Engelliler İstihdam Edilmek İstiyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından engelli ailelerine yönelik seminer düzenlendi.

Engelliler İstihdam Edilmek İstiyor
Aileler, engellilerin eğitim ve istihdam imkanlarının arttırılmasını talep etti. Didem Yaman Amfisi’nde düzenlenen seminerde konuşan BİİBF Dekanı Prof. Dr. Hamit Palabıyık, engellilerle ilgili konuların toplumda görmezden gelindiğine işaret ederek, herkesin bu konuda daha çok hassasiyet göstermesi gerektiğini belirtti.

Palabıyık, “Oysa bir engel varsa bu toplumun engelidir. Toplum olarak engellilere yeterli ilgiyi göstermek ve hizmeti götürmek bizim görevimizdir. Yapmamız gereken, engellilere eğitim ve iş imkânları sağlayarak onları topluma kazandırmaktır. BİİBF olarak her anlamda engellilere ve ailelerine kucak açmaya hazırız” dedi.

BİİBF Engelli Birim Koordinatörü Arş. Gör. Dr. Sanem Berkün de yaptığı konuşmada, tarihte birçok insanın engelini aşarak insanlığa çok önemli katkılarda bulunduğunu hatırlatarak, “Newton, Dostoyevski, Beethoven, Edison gibi büyük insanlar, sahip oldukları en önemli hazine olan bilgiyle engellerini aşmayı başarmışlardır. Biz de eğitimin engellerin aşılmasında en önemli yardımcı olduğu düşüncesiyle bu semineri gerçekleştirdik” dedi.

Seminere katılan ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Arş. Gör. Dr. Mine Sönmez, engelli ailelerine çocuklarının engellerinin farkına varmaya başladıkları andan itibaren yaşadıkları süreçlerle nasıl başa çıkacakları hakkında bilgiler verdi. Sönmez, çocuğun yetersizliğinin öğrenemeyeceği ve gelişemeyeceği anlamına gelmediğini hatırlatarak, “Önemli olan her çocuğun kendi içinde çok özel ve biricik olduğunu anlamaktır. Çocuğun hangi becerileri geliştirmesi gerektiğine aile, okul, uzmanlar tarafından birlikte karar verilmeli ve ona gerekli yardım yapılmalıdır” diye konuştu.

Seminerde söz alan engelli annesi Gülümser Esen, eğitimin anayasal bir hak olduğunu hatırlatarak, engelli eğitiminde kaybedilen zamanın geri gelmediğini belirtti.

Esen, engellilere meslek kazandırabilecek iş eğitimi uygulama okulları açılması talebinde bulundu. Aileler aynı zamanda engelli istihdamının sağlanması konusunda daha ciddi adımlar atılmasını istedi. Seminerde, ÇOMÜ tarafından yürütülen “Hedef 1 milyon kapak” kampanyası çerçevesinde BİİBF Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğünce toplanan kapaklar fakülte idarecilerine teslim edildi .
Kaynak: İHA