Çaycuma’da Tarım Bilgilendirme Toplantısı
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, Zonguldak Köy Kalkınma ve Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği bünyesinde bulunan Kooperatiflere yönelik değişen vergi ve ticaret mevzuatları ile mevcut sorunların çözüm yollarının görüşülmesi amacıyla Birliğin Çaycuma Şubesinde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Yapılan istişare toplantısında Birlik Başkanı Bayram Cura , her gün değişen mevzuat ve uygulamalara Kooperatiflerin uyum sağlaması gerektiğini , bu nedenle gerekli alt yapı çalışmalarının yapılmasının şart olduğunu , değişikliklere uyum sağlayamayan Kooperatiflerin idareye karşı zor durumda kalacağını söyledi .
Birlik Başkanı Bayram Cura , “Hem mevzuat açısından hem de Kooperatiflerin varlıklarını sürdürebilmeleri bakımından Yönetim Kurullarının kendilerinin yürürlükteki değişikliklere adapte etmesi gerekmektedir . Aksi halde uzun vadede tüzel kişiliklerin faaliyetlerini sürdürebilmelerinin mümkün olmaz” dedi
Birlik Mali Müşaviri Melek Bayar Şekerci toplantıya katılan Kooperatif temsilcilerine Yeni Türk Ticaret Kanunu , değişen Borçlar Kanunu , İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Vergi Usul Kanunu kapsamında belge düzeninin nasıl olması gerektiği hususlarında açıklamalarda bulundu . Yeni Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde ticaret hayatında uyulması gereken kurallar radikal değişikliğe uğradığını , Kanuna aykırı davranışların ağır para cezalarının yanı sıra hapis cezasına varan yaptırımları içermesi nedeniyle Kooperatiflerin yeni kanuna uyum sağlaması gerektiğini , Rekabetin en üst düzeyde yaşandığı çiğ süt toplama faaliyetinde Kooperatiflerin güçlükle ayakta durduğunu , Bunların yanı sıra yeni yasalara uyum sağlanamaması dolayısıyla idare tarafından uygulanacak cezaların Kooperatiflerin gelir gider dengesini bozarak tüzel kişiliği zor durumda bırakacağını , Aynı şekilde İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında gerekli çalışmaların şimdiden yapılması gerektiğini belirten Melek Bayar Şekerci 2013 yılında tutulması gereken defter ve belgeler ile ilgili kooperatif temsilcilerine bilgiler verdi .
