2. Sodes Çalıştayı Yapıldı

Gaziantep Valiliği SODES projesi koordinasyon birimi tarafından “2. SODES Çalıştayı” yapıldı.

2. Sodes Çalıştayı Yapıldı
Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen ve GAP-DAP bölgelerindeki valilikler tarafından uygulanan SODES programı kapsamında Tuğcan Otel'de düzenlenen çalıştayda, 2008-2012 yılları arasında Gaziantep'teki kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen projelerin çıktıları ve etkileri üzerine sunumlar yapıldı. Çalıştaya Gaziantep Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Vali Yardımcısı ve SODES İl Koordinatörü Nursel Çakıroğlu, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey ve ilçe kaymakamları ile çok sayıda davetli katıldı.

SODES çalıştayı ile kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının işbirliği kurmasına destek olmakla birlikte programın tanıtımı ve yaygınlaşması hedefleniyor.

Proje yapılmadan bir kaynağa ulaşılamayacağını belirten Gaziantep Vali Yardımcısı ve SODES İl Koordinatörü Nursel Çakıroğlu, “Bugün burada SODES'in bir değerlendirilmesi yapıldı. Nizip Kaymakamı Mutlaka SODES projelerinin sanayi ile irtibatlandırılması ve çıktılarının geri dönüşümlerinin kontrol edilmesi gerektiğini ve başarı oranın ona göre ölçülebilir şekilde tekrar dizayn edilebileceğini ifade etti.

Şahinbey Kaymakamı çok duygusal bir konuşma yaptı. Şehitkamil Kaymakamı başka bir konuya değindi. Biz idarecilikte belli yıllarımızı devirdik. Meşhur bir konu vardır. Bir araya geldiğimizde ‘vatan kurtarırız’ ama hep şundan yakınırdık. Efendim elimizde bir kaynak yok ki bu ilçeye şöyle projeler üretir böyle kalkınmasını faydalı oluruz. Eminim buraya katılan katılımcılar içerisinde değişik kurumlarda bir araya geldiklerinde benzeri tartışmaların onların arsında geçtiğini tahmin ediyorum. SODES filminde benden önce bu işin sorunluğunu yürüten arkadaşın söylediği gibi bir proje yapmadan bir kaynağa ulaşmak mümkün değil. Biz SODES sayesinde şunu örendik. Bizim projelerin en az yüzde yirmi beşini sivil toplum kuruluşları tarafından yapılması gerekiyordu. Tabloda görüyorsunuz. 2008 yılından bu tarafa Gaziantep SODES’te 42 milyon 857 bin para kullanmış ve kullanmaya devam ediyor. Taktir edersiniz bu ciddi bir rakam ve karşılaştırması acısından söylüyorum. 2013 yılı Özel İdare bütçesi Gaziantep'in 70 milyon TL'dir” dedi.

SODES kapsamında üretilen projeler ile Gaziantep’in yaşam standartının yükseldiğini ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, “Yaşlıların boş zamanlarını değerlendirmek için bir ekip oluşturulduğunu gördüğüm zaman çok şaşırmıştım. Sene 1979’du, o zamanlar bizde belediyeler sadece kanalizasyon ve park yapıyorlardı. Ama bugün görüyoruz ki SODES sayesinde bizde işin ucundan tuttuk. Çocuk sanat merkezi yapılmış olması, down sendromlu çocukların kurduğu ritim grubunun oluşturulması ve birçok sosyal ve kültürel projenin yapılmış olması, şehrimizin yaşam standartını yükseltmiştir” şeklinde konuştu.

Çalıştayda ayrıca SODES projesi kapsamında yapılan bazı süs eşyaları ve malzemeler sergilendi .
Kaynak: İHA