Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu:

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Trabzon’un büyükşehir olmasından sonra muhalefet partilerinin yalan beyanlar üzerinden propaganda yaptığını ve halkı kandırmaya çalıştığını söyledi.

AK Parti Trabzon Teşkilatı’nın danışma meclisi toplantısında konuşan Başkan Gümrükçüoğlu, köylerde vergilerin artacağı, yapılan evlerin yıkılacağı yalanlarının ortaya atıldığını belirterek, “Bunlar külliyen yalan. Trabzon’un Büyükşehir olması köylerin de kalkınması anlamına geliyor. İl Özel İdaresi’nin kapanmasından sonra köylere hizmet gelmeyeceğini söylemenin önemli bir yanılgı olduğunu dile getiren Başkan Gümrükçüoğlu, “Geçen ayın en büyük adımı Türkiye’nin toplam 13 ilinin büyükşehir belediyesi statüsüne kavuşmasıydı. Trabzon lokaline indirgediğimizde tüm il sınırları ile büyükşehir belediyesi olununca nasıl en uzaktaki köye, beldeye hizmet götürülecek sorusuyla karşılaşıyorsunuz. Kaybedilen bir şey mi var. İl Özel İdaremizin hiçbir şantiyesini havaya uçuracak değiliz. Aynı şekilde o iş makine ve şantiyelerinin işçi, memur, personelinden, makinesinden istifade edilmeye devam edilecektir. Ona ilaveten büyükşehir belediyesinin hatırı sayılır mislilere uzanan hizmetleri olacaktır. Belde belediyelerimiz kapatılıyor, bütün imkansızlıklarla Sayın Bakanımızın daha önceki Sayın Bakanımızın ve milletvekillerimizin çok büyük destekleri ile maddi imkansızlıkları ile halklarına hizmet götürdüler ama imkan azdı. Bu sebeple onlarla birlikte eğer mevzuat düzenlemesi izin verirse kamu görevlisi olarak da vermezse kanaat önderleri olarak omuz omuza hizmet vermeye devam ederken ne beldemizin binası kapatılacak nede personeli dağıtılacak. Bu iftira ve dedikoduların cevaplarını en ücra köşeye kadar ulaştırmanızı arz ediyoruz” dedi.

KİŞİ BAŞINA 238 DEĞİL 368 LİRE HARCANACAK

Belediyenin gelirlerinin büyükşehirle birlikte yüzde 50’nin üzerinde artacağını kaydeden Gümrükçüoğlu, “Büyükşehir belediyeleri o ildeki vergi gelirlerinden yüzde 5 pay almıyordu. Ama biz alamıyorduk. Büyükşehirle birlikte şimdi alınacak hatta yeni yasada yüzde 6 haline getirildi tüm vergi gelirlerinden büyük şehirlerin payına düşen oran yüzde 2.5’tan yüzde 5’e yükseltildi. Biz şu anda belediye hudutlarımız içinde bir yılda bir vatandaşa 238 lira harcayabilirken büyükşehir belediyesinde 368 lira harcayabileceğiz” dedi.

MUHALEFETE GÖRE ARSİN İLE MERSİN DIŞINDA KALAN VATANDAŞLARIMIZ İKİNCİ SINIF MI ?

Büyükşehirin il genelini kapsamasıyla artan gelirden belde ve köylerinde faydalanacağını belirten Gümrükçüoğlu şunları kaydetti.

“Ana muhalefet diyor ya, ‘Arsin’den İçel’e istiyorduk, tüm ili kapsamasını istemiyorduk’ öyle olsa da oradaki vatandaşlarımız da yılda 368 TL’ye hizmet sunabilirken neden Arsin ve İçel dışında kalan vatandaşlarımızı bunun dışında tutalım, onlar ikinci sınıf vatandaş mı? Ayrıca milleti vatandaşımızı kadirşinas halkımızı korkuttukları bir diğer husus vergiler artacak. Külliyen yalan bunlar, hangi vergi artacak, şu andaki Trabzon Belediyesi hudutları içinde mahallelerimizde fındıklık bahçe olan yerlerin vergisi nasıl arazi vergisi, emlak vergisi tarzı arsa vergisi şeklinde değil, bundan önce de böyleydi bundan sonra da böyle olacak. Arazi vergisi hiçbir değişikliğe tabi tutulmayacak. Şu yalan, ‘evleriniz ne olacak, yıkılacak diyorlar. Hayır bütün köy ve beldelerdeki bütün evler ruhsatlandırılacak, bundan hiç kimsenin tereddüdü olmasın 5 yıl süreyle belediye rüsum ve vergilerinden büyükşehire katılacak bütün yerleşim yerlerimizin muaf tutulacağını herhalde okumamışlar” dedi.

ÇÖMLEKÇİ PROJESİ İÇİN KISKANMAYIN, TRABZON İÇİN SEVİNİN

Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin uygulamaya başlanmasından sonra CHP’nin telaşa düştüğünü ifade eden Gümrükçüoğlu, “Trabzon’daki Ana muhalefet partisi, Çömlekçi Projesi’nin başlamamış olmasından ötürü uzun zamandır, ‘üç yılda burada çivi çakılmadı’ diyorlardı. Çömlekçi’de vatandaşlarla anlaşmalar başlayınca da “ Biz buraları hiçbir şekilde ranta bırakmayacağız” diyorlar. Onlar rantı çok iyi biliyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki rantı hatırlamış olacaklar ki dillerine pelesenk olmuş. Sayın Bakanımız TOKİ’mizin eski başkanı bu hizmetleri yürütürken hiçbir parti ayrımı gözetmediler. Bugünde bu projenin başlamış olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Çömlekçi’nin başlatılmasından hayıflanmayalım, kıskançlığa kapılmayalım, Trabzon için sevinelim lütfen. Ayrıca Çömlekçi’de Kentsel Dönüşüm Projesi’nin başlamasından sonra bu projeye destek veren, fedakarlık yapan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Gümrükçüoğlu Çömlekçi’de kamulaştırmalara ilk imzayı atan emekli öğretmen Cevher Karslı’nın ‘Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi başlayarak annemin en önemli vasiyeti gerçek oldu” sözleriyle konuşmasını bitirdi .
Kaynak: İHA