Turyid Başkanı Demirer'den Açıklama

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği'nin Genel Kurulu'nda Kaya Demirer, 2 yıl süreyle yeniden başkan seçildi.

Turizmin yeme-içme-eğlence sektörü yatırımcıları ve işletmecilerinden oluşan üyelerinin katılımıyla gerçekleşen genel kurulda yeniden başkan seçilen Demirer, yaklaşık 100 yatırımcının 280 işletmesini temsil eden TURYİD'in 1 milyar dolara yakın bir ekonomik gücü bulunduğunu, bu rakamın da Türkiye'nin toplam yeme-içme ekonomisinin yüzde 10'una tekabül ettiğini söyledi.

Yaklaşık yüzde 40'ı yabancı olmak üzere yılda 10-12 milyon arasında ziyaretçi sayısına sahip üyelerinin toplamda 15 bine yakın direkt istihdam sağladığını belirten Demirer, ''Bizim sektörümüzde dolaylı olarak da çok fazla ekonomik katkı var; tedarikçiler olsun, yıkamacılar olsun, taksiciler olsun... Biz ayrıca turizmin köylere destek olan tarafındayız. Kars'tan peynir, Trakya'dan kuzu, Bodrum'dan balık, Çanakkale'den istakoz, Kastamonu'dan bulgur, Malatya'dan kayısı alıyoruz. Ürünü yöresinden zamanında tedarik etmeye ve ayrıca gastronomik tarafına önem veren restaurantçıların derneğiyiz. Her geçen gün kaliteyi bu manada yükseltiyoruz, çünkü kaliteli turist istiyoruz'' diye konuştu.

Demirer, ''Kültür ve Turizm Bakanımız ve Başbakanımızın 2023 yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefi var. Biz hep kişi başı bu 1.000 dolar ortalamayı yükseltelim diyoruz. Bunu yükseltmenin yolu da bizden, yani yeme-içmeden geçiyor. Biz kaliteli işletmeler açıp, Türk mutfağının geleneksel tarafını alıp yenilikçi ve genç yeni nesil aşçılarımızla birleştirip bir ürün çıkarırsak dünya kulvarında çok iyi bir yer edinebileceğimize inanıyoruz'' dedi.

Geçen dönem çalışmalarına başladıkları Gastronomi Festivali'ni gelecek yıl mayıs ayında hayata geçirmeyi planladıklarını kaydeden Demirer, yeme-içme şenliği tadında gerçekleşecek bu festivali İstanbul'a kazandırmak istediklerini dile getirdi.

Geçen yıl içerisinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın girişimi ve önderliği ile oluşturulan Türkiye Turizm Meclisi'nin turizm adına önemli bir adım olduğunu vurgulayan Demirer, bu çatı altında 8 sivil toplum örgütünün birlikte hareket edeceğini söyledi.

Demirer, ayrıca Türkiye'nin en dinamik sektörü olarak dikkat çeken ve her yıl ülke ekonomisinin üzerinde büyüme gerçekleştiren modern perakende, alışveriş ve yaşam merkezleri sektörünün Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu çatısı altında birleşme kararı aldığını kaydederek, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği , Birleşmiş Markalar Derneği , Gıda Perakendecileri Derneği, Kategori Mağazacılığı Derneği ve TURYİD'in güç birliği yapacağını belirtti.

TURYİD olarak federasyonu oluşturan diğer dernekler ve yetkililerle uyum içerisinde çalışacaklarını anlatan Demirer, ülkenin ekonomik birçok değerinde büyük etkisi olan perakende sektörünün gücünü artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Kaynak: AA