Yenilenebilir Enerjinin Faturası Dar Gelirli Kesime Ödetiliyor

Almanya'da yenilenebilir enerji dönüşümünün yol açtığı maliyet artışının bilhassa dar gelirli aileleri zorda bıraktığı ve bu kesimin durumu iyi olan ailelere kıyasla çok daha fazla zorlandığı ortaya çıktı.

Köln merkezli Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) tarafından yapılan araştırmada, devletin 2013 yılında yenilenebilir enerjiye vereceği milyarlarca Euro'luk teşviklerin, nüfusun yüzde onluk alt gelir grubunda yol açacağı fazladan maliyetlerin, halkın yüzde onluk üst gelir grubuna kıyasla altı kat fazla olacağı belirlendi.

Bu arada federal hükümetin yenilenebilir enerji dönüşümünü gözlemlemek için 2011 yılının Sonunda oluşturduğu dört kişilik komisyonun hazırladığı raporda yer alan detaylar da IW'nin hazırladığı araştırmayı doğruladı. Böylelikle hükümetin kendi kurduğu komisyonun üyeleri, koalisyon ortaklarına enerji dönüşümünde kötü not vermiş oldu. Komisyon üyeleri hazırladıkları ilk ara raporda özetle şu Sonuca yer verdi: “Ek tedbirler alınmaması halinde enerji dönüşümü için öngörülen verimlilik hedeflerinin yakalanması mümkün olmayacak.”

BAKAN RÖSLER'İN KARNESİ ZAYIF

Enerjide yaşanan kaybın hala yüzde 40'a varan oranda binalardan kaynaklandığına dikkat çeken komisyon üyeleri, enerji tasarrufu alanında iyileştirme yapmanın öncelikli hedef olması gerektiğine dikkat çekti. Raporda eleştirilen bu husus Federal Ekonomi Bakanı Philipp Rösler'in sorumluluk alanına giriyor. Enerji tüketiminin daha önce planlandığı gibi 2020 yılına kadar 2008'e kıyasla yüzde 20 azaltılması için enerjide verimliliğin yılda ortalama yüzde 2,6 artırılması gerekiyor. Ancak Son dört yılda bu ortalamanın yılda yüzde 1,6'yı geçemediği belirlendi.

YEŞİLLER'DEN SERT ELEŞTİRİ

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grup Başkanı Vekili Baerbel Höhn Son raporlar vesilesiyle yaptığı açıklamada, “Bakan Rösler tarafından görevlendirilen bilim adamlarının hazırladığı rapor, elektrik tasarrufunda korkunç bir karne ortaya koyuyor. Maliyetleri azaltmak için en iyi çözümün niçin ihmal edildiğini anlamak mümkün değil.” dedi.

Koalisyon ortağı Hıristiyan Birlik ve FDP'yi sert bir dille eleştiren Höhn, “Enerji altyapısının dönüşümünde toplamda kaos yaşandığı görülüyor. Tıpkı Stuttgart 21 ve Berlin Havalimanı projelerinde olduğu gibi enerji dönüşümünde de maliyeti tüketicilere çıkarılacak verimsiz ve müsrif adımlar atılıyor.” diye konuştu.