Safranbolu Fuarın Gözdesi Oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRKSOY, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Turizmi Derneği işbirliği ile Ankara'da gerçekleştirilen İkinci Uluslararası Kültür Turizmi Zirvesi ve Kültür Turizmi Fuarına da Safranbolu fuarın gözdesi oldu.

Safranbolu Fuarın Gözdesi Oldu
ATO Congresium Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşen Kültür Turizmi Zirvesinde gerek Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy yaptığı sunumla gerek Safranbolu büyük ilgi ile izlendi. Zirvede Safranbolu’da korumacılık, turizmin geçmişi ve geleceği, Safranbolu Belediyesi’nin bu konudaki çalışmaları ile ilgili bir sunum yapan Başkan Aksoy, “Arnavut kaldırımlarında yürümektir yaşam ve nefes alabilmektir, cumbalardan başodalara yansıyan ışıktır. Her bir güzellik emek ve alın teridir, ahşap, taş ve demirin yarenliğine sebep. Hala yaşıyor ve nefes alabiliyorken, kendi mirasının başkentine hoş geldin dünya” dedi.

Binlerce yıllık bir tarihi, bütün yaşanmışlığı ile bu gün, zirveye getirdiğini belirten Başkan Aksoy, Safranbolu’nun korumacılığın başkenti olduğunu Türkiye’de kültür turizminin vazgeçilmezi olan korumacılığın Safranbolu’dan başladığını söyledi.

Kültürel Mirası Çevresel Dokusu İçerisinde Koruyan Örnek Kent, Safranbolu Sunumum devamında Safranbolu’nun tarihi ile ilgili bilgiler veren Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, “Safranbolu’da korumacılık ile ilgili çalışmaları 1975 yılına başlatıldı. 1990 yılında kesinleşmiş ve bizim dönemimizde de yeni planlar yapılmış ve uygulamaya geçilmiştir. Safranbolu geleneksel Türk toplum yaşantısının tüm özelliklerini yansıtan ve uzun bir tarihi geçmişin yarattığı kültürel mirası çevresel dokusu içerisinde koruyan örnek bir kenttir. 1970’li yıllara kadar bireysel korumacılık kentte hakim iken daha sonra, ‘Kendini Koruyan Kent’ olarak bilinen Safranbolu bu yıllardan sonra ‘Korunması Gereken Kent’ konumuna dönüşmüştür. Yine 1976 yılında Yönetmen Süha Arın’ın çektiği Safranbolu’da Zaman Belgeseli ile 1977 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivalinde ‘En İyi Belgesel Film’ dalında aldığı altın portakal ödülü, tek kanallı dönemde TRT tarafından birçok kez yayınlanmasıyla Safranbolu’yu daha göz önünde gelmesine sebep olmuş, Çelik Gülersoy’un Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Turing Kurumu tarafından satın alınan Asmazlar Konağını restore ettirerek ilk turizm işletmesini 1989 yılında açmış konak otel anlayışı ile Safranbolu’nun niteliklerine bir yenisi eklemiştir. Artık Kentte koruma ve bunun teşhiri konusunda yeni bir boyut kazanılmıştır. Bu öncülük kentteki birçok konağın restore edilerek otel olarak yaşamını sürdürmesine ve kentin tanıtılmasına yardımcı olmuştur“ diye konuştu.

Başkan Aksoy konuşmasının son bölümünde, “Belediye olarak kentimizin turizm potansiyelini daha ilerilere taşınabilmesi amacıyla tüm kesimleri bir araya getirerek çalışmalar yapılmakta sivil inisiyatif ön planda tutulmaktadır. Artık kentler kadar bölgelerinde bir araya gelerek turizm paketi oluşturması gerektiği gerçeğinden hareketle Batı Karadeniz Kalkınma Birliği (BAKKA) oluşturulmuş EMITT turizm fuarı başta olmak üzere pek çok arenada Batı Karadeniz Markasıyla tanıtım çalışmaları yapılmaktadır. ‘Korumanın Başkenti’, ‘Açık Hava Müzesi’, ‘Korumacılıkta Önder Kent’ ön ilaveler, Ülkemizde nerede tarihi bir ev var ise ‘Safranbolu evi’ gibi tanımlamalar Safranbolulular olarak bizleri kentimizle büyük kıvanç duymamıza sebep olmaktadır. Bu sevinç aynı zamanda da büyük sorumluğu da getirmektedir. İyi yaptıklarımız kadar yanlış ya da kötü yaptıklarımız da takip edilmekte tarihe karşı yükümüz ağırlaşmaktadır“ dedi.

Başkan Aksoy’a korumacılık ve kültür mirasına yaptığı katkılardan dolayı, sunum sonunda bir plaket verildi.

Fuarda Safranbolu, Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personeli tarafından kurulan stantla temsil ediliyor. Standa birinci gün yerli ve yabancı konuklar tarafından büyük ilgi gösterildi .
Kaynak: İHA