“mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme” Programı

Harran Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın yürüttüğü ‘Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme’ programı kapsamında eğitimlerini tamamlayan 75 mevsimlik tarım işçisine sertifikaları verildi.

“mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme” Programı
HÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu desteğiyle yürüttüğü ‘Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme’ programı çerçevesinde 10 Aralık 2012 tarihinde eğitime başlayan 75 mevsimlik tarım işçisine HÜ Yenişehir yerleşkesinde düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Törene, Vali Yardımcısı Aylin Kılcı Duman, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, Rektör Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Şimşek, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı

HÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Harran Üniversitesi’nin ülkemizde tarımda çalışanların sağlığını geliştirmeye yönelik bilimsel araştırmaları ve hizmet programlarını başlatan tek üniversite olduğunu vurguladı. Tarım sektöründe üretimin kalitesini arttırmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için tarımda çalışanların eğitiminin büyük önem taşıdığını belirten Rektör Mutlu, özellikle sağlık konusunda yapılan çalışmaların bu sektöre önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Rektör Mutlu, “Eğer tarım işçisi tarımda kullanılan kimyasalların kendi bedenine, çocuklarına zararını öğrenip güvenli kullanma eğitimi alırsa, hem kendisini, hem toplumun tüm bireylerini koruyacak, hem de ülke ekonomisine büyük yarar sağlayacaktır” dedi

Program sorumlusu HÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Şimşek ise şunları söyledi: “Tarımsal üretimin yaygın olduğu diğer ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de tarım işçilerinde ana-çocuk sağlığı sorunları başta olmak üzere solunum sistemi, sindirim sistemi, kas-iskelet sistemi ve kaza-yaralanmalar gibi sağlık sorunları daha fazla görülmektedir. Dünyada tamamına yakını kırsal alanlar ve yoksul bölgelerde olmak üzere ve çoğunluğu da 19 yaş altındaki çocuklar olmak üzere dünyada her gün 800 kadın gebelik ya da doğuma bağlı önlenebilir bir nedenden dolayı ölmektedir. Ülkemizde de ana-çocuk sağlığı açısından mevsimlik tarım işçileri, en yüksek riskli grubu oluşturmaktadır. Örneğin ülke geneline göre bu grupta ölü doğumun beş kat, çocuk anneliğin iki kat ve beş yaş altı ölüm hızının üç kat daha fazladır. Mevsimlik tarım işçisi kadınlarda sağlıksız yaşam koşullarına bağlı bulaşıcı hastalıklar, aşırı yorgunluk, kötü beslenme, pestisit (tarım ilaçları) ve diğer kimyasal etkilenimi, bilgisizlik, çok genç ya da ileri anne yaşı, tarım alanlarında çalışmaya bağlı olarak sağlık hizmetine erişememe nedeniyle hiç doğum öncesi bakım alınamaması, geç ya da yetersiz alınması gibi faktörlerin kendiliğinden düşük, erken doğum, ölü doğum, düşük doğum ağırlığı ile anne ve bebek ölümlerini artırmaktadır. Dolayısıyla erken ölüm ve hastalıkların yaşam şartları, sağlık hizmetine erişim ve alınan hizmetin niteliği ile ilgilidir. Eğitimin temel amacı, özellikle mevsimlik tarım işçilerinde hastalıklara, ana-çocuk sağlığı sorunlarına neden olan faktörlerin neler olduğunun ve neler yapılması gerektiğinin öğretilmesidir.“ Konuşmaların ardından eğitimlerini tamamlayan mevsimlik tarım işçilerine sertifikaları verildi.

Kaynak: İHA