Wowereit Skandallara Rağmen Görevine Sürdürecek

Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, inşaatı tamamlanamayan BER havalimanı ve eyaletin Anayasayı Koruma Teşkilatında Neonazilere dair dosyaların imha edilmesinden sonra eleştirilerin odağı oldu.

11,5 yıldır Berlin’in Başbakanı olan Wowereit, peş peşe gelen skandallardan dolayı zor durumda. Görevini 2016’ya kadar sürdürmek istediğini belirten Wowereit, “Eyalet Başbakanı olarak daha yeni seçildim sayılır ve geçerli olanda budur.” dedi.

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında üçüncü dönem başbakan olarak seçilen Klaus Wowereit, dpa haber ajansının, halefi olarak kimi hazırladığı sorusunu “Bir yıllık dönemin başındayız. Önümüzde daha dört yıl var. Bunu cevaplamak için çok erken.” şeklinde cevaplandırdı. 59 yaşındaki eyalet başbakanı, geçtiğimiz aylarda Berlin İç İstihbarat Teşkilatında Neonazilere dair dosyaların yanlışlıkla imha edilmesinden dolayı Hıristiyan Demokratlarla (CDU) kurdukları hükümeti tehlikede görmüyor. Teşkilatta hızlı sonuçlar istediğini ifade eden Wowereit, “Orada değişmesi gereken çok şey var. Sadece teşkilatın yapısında değil, teşkilata hâkim olan ruhta da değişikliğe ihtiyaç var.” dedi.

Bu yıl bitmesi planlanan BER havalimanının açılışının önümüzdeki yıla ertelenmesi de Wowereit’ı zor durumda bırakan konulardan biri. Şimdiye kadar 4,3 milyar Euro harcanan havalimanının önümüzdeki sene tamamlanıp faaliyete geçmesine Federal Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer (CSU) şüpheli yaklaşıyor. Ramsauer, aynı zamanda BER havalimanının Denetim Kurulu Başkanı olan Wowereit’ı sorumluluğunu yerine getirmemekle suçladı. Sosyal Demokratlar geçtiğimiz yıl Yeşiller Partisi'yle hükümet kurmaya hazırlanırken A 100 numaralı otoban sebebiyle anlaşamamış ve rotayı CDU’ya çevirmişti. Bu zamana kadar CDU ile güven içinde çalıştıklarını dile getiren Klaus Wowereit, Berlin için önemli kararlara imza attıklarını söyledi.