Suriye’de Tutulan 2 Türk Yurda Döndü

Suriye’de tutulan İdris Çanakçı ve Ekrem Ciğerli, İHH’nın girişimleri sonucu serbest bırakıldı ve Türkiye’ye döndü.İHH Başkanı Bülent Yıldırım, “Umarım Bashar Kadumi için de kısa zamanda hayırlı haberlerle karşınıza geçeriz” dedi.

Suriye’de Tutulan 2 Türk Yurda Döndü
Suriye’de tutulan İdris Çanakçı ve Ekrem Ciğerli, İHH’nın girişimleri sonucu serbest bırakılarak Türkiye’ye getirildi.

İran üzerinden Türkiye’ye getirilen 2 Türk’ü, Atatürk Havalimanı’nda aileleri ve İHH ekibi karşıladı.

İdris Çanakçı ve Ekrem Ciğerli'yi karşılayan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, "2 arkadaşımız Suriye’de esaret altındaydı. Biri 5 ay, diğeri 7 ay Suriye zindanlarında bulunuyordu. Bizler İHH olarak, şu günlerde Suriye’de esir değiş tokuşu olarak arabuluculuk yapıyoruz. Muhaliflerin elinde bulunan 48 İranlının bırakılması ve yine Suriye rejimi elinde bulunan bir grup erkek ve kadını bırakmaları için gayret sarf ediyoruz. Bu çalışmalarımız sırasında 2 kardeşimizin daha Suriye’de olduğunu öğrendik; İdris ve Ekrem kardeşimiz. Bugün 2 kardeşimizin daha bırakılmasından dolayı gerçekten mutluluk duyuyoruz. Umarım; Suriye’de yaptığımız diğer çalışmalardan da olumlu sonuç alırız, orada hapishanelerde olan bir çok insanın kurtarılmasına vesile oluruz. Önümüzdeki günlerde bunların müjdelerini sizlere vereceğiz. Zannediyorum, dünyada en etkili çalışmalardan birisi haline geldi. Bashar Kadumi ile ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Bir takım bilgilere ulaşıyoruz. Fakat bu bilgilerin sıhhatini henüz tespit edemediğimiz için net açıklamalarda bulunamıyoruz. Umarım, kısa zamanda Bashar Kadumi için de hayırlı haberlerle karşınıza geçeriz” diye konuştu.

"BASHAR KADUMİ İLE İLGİLİ BİR ŞEY DUYMADIM" Türkiye’ye dönüş yaparken tutuklandığını belirten İdris Çanakçı ise, “Şam’da ailemle beraber, ailem için eğitim-öğretimle ilgili uzun bir zamandır çalışma yapmaktaydım. Evrak eksikliğinden dolayı Türkiye’ye dönüş yaparken beni tutukladılar ve tutuklama sürecine aldılar. Bu tutuklama sürecinde 3 ayı geçen bir süre devam etti. Hakkımda herhangi bir tutuklama işlemi olmadığı için serbest bırakıldım. Fakat pasaport evraklarının çıkması için gerekli olan 1.5 aylık süreç için 4-5 aylık bir süreç yaşadım. Bu hususta İHH’nin başta Genel Başkanına ve onun gayretli çalışan personeline yürekten teşekkür ederim. Bu hizmetlerden dolayı kendisine şükran borcum var. Bir de İran’dan buraya geldik. Onların hizmetlerinden dolayı onlara da teşekkür ederim. Çünkü savaş ortamında bize açılan tüm kucaklara her zaman yürekten teşekkür ederiz. Burada bulunan basın mensuplarına ve izleyicilere ve ailemin sabrına teşekkür ederim. Benim yapacağım bir hizmet olursa, bundan sonra insani değerler nerede düşerse onları kaldırmaya hazırım” diye konuştu.

Bir basın mensubunun Suriye’deki hapishane şartlarını sorması üzerine İdris Çanakçı, ”Ben cezaevinde kalmadım, soruşturma merkezlerinde kaldım. Orada da iptidai ortam var. Ama orada savaş ortamı olduğu için daha çok beklemek doğru değil. Vicdana sığmaz. Çünkü orada ciddi anlamda büyük bir sıkıntı var. Gıda sıkıntısı, sağlık sıkıntısı var. Bütün bunları düşündüğümüz zaman yine de bizi eksik bırakmadılar. Onlara da teşekkür ediyoruz” dedi.

Uzun süredir kendisinden haber alınamayan gazeteci Bashar Kadumi'nin akıbeti hakkındaki soruya İdris Çanakçı, “Bashar Kadumi ile ilgili bir şey duymadım. Ben kendim İngilizce öğretmeniyim, orada da eğitim görevine devam ediyordum” diye yanıt verdi .
Kaynak: İHA