Bbp'li Çayır: İktidarın Sicil Affı Çalışmasını Meclis'e Göndermesini Bekliyoruz

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, 1980 darbesi döneminde siyasi suçlara karışanlara sicil affı getirecek bir çalışmayı hazırladıklarını söyledi.

Konuya ilişkin iki gün önce AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek ile görüştüklerini dile getiren Çayır, Başbakanın bu konuda açık çek verdiğinin kendilerine aktarıldığını ifade etti.

Eğer böyle bir adım atılırsa darbe yargılamasının da inandırıcı olacağını vurgulayan Çayır, "Bataklığı kurutalım, bataklığın adıda darbelerin verdiği cezaların yok sayılması. Öyle olursa doğru olur." dedi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Çayır, bir süre önce heyet olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) ziyaret ettiklerini hatırlattı. 12 Eylül Sıkıyönetim Mahkemelerinin verdiği cezaların sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasını istediklerini ifade eden Çayır, "Yok hükmünde sayılsın. Çünkü, olağanüstü dönemlerdir, darbenin oluşturduğu mahkemelerin verdiği kararlara itibar edilmesin. Zaten birçok insan dışarı çıkmıştır, birçok insan vefat etmiştir, birçok insan şuan yaşı 60-70-80 civarında. Dolayısıyla bundan 30-35 yıl önce olmuş bir darbenin hala sonuçları var. Bir yere gidiyorsunuz karşınıza siciliniz çıkıyor. Kamu haklarından men, devam ediyor. Ufacık bir olaya karıştığınızda hepsini birlikte yatma tehlikesi var. İnfazın yanma tehlikesi var. Dolayısıyla bir tarafdan 12 Eylül darbecilerini yargılarken; bir taraftan 12 Eylül Sıkıyönetim Mahkemelerinin verdiği cezaların hala sonuçlarının hayatta olması ve geçerli olması çelişkidir. Bu çelişkiyi ortadan kaldırın demiştik. Eğer böyle bir adım atılırsa, doğru yapılmış olur. Darbenin yargılanması da inandırıcı olur." diye konuştu.

"İKİ GÜN ÖNCE BİR GÖRÜŞME YAPTIK"Meclisteki görüşmede Başbakanın karşılarına Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Genel Sekreter Haluk İpek'i koyduğunu anlatan Çayır, şöyle devam etti: "Bir heyet oluşturmuşlardı. Heyet olarak onların karşısına geçtik. Bundan sonra nelerin yapılmasının doğru olacağını, hangi adımlar atılırsa darbenin sonuçları daha yok sayılır ve darbeyle yüzleşme sağlanabilir veya darbenin toplumda oluşturduğu o yaralar en azından iyileştirilir o anlamda. Ben sayın Başbakanın da Adalet Bakanının da, Haluk İpek'in ifadesiyle söylüyorum, 'bu konuda yapmamız gereken ne varsa, arkadaşlar çalışma yapsınlar, bize getirsinler, biz elimizden geleni yapalım' dediğini bana iki gün önce ifade etti.

Biz yine bir heyetle, bununla ilgili görüşmeye gittik. Başbakanın böyle bir açık çek verdiğini; çalışacağımızı, yeter ki bu konuyla ilgili bir çalışma getirsinler önümüze dediklerini. Bizde ogün çalışma götürdük. O çalışmanın neticesi de şu: Bataklığı kurutalım, bataklığın adıda darbelerin verdiği cezaların yok sayılması. Öyle olursa doğru olur." "SAĞ VEYA SOL FARKETMİYOR" Çalışmanın sağ veya sol farketmeden olacağını belirten Çayır, "O dönem darbe mahkemesinin yargıladığı sağcısı, solcusu, ülkücüsü, devrimcisi, akıncısı; kim varsa bunla ilgili aldığı mahkeme kararının yok hükmünde kabul edilmesi. Talebimiz buydu ve bu talebi de sayın Başbakan 'yazılı hale getirin, elimizden ne geliyorsa yapalım' demiş; Genel Sekreter Haluk İpek'in ifadesi. O görüşmede de bu ifade edilmişti, çalışacağız denilmişti. Bu çalışmayı TBMM göndermesini iktidardan bekliyoruz." diye konuştu.