Hsyk Açıklaması

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu , yargının kurucu unsurlarından savunma makamını temsil eden avukatların, hukuka ve hukukçuluk mesleğinin kabul görmüş standartlarına ve ahlaki kurallarına uygun biçimde, serbestçe ve özenle görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini belirterek, avukatların bağımsız savunma yapmalarının engellenerek suç işlenmesi durumunda, Cumhuriyet savcılıkları ve mahkemelerce kanuni gereğinin yapılacağını bildirdi.

HSYK'dan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında, Eskişehir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Duruşma Salonu'nda yaşanan gelişmelere ilişkin ''Baro Başkanı, avukatlarla mahkemeyi bastı, hakimle tartıştı...'' başlığıyla yer alan haberler ve Eskişehir Baro Başkanlığı'nın konuya atfen yaptığı basın açıklaması hatırlatılarak, mahkemelere yönelik zaman zaman yaşanan haksız tutum ve davranışlar nedeniyle açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 9. maddesinde, ''Yargı yetkisinin Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağı'' hükmünün yer aldığı, 138. maddesinde de ''mahkemelerin bağımsızlığına'' ilişkin düzenlemenin bulunduğu anımsatıldı.

Açıklamada, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda, yargılamayı hakimin sevk ve idare edeceği, duruşma düzeninin bozulmaması için gerekli her türlü tedbiri alacağı, duruşma sırasında uygun olmayan tutum ve davranışta bulunanlara ilişkin de hakim tarafından kanunlarda yazılı hükümlere göre gereğinin yerine getirileceğinin açıkça belirtildiği kaydedildi.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda, hüküm fıkrasının açıklanmasını, duruşmada bulunan herkesin ayakta dinleyeceğinin, duraksamaya yer vermeyecek şekilde düzenlendiği belirtildi.

-Avukatlık mesleğinin tutum ve davranışları-

Türkiye Barolar Birliği meslek kurallarında, avukatların mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan, salt ün kazandırmaya yönelen her türlü gereksiz davranıştan titizlikle kaçınmaları gerektiği, hakim ve savcılarla ilişkilerinde karşılıklı saygı içerisinde hizmetin özelliklerinden gelen ölçülere uygun davranmak zorunda olduklarının düzenlendiği vurgulandı.

Açıklamada, Avukatların Rolüne Dair Temel Prensiplerde , avukatların görevlerini yerine getirirken hukuka ve hukukçuluk mesleğinin kabul görmüş standartlarına ve ahlaki kurallarına uygun biçimde serbestçe ve özenle hareket edeceklerinin düzenlendiği bilgisi yer aldı.

Avrupa'da Avukatlık Mesleğine İlişkin Temel İlkeler Tüzüğünde de avukatların, mahkemeye karşı gerekli saygı ve nezaketi göstereceğinin vurgulandığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

''Yargının kurucu unsurlarından olan savunma makamını temsil eden avukatlarımızın, hukuka ve hukukçuluk mesleğinin kabul görmüş standartlarına ve ahlaki kurallarına uygun biçimde, serbestçe ve özenle görevlerini yerine getirmeleri gerektiği kuşkusuzdur. Bu şekilde görevlerini yerine getirmeye çalışan avukatlarımızın bağımsız savunma yapmalarının engellenerek suç işlenmesi durumunda, işlenen bütün suçlarda olduğu gibi, Cumhuriyet savcılıklarımız ve mahkemelerce kanuni gereğinin yapılacağı da açıktır.''

-Baro başkanına tanınan yetki

Avukatlık Kanunu ile Baro Başkanına tanınan yetkinin, mahkemeye karşı gösterilmesi gerekli saygıyı göstermemeyi, yargılama faaliyetini engellemeyi, hukuka aykırı davranmayı, duruşma salonunda bağırarak konuşmayı, meslektaşlarını hukuka aykırı şekilde davranışta bulunmaya çağırmayı içermediğinin açık olduğu vurgulanan açıklamada, ''Kaldı ki bu yetkinin, meslek vakarına uygun şekilde, yasal yollara tevessül edilerek kullanılması gerektiği hususu ise özellikle hukukçular için izahtan varestedir'' değerlendirmesi yapıldı.

Yargılamayı sevk ve idare eden hakime gösterilen saygı ve nezaketin, yargılama makamına duyulan saygının gereği olduğu belirtilen açıklamada, ''Adli gelenek'' haline gelen bu saygı ve nezaketin güzel örneklerinin Türk tarihinde ve birçok ülkede görmenin mümkün olduğu kaydedildi.

Azıklamada, Amerika Birleşik Devletlerinde, hakimlerin duruşma salonuna girerken ve çıkarken orada bulunan herkesin ayağa kalkması, İngiltere'de avukatların duruşma salonundan çıkarken hakime karşı arkalarını dönmemek amacıyla geri geri çıkmalarının bu güzel geleneğin tezahürleri olduğu vurgulandı.

Kurul açıklamasında, ''Dün olduğu gibi bugün ve yarın da adaletin tecellisi için fedakarca çalışan yargı ailesinin mensupları olan hakim, savcı ve avukatlarımızın, kanuni yetki ve sorumlulukları çerçevesinde, karşılıklı saygı ve nezaket içerisinde görevlerini yerine getirmeye devam edecekleri kuşkusuzdur'' ifadeleri kullanıldı.

Muhabir: Aylin Sırıklı Dal

Yayıncı: Tolga Özgenç
Kaynak: AA