Saruhanlı’da 2012 Yılı Böyle Geçti

Saruhanlı ilçesi, 2012 yılına damgasını vuran bir çok olay yaşandı.

Saruhanlı’da 2012 Yılı Böyle Geçti
Çoğu akıllardan çıkmayacak haberler ve öne çıkan gelişmelerin bazıları şöyle: - OCAK - Ege Kupası Maçları Saruhanlı’da Oynandı 20 OCAK - Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen 13. Mercedes Benz Ege Kupası maçlarının ikisi Saruhanlı Şehir stadında oynandı. 13. Mercedes Benz Ege Kupası (A) Grubu maçında Çek Cumhuriyeti 16 Yaş Altı Milli Takımı ABD’yi 4 - 0 yendi. Belçika 16 Yaş Altı Milli Takımı Çek Cumhuriyeti’ni 3-2 yendi.

Saruhanlı’nın Nüfusu Azaldı 27 OCAK - Saruhanlı ilçesinin genel nüfusu bin 43 kişi azaldı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerinden derlenen bilgilere göre, 31 Aralık 2011 tarihi itibarı ile Saruhanlı’nın toplam nüfusu 54 bin 343 kişi olarak tespit edildi. Nüfusun 15 bin 364’ü ilçe merkezinde yaşarken 38 bin 979’u belde ve köylerde yaşıyor. - ŞUBAT - 6 Yıl Aradan Sonra Kar Yağdı 2 ŞUBAT - Saruhanlı İlçesine 6 yıl aradan sonra kar yağdı. Kar kalınlığının 4 santimetreye ulaştığı İlçedeki vatandaşlar kar sevinci yaşadı.

“Altın Üzüm” Tescillendi 7 ŞUBAT - Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, ilçenin en büyük gelir kaynağı olan çekirdeksiz "Sultaniye" cinsi üzümü, "Altın üzüm" ismiyle tescillendirdiklerini söyledi.

Kanalizasyondan İnsan Kemiği Çıktı 8 ŞUBAT - Saruhanlı ilçesinde, kanalizasyon çalışması sırasında kafatası ve kol kemiği bulundu. Cumhuriyet Mahallesi Nifli Halil Efendi Sokak'ta, bir evin tıkanan kanalizasyon borusunu açmak için belediye ekiplerince başlatılan kazı çalışmasında, bir kol kemiği ile kafatasına rastlandı. Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, kemiklerin uzun yıllar önce eski mezarlıktan dolgu amaçlı getirilen toprakla gelmiş olabileceğini ifade ederek, "Durum adli makamlara bildirildi ve savcılık soruşturma başlattı" dedi.

- MART - CHP İlçe Başkanlığı Seçimi İptal Edildi 21 MART - Saruhanlı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, CHP’nin 17 Mart 2012 tarihinde yapılan Olağan İlçe Kongresindeki Başkanlık seçimini kanuna aykırı bularak iptal etti. Seçim 21 Nisan Cumartesi günü yeniden yapıldı.

İki İlçenin Sınırına Yapılan Okulda Ders Zili Çaldı 29 MART - Manisa’da Kumkuyucak -Tiyenli İlköğretim Okulu’nun hem Saruhanlı hem de Gölmarmara ilçesi sınırları içinde üç ayrı binadan oluşan yapısı nedeniyle yaşanan sorunları çözmek için, iki ilçenin idari sınırını oluşturan bölgede yapımı tamamlanan yeni okul binasında öğrenciler eğitim görmeye başladı.

- NİSAN - Kenan Yaralı’nın Ağabeyi Vefat Etti 9 NİSAN - Manisaspor Kulübü eski Başkanı Kenan Yaralı'nın Saruhanlı’da ağabeyi Ali Kaya Yaralı (68) vefat etti. Yaralı’nın cenazesi Saruhanlı’da toprağa verildi.

- MAYIS - Şüpheli Çanta Paniği 5 MAYIS - Saruhanlı’da Ziraat bankası önüne bırakılan ve şüpheli olduğu değerlendirilerek fünye ile patlatılan çanta boş çıktı.

Saruhanlı’da Şiddetli Dolu 28 MAYIS - Saruhanlı İlçesinde 15 dakika aralıksız yağan dolu, 10 bin dekar alanda ekili olan ürünlere zarar verdi. Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, dolu yağışının Akpak, Azimli ve Tirkeş köyü ile Dilek beldesinde etkili olduğunu belirtti.

Askerlik Şubesi Kapatıldı 30 MAYIS - Saruhanlı Askerlik Şubesi Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’nın teşkilatları yeniden organize çalışmaları kapsamında 30 Mayıs tarihi itibariyle kapatıldı. - HAZİRAN - 45 Yaşında Yüksekokul Bitirdi 13 HAZİRAN- Saruhanlı’da işyerindeki arkadaşlarından etkilenip 43 yasından sonra yüksekokul okumaya karar veren evli ve iki çocuk annesi Feriha Duran, 2 yıllık eğitimini basarıyla tamamlayıp diplomasını aldı.

Jandarma Bölgesi Kayıt Altına Alındı 14 HAZİRAN - Saruhanlı ilçesinde suçların önlenmesi ve faillerin kısa sürede yakalanması için hazırlanan “İnternet Tabanlı Güvenlik Amaçlı İzleme ve Kayıt Sistemi” (BEL-KÖY-İZ-SİZ) projesi kapsamında ilçeye bağlı 29 köy ve 13 beldenin giriş, çıkış ve diğer kritik meydanlara kurulan güvenlik kameralarının açılışı gerçekleştirildi.

- TEMMUZ - İlk Adımını 5 Yaşında Attı 13 TEMMUZ - Saruhanlı’da Bedensel gelişim yetersizliğinden dolayı yürüyemeyen 5 yaşındaki kız çocuğu, 1 yıllık fizik tedavinin ardından ilk adımlarını atmaya başladı.

Saruhanlı ilçesine bağlı Büyükbelen beldesinde çiftçi bir ailenin kızı olan ve bedensel gelişim yetersizliği nedeniyle 5 yaşına gelmesine rağmen yürüyemeyen Sena Ergün, 1 yıllık fizik tedavinin ardından ilk adımlarını attı. - AĞUSTOS - Keklik Vurayım Derken Arkadaşını Vurdu 10 AĞUSTOS - Saruhanlı ilçesine bağlı Büyükbelen beldesinde keklik avına çıkan bir kişi, arkadaşının cep telefonundan çıkan keklik sesini gerçek sanarak ateş edince arkadaşını vurdu.

Elektrik Akımına Kapılan 11 İnek Telef Oldu 13 AĞUSTOS - Saruhanlı İlçesine bağlı Kepenekli köyünde elektrik akımına kapılan 11 inek telef oldu. Kepenekli köyünde yaşayan Ömer Akkaya’ya (60) ait ahırdaki ineklerden birinin ayağı süt sağım makinesinin prizde takılı halde bulunan kablosuna takıldı.

150 Yıllık İhraç Ürününde Hasat Başladı 23 AĞUSTOS - Saruhanlı İlçesinde 80 bin dekar alanda üretimi yapılan ve Türkiye’nin en eski ihraç ürünlerinden biri olan Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi çekirdeksiz kuru üzüm hasadına başlandı.

Girişimci Çiftçi Üzüm Serme Makinesi İcat Etti 25 AĞUSTOS - Saruhanlı ilçesine bağlı Koldere beldesinde çiftçilik yapan emekli öğretmen Necdet Gümüşgönül, çekirdeksiz kurutma üzümde maliyeti düşürmek için üzüm serme makinesi üretti.

Engelliye Şaka Gibi Ceza 25 AĞUSTOS - Saruhanlı’da ortopedik engelli İbrahim Uysun’a plakasında “engelli aracı” işareti bulunan otomobilini Manisa’da “engelli otopark yerine park ettiği” için para cezası kesildi. - EYLÜL - Sarıkız Sulama Birliği Seçimi 18 EYLÜL - Saruhanlı Sarıkız Sulama Birliği Başkanlığını Develi köyü muhtarı Hüseyin Göksu kazandı. 6 adayın yarıştığı ve 46 delegenin oy kullandığı seçimde en yakın rakibini 8 oy farkla geride bırakan Göksu, Sarıkız’ın yeni Başkanı seçildi.

Altın Üzüm ve Kültür Festivali Ertelendi 20 EYLÜL - Saruhanlı İlçesinde, 24-30 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan “9. Altın Üzüm ve Kültür Festivali” son dönemlerdeki terör olayları nedeniyle ileriki bir tarihe ertelendi.

Altuncuoğlu Saruhanlı’ya Geldi 25 EYLÜL - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Genel Başkanı Kemal Altuncuoğlu, Saruhanlı’da incelemelerde bulundu. Altuncuoğlu, yurtdışından bakıldığı zaman Türkiye ekonomisinin ne kadar güçlü ve dinamik olduğunun görülebildiğini ifade etti.

- EKİM - Gazete Çalışanları Medya İş’e Üye Oldu 10 EKİM - Saruhanlı ilçesinde yayım yapan Saruhanlı Kardelen Gazetesi'nin çalışanları, Medya İşçileri Sendikası'na (Medya-İş) üye oldu. Gazete çalışanları, çalışmalarını takip ettikleri Medya-İş'e üye olmaktan dolayı mutluluk yaşadıklarını söyledi.

Dallas Çiftliği’nin Satış Kararı 11 EKİM - Saruhanlı Belediyesi, 12 Eylül 1980 darbesi döneminde gerçek değerinin çok altında bir fiyatla İl Özel İdaresi tarafından satın alınan ve satış kararı onaylanan 553 dekarlık arazisini geri istedi.

Ambulansla Kamyonet Çarpıştı: 5 Yaralı 17 EKİM - Saruhanlı ilçesinde hasta taşıyan ambulansla kamyonetin çarpışması sonucu 5 kişi yaralandı. Soma ilçesindeki özel bir hastanede tedavi gören kalp hastası Gökhan Kurtbey'i Manisa'daki bir hastaneye götüren Behçet Şenırmak (29) idaresindeki 45 VR 612 plakalı ambulans, Saruhanlı kavşağında Bedri Kalender'in (28) kullandığı 45 ED 942 plakalı kamyonetle çarpıştı. Yaralılar, Saruhanlı ve Manisa devlet hastanelerine kaldırıldı.

Mavi Marmara Yolcusu İfade Verdi 18 EKİM - Mavi Marmara Gemisi yolcularından Mehmet Vural, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik düzenlediği saldırıya ilişkin İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava kapsamında Saruhanlı İlçesinde talimatla ifade verdi.

Elma Ağaçları İkinci Kez Meyve Verdi 30 EKİM - Saruhanlı ilçesindeki bir bahçede elma ağaçları yılın ikinci ürününü verdi, nar ve kiraz ağaçları da çiçek açtı. Bahadır köyü muhtarı Nihat Yıldırım yaptığı açıklamada, 8 dekarlık meyve bahçesinde 3 ay önce hasat ettikleri elma ağaçları ile nar ve kiraz ağaçlarının bir süre önce yeniden çiçek açtığını anlattı.

82 Kuzu Yanarak Telef Oldu 30 EKİM - Saruhanlı İlçesine bağlı Koldere Beldesindeki bir hayvan sayasında çıkan yangında 82 kuzu yanarak telef oldu. Yangında 40 kuzu yaralanırken, 20’nin üzerinde kuzu da dumandan etkilendi. - KASIM - Belediyenin 2013 Yılı Bütçesi 17 Milyon 5 KASIM - Saruhanlı İlçe Belediyesinin 2013 yılı tahmini bütçesi 17 milyon 74 bin 458 lira olarak onaylandı.

Tariş de Başkan Değişmedi 24 KASIM - Tariş Üzüm Birliği’ne bağlı olarak Saruhanlı İlçesinde faaliyet gösteren 54 No’lu Üzüm Tarım Satış Kooperatifi Başkanlığına, Nevzat Belek yeniden seçildi.

Suçlularla Mücadelede “Multikopter” Dönemi 24 KASIM - Saruhanlı İlçesinde suç işlenmesi önlemek ve suçluları kısa sürede yakalamak için havadan görüntü ve fotoğraf çekme özelliğine sahip “Multikopter” adı verilen cihaz kullanılacak. Kaymakamlık tarafından güvenlik güçlerinin kullanımına sunulmak üzere satın alınan Multikopter ilçedeki boş bir alanda test edilerek basına tanıtıldı.

Yol İçin Topraklarını Bağışladılar 28 KASIM - Saruhanlı İlçesine bağlı Adiloba köylüleri, ilçeye gitmek için kullandıkları 2 buçuk kilometrelik toprak yolun asfaltlanması için başlatılan genişletme çalışmaları öncesinde arazilerinden feragat ederek devletten istimlak ücreti istemediler. - ARALIK - Vatandaş Kamu Hizmetinden Memnun 5 ARALIK - Saruhanlı İlçesinde kamudan hizmet alan vatandaşların memnuniyet ve şikayetlerini belirleyip sonuca göre tedbir almak amacıyla 2 yıl önce uygulamaya konulan “Vatandaş odaklı yönetim” projesi kapsamında telefonla aranıp görüşü sorulan vatandaşların yüzde 99’unun kamu hizmetinden memnun olduğu ortaya çıktı.

38 Yıl Sonra KKTC’yi Yeniden Gördüler 17 ARALIK - Saruhanlı İlçesinde yaşayan Kıbrıs gazileri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nce 1974 yılında düzenlenen, “Kıbrıs Barış Harekatı”nda barış ortamının sağlanmasına katkıda bulundukları yavru vatan topraklarını, Kaymakamlığın düzenlediği gezi sayesinde 38 yıl sonra yeniden gördü.

SBS Birinci Devreyi Lider Tamamladı 20 ARALIK - Manisa Süper Amatör Küme A grubu takımlarından Saruhanlı Belediyespor, Lig’in 9. haftasında deplasmanda Akhisar ekiplerinden Süleymanlı sporu 5-0 yenerek birinci devreyi 22 puanla lider tamamladı .
Kaynak: İHA