Psikolog Serin Açıklaması

Psikolog Nazım Serin, stresi kontrol etmede bakış açısının büyük etkisi olduğunu belirterek, ''İyimser olun, stresi yenin'' dedi.

Serin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sterisin hayatın en önemli parçalarından biri olduğunu söyledi.

Hiçbir sorunu, uğraşacağı meselesi olmayan bir insanın hayatının Son derece yavan ve anlamsız olduğunu anlatan Serin, ''Dolayısıyla bir meseleniz, sorununuz, hedefiniz varsa bunun getirdiği birtakım zorlanmalar, sıkıntılar ve dolayısıyla da stres olmak zorunda'' diye konuştu.

Çağımızda yaşanan pek çok hastalığın stresle ilişkili olduğu dile getiren Serin, stresin yönetilmesi, hakkında bilgi sahibi olunması gereken önemli bir kavram olduğunu belirtti.

Serin, şunları söyledi:

''Stresin aşırı dereceye varması hepimizin ruh sağlığını tehdit eder hale geliyor. Aslında mesele stresi yok etmek değil, aşırı stresi, bizi sıkıntıya sokmayacak seviyeye getirmek ve orada tutabilmek. İnsanlar doğru bakış açısıyla hayatlarını kolaylaştırabilir. Bir insanın bakış açısı eğer iyimser değilse, sürekli kötümser bakıyorsa, sürekli bardağın boş tarafını görüyorsa, ister spor yapsın, ister sağlıklı beslensin, stresle baş etmek zorlaşır. Bakış açısı her şeyin anahtarıdır. İyimser olun, stresi yenin.''

Serin, stresle baş edebilmek için bol meyve ve sebze tüketilen, aşırı un, şeker ve tuzdan uzak durulan bir beslenme alışkanlığı edinilmesi gerektiğini kaydetti.

Su tüketimi ve sporun da stresle mücadelede önemli olduğuna değinen Serin, şu bilgileri verdi:

''Su içmeyi alışkanlık haline getirmek bile çok basit bir önlemdir. Spor denilince akla profesyonel spor yapma veya fitness salonlarına gitme gelmesin. Hepimizin sporla uğraşacak zamanı olmayabilir. Önemli olan sabah yapacağımız bir yürüyüş, iş arasında yapacağımız 15 dakikalık bir kültür fizik hareketi bile bizi strese karşı koruyabilir. Bedenimizin oksijen düzeyini arttıracak, kan dolaşımımızı düzenleyecek, vücut ritmimize yararlı olabilecek sporun stres açısından faydası mutlaka olacaktır.''

Muhabir: Bestami Bodruk / Ömer Fansa

Yayıncı: Ahmet Ekici
Kaynak: AA