi ise bu öneriyi reddetmişti.

Muhabir: Muhammed el-Hatim/Hacer Başer/Mustafa Yıldız

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA