İmo Başkanı Bakır'dan 'Alt Yapı' Çağrısı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, Adana’nın birçok noktasını esir alan su baskınları sonucu kilitlenen trafiğin çözümü için sorumluları bir kez daha önlem almaya, altyapı yatırımlarını önemsemeye davet etti.

İmo Başkanı Bakır'dan 'Alt Yapı' Çağrısı
Bakır, Adana’nın yağışlara teslim olduğunu belirterek, “Ne yazık ki, en küçük ve sıradan doğa olayı Adana için turnusol kağıdı işlevi görmektedir. Bunun Son örneği 20 Aralık Perşembe günü yaşanmış, sağanak yağmur, kent trafiğini kilitlemeye yetmiş, yağış süresi gün boyu sürünce sokaklar, caddeler, bulvarlar, apartman ve iş yerlerinin bodrum katları yağmur suyuna teslim olmuştur” dedi.

Her yağmurda benzer tablonun ortaya çıktığını ifade eden Başkan Bakır, “Sorumluların hamaseti, vatandaşın şikayetini bastırmakta, bir Sonraki yağmurda aynı sorunlar yeniden gündeme gelmektedir. Adana ve sorunları başlığı altında gerçekleşecek bir sosyolojik çalışmanın, kentsel sınırları dışına taşarak, dejavu tespitine kadar götürülmesi mümkündür. Kentimizin bugün içinde bulunduğu tablo, açık ki yılların ihmalidir. Bugün gerçekleştirilemeyenler ise geleceği töhmet altında bırakacaktır. Açık ki bu, kente dair felsefik-sosyolojik bir formüldür. Böylesine bir formüle ihtiyaç duyulmasının nedeni, kentlilerin, kente dair söz söyleyen meslek odalarının, bilim insanlarının çaresizliği gibi olsa da, bu yaklaşımın temel amacı, yerel yöneticilere toplumsal ve tarihsel bir sorumlulukla karşı karşıya olduğunu hatırlatmaktır” diye konuştu.

Bakır, işsizlikle boğuşan Adana’nın kendi kaderine bırakıldığını kaydederek, şunlara söyledi: “Bir taraftan alt yapı yatırımları lüks gibi algılanmış, yağmur suyu deşarj kanalları yapılmamış, yağmur suları kanalizasyon sisteminden tahliye edilmeye çalışılmıştır. Bu kanalların kanalizasyon ve yağmur suyunu birlikte tahliye etmesinin mümkün olmadığı bir daha görülmüştür. Makyajı yenileme yerine, kalıcı çözüm getirecek projeleri hayata geçirecek teknik iradenin oluşturulması tercih edilmemiştir.

Kent panoramasının bir kısmında su baskınları bulunuyorsa, bir kısmında da keşmekeş haline gelen kent içi ulaşım sorunu yer almaktadır. Adana’nın birinci öncelikli sorununun çarpık kentleşme, plansız yerleşimiyle, bölgedeki işsizlik sıralamasında ilk sırada bulunması arasında neden-Sonuç ilişkisinden ziyade, mevcut durumun bir bütün olarak iç karartıcı olduğunu göstermektedir. Yaşanan su baskınları ve dönem, dönem öne çıkardığımız, çözülmesini istediğimiz sorunlar, kent hayatını belirleyen olumsuz argümanlar yine kendini göstermiş, hayatı çekilmez kılmıştır. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak, kentimizin birçok noktasını esir alan su baskınları Sonucu kilitlenen trafiğin çözümü için sorumluları bir kez daha önlem almaya, altyapı yatırımlarını önemsemeye, çağırıyoruz.”
Kaynak: İHA