Kamuoyunda ''4+4+4'' Olarak Bilinen ve Zorunlu Eğitimi Kademeli Olarak 12 Yıla Çıkaran Düzenleme Yasalaştı

Meclis, Mart ve Nisan ayında, kamuoyunda ''4+4+4'' eğitim sistemi, kadına şiddet uygulayanlara elektronik kelepçe takılması ve 2-B arazilerinin satışını da içeren önemli düzenlemelere imza attı.


TBMM'de, 2012 yılı Mart ve Nisan aylarında yaşanan önemli gelişmeler tarih sırasına göre şöyle:

1 Mart:

-Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Adıyaman'da bazı evlerin işaretlenmesinin fevkalade çirkin bir olay olduğunu belirterek, ''Bunu yapanlar kimse, hepsini lanetliyoruz'' dedi.

5 Mart:

-Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'ndaki görüşmelerinde söz alan CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, 12 saat konuştu.

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili iddialara ilişkin ''Sözü edilen cezaevinde bulunan bir grup çocuğun; tacize, tecavüze ve şiddete maruz kalması hiçbir vicdanın kabul edemeyeceği, göz ardı edemeyeceği ahlak faciası olarak AKP yönetiminin alnına kazınmıştır'' dedi.

6 Mart:

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Sivas Davası sanıklarının zamanaşına uğramaması için CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun verdiği kanun teklifinin Meclis Başkanlığı'nca havale edildiği ve ilgili komisyonların gündeminde olduğunu bildirdi.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisinin imam hatip okulu mezunu bir Başbakan olduğunu belirterek, ''Ama beni bir imam hatip okulu mezunu olarak üniversiteye almadılar. Bana 'gideceksin bir de lise bitireceksin' dediler. Bize hendek atlattılar. Neler yaptılar neler. Buna rağmen yine hazmedemiyorlar. İsteseniz de istemeseniz de bu millet, Anadolu, sahip çıkıyor ve bunu bile bile oylarını veriyor'' dedi.

8 Mart:

-Kadına şiddet uygulayan kişilere elektronik kelepçe veya bileklik takılmasına imkan sağlayan Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine İlişkin Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda oy birliği ile kabul edilerek, yasalaştı.

-TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda, 4+4+4 eğitim sisteminin görüşmeleri sırasında, CHP milletvekillerinin oturacak yer bulamaması üzerine kavga çıktı. AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri birbirlerini yumruklarken, CHP'li Altay dengesini kaybederek yere düştü.

11 Mart:

-Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.

-Parlamento Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'ndaki kavgaya ilişkin bir kameramanın başından yaralanmasına tepki gösterdi. PMD Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, ''komisyonda 4+4+4 eğitim modeli teklifi görüşmeleri sırasında milletvekilleri arasında çıkan arbedede parlamento muhabirleri, kameramanlar ve foto muhabirlerinin halkı bilgilendirme adına görev yapmasının imkansız hale geldiği'' ifade edildi.

12 Mart:

-CHP Grup Başkanlığı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin komisyon çalışmalarının tamamlanmadığı ve bu nedenle TBMM Genel Kurulu'nda görüşülemeyeceğine ilişkin yazılı bir başvuru sundu.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, Suriye'de akan kan ve gözyaşının durdurulması için uluslararası çabaları yoğun şekilde devam ettirdiklerini söyledi.

13 Mart:

-CHP milletvekilleri, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin Komisyonda yeniden görüşülmesi taleplerini yineleyerek, Meclis Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

15 Mart:

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Esenyurt'ta 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangına ilişkin, '' diye bir çaba içinde değiliyiz. Burada bir şeyi örtmenin, kapatmanın peşinde değiliz'' dedi.

-TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, orman özelliğini yitirmiş ve kamuoyunda 2B arazisi olarak bilinen Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısını kabul etti.

20 Mart:

-TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, parlamentoda düzenlendiği basın toplantısında, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifine ilişkin CHP ve MHP'den gelen itirazları inceleyip değerlendireceklerini, ardından da raporu TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını bildirdi.

27 Mart:

-CHP, milletvekili emekli aylığını düzenleyen kanunun bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

29 Mart:

-Eski bakanlardan Hurşit Kemal Cantürk, vefat etti.

30 Mart:

-Kamuoyunda ''4+4+4'' olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı. TBMM Genel Kurulu'nda, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanunun açık oylamasında, AK Parti'den 295 milletvekili kabul oyu verirken, 88'i CHP'den 3'ü BDP'den olmak üzere toplam 91 milletvekili de red oyu verdi.

30 Mart:

-CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, TBMM Genel Kurulu'nda sarf ettiği ''Başka yapacağımız bir şey kalmadı, silahla mı gelelim'' sözünün, ''deniz, yol bitti, yapacak bir şey kalmadı'' anlamında bir serzeniş olduğunu belirterek, ''Buradan 'silahla geleceğiz' anlamı çıkmaz'' dedi.

31 Mart:

-TBMM Genel Kurulu'nda, bazı yatırımlara Katma Değer Vergisi muafiyeti getiren kanun teklifi kabul edilerek, yasalaştı.

-CHP'nin, ''Altındağ Belediyesi'nin uygulamalarından siyasi konumunu kullanarak rant elde ettiği, görevini kötüye kullandığı'' gerekçesiyle Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında verdiği gensoru önergesi kabul edilmedi.

-4 Nisan:

-Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı.

17 Nisan:

-TBMM Genel Kurulu'nda, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

19 Nisan:

-Kamuoyunda 2-B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.

23 Nisan:

-Kapatılan TBMM Tabur Komutanlığı Gazinosu'nun yerine düzenlenen sosyal tesis, Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından açıldı.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Irak'ta istikrarın, düzen ve demokrasinin oluşmasına en çok katkı yapan ülke, başından beri komşu Türkiye'dir. Türkiye'nin hiçbir gizli ajandası olmamıştır'' dedi.

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, terörle mücadelede sadece profesyonel askerliğinin yeterli olmayacağını belirterek, ''Karma olması lazım, hem zorunlu askerlik hem profesyonel askerlik'' diye konuştu.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla eşi Gülten Çiçek ile Meclis'te resepsiyon verdi. Resepsiyona, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yalnız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise eşi Emine Erdoğan ile katıldı.

-Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, toplumun yakın ilgisini çeken önemli davaları en kısa zamanda sonuçlandıracaklarını bildirdi.

25 Nisan:

-TBMM Genel Kurulu'nda, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarıyla ilgili Meclis Araştırması açılması kabul edildi.

26 Nisan:

-Bazı üst kurul başkanlarının görev sürelerini de düzenleyen yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in tutuklu milletvekillerinin durumu konusunda muhalefet partisi grup başkanvekilleriyle yaptığı görüşmede, ''Sorunun siyaset malzemesi yapılmadan 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldığı'' bildirildi.

27 Nisan:

-Kamuoyunda ''Haberal teklifi'' olarak bilinen ve tutuklu ve hükümlülerin hasta yakınlarını ziyaret edebilmelerine imkan sağlayan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''27 Nisan e-bildirisi'' ile ilgili ''Sürece müdahaledir, bunda tereddüt yok. Çünkü orada Meclis'in yaptığı yanlış bir iş yoktu'' dedi.

Muhabir: Kubilay Çelik

Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA