Eroğlu: Rumların Ekonomik Krizin Adadaki Çözüme Etki Etmesi Ab'ye Bağlı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs’ta başlayan ekonomik krizin bir çözümü tetikleyip tetiklemeyeceğinin, Avrupa Birliği’nin tutumuna bağlı olduğunu belirtti.

Eroğlu “Avrupa Birliği yaptığı hatadan dönerek Rumlara bazı mesajlar vermeli ve bazı somut adımlar atmalı ki Kıbrıs’ta çözüme destek olabilsin.” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, NTV'nin Kıbrıs konusundaki son gelişmelere ilişkin sorularını cevapladı. Eroğlu, Rum tarafındaki ekonomik krizin bir çözümü tetikleyip tetiklemeyeceği yönündeki bir soruya, AB üyesi ülkelerin Rum tarafına bir baskı yapması beklentisi içerisinde olduğunu belirtti.

Eroğlu, “Rumlar’a, ‘biz bu mali desteği veriyoruz ama sizin de Kıbrıs Türk halkına uyguladığınız ambargoları kaldırmanız lazım’ gibi bir mesajın verilmesi halinde Rumlar motive olabilir. Zaman zaman, AB yetkilileriyle yaptığım görüşmelerde, Rumları çözüme itecek bir hareket içinde olmadıklarını belirtiyor; bize uygulanan ambargoları kaldırmaları halinde Rum tarafının gerçekçi bir çözüme yanaşabileceğini izah ediyorum.” dedi.

“RUMLAR DOĞALGAZ KONUSUNDA ÖNERİLERİMİZİ REDDETTİ”Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Eylül’de BM Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmede, ada etrafında çıkarılacak doğal gazın Türkiye üzerinden borularla taşınması önerisini yaptığını hatırlattı.2011’de de yine bu konuyla ilgili Genel Sekreter’e bir öneri yaptığını kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:“O dönem de ‘çıkarılacak doğal gazın satışından elde edilecek gelirle bir fon oluşturulsun ve anlaşma olduktan sonra, ortaya çıkabilecek mali sorunların çözümünde kullanılsın’ dedim. Bu yıl, bu öneriye ilaveten doğal gazın Türkiye üzerinden satılması görüşünü belirttim. Ancak ‘bu bizi Türkiye’ye bağlar’ düşüncesiyle Rumlar olumlu yanıt vermediler. Şimdi Türkiye’den su gelmesi için çalışma yapılıyor ve bu konuda da olumsuz düşünce içerisindeler.”FİLİSTİN’İN GÖZLEMCİ ÜYE STATÜSÜCumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC’nin statüsünün yükseltilmesinin, Kıbrıs’ta bir antlaşamaya varılması yönünde katkı sağlayabileceğini ancak mevcut müzakereler devam ederken bunun yapılmasını beklemenin zor olduğunu söyledi.

Eroğlu, müzakerelerden bir sonuç çıkmaması halinde böyle bir talebin tartışma konusu olabileceğini belirtti.

Dünyada ülkelerin tanınması konusunda Kosova, Doğu Timor, Güney Sudan ve son olarak Filistin gibi örneklerin bulunduğuna işaret eden Eroğlu, Rumların uzlaşmazlığı karşısında böyle seçeneklerin de olabileceğinin bilinmesi gerektiğini kaydetti.

İSLAM DÜNYASINDAN BEKLENTİLERCumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının, İslam İşbirliği Teşkilatı toplantılarına Annan Planı’ndaki Kıbrıs Türk devleti olarak, gözlemci üye sıfatıyla katılmakta olduğunu ancak buna rağmen İslam ülkeleri ile ilişkilerin de istenilen oranda geliştirilemediğini, geliştirilmesi halinde bunun da Rum tarafı üzerinde etki yapabileceğini söyledi.

Eroğlu, “Bize ambargolar sadece AB’den uygulanmıyor. Ulaşım ambargosunu İslam ülkeleri de uygulamaktadır. Bu konunun aşılmasında mutlaka Türkiye’nin etkisi olabilir...” diyerek Türkiye’nin yapacağı girişimlerle bunun üstesinden zaman içinde gelinebileceğini kaydetti.

İslam İşbirliği Teşkilatı toplantılarında KKTC ile ilgili güzel kararların alındığına dikkat çeken Eroğlu, “Umarım bundan sonra sonuç bildirgelerinde ortaya atılan görüşler uygulanmaya konulur” dedi.

ARAP BAHARININ KIBRIS’A ETKİSİEroğlu, Suriye’de meydana gelen olaylardan dolayı zaman zaman KKTC’de de mülteci hareketliliği yaşandığını ifade ederek, “Ancak bizim ekonomik işbirliği beklentisi içerisinde olduğumuz bu ülkelerde yaşananların KKTC’ye etkisi oluyor” dedi.

“ANASTASİADİS’İN AÇIKLAMALARI İÇ AÇICI DEĞİL”Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bir soru üzerine, Rum Başkanlık seçimleri adaylarından Nikos Anastasiadis’in “daha önceleri olumlu mesajlar vermesine rağmen seçim süreci içerisinde yaptığı açıklamaların pek de müzakere sürecinde ilerleme sağlanmasına neden olabilecek nitelikte olmadığını” ifade etti.

“Anastasiadis’in seçimde işbirliği yaptığıDemokrat Parti'nin ( DİKO), Kıbrıs konusundaki katı tutumu ile bilinen Rum Yönetimi Eski Başkanı Tasos Papadopulos’un partisi olduğunu” anımsatan Eroğlu, “İki parti arasında imzalanan işbirliği protokolündeki bazı maddelere bakıldığında Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varmanın mümkün olmadığını” söyledi.