Bakan Yıldırım: Türk Sivil Havacılık Sistemi Yarım Asır Geride Kaldı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de havacılık sektöründe yapılmak istenen adımların her dönem yaşanan olumsuzluklardan dolayı başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Bakan Yıldırım: Türk Sivil Havacılık Sistemi Yarım Asır Geride Kaldı
Yıldırım bu sebeple Türk Sivil Havacılık Sistemi'nin gelişmesinin yarım asır geride kaldığını söyledi.

Pegasus Havayolları'nın 100 adet uçak alım siparişi düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Törene Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye'de havayolu kullananların alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, yolcuların "Allah büyük" diyerek bilet alma işlemini Son ana bırakmalarına "Allah büyük ama uçak küçük" diyerek tepki gösterdi. Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da 12 milyar dolar ödeyerek 100 adet uçak alımı yaptıklarını ve bu sayede sivil havacılıkta elini taşın altına koyduklarını söyledi.

Bakan Yıldırım, verilen sipariş ile alınacak uçakların şirkete ve Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi
Sipariş töreni Pegasus Havayolları'nın Kurtköy'deki genel müdürlük binasında yapıldı. Türk özel sivil havacılık tarihi için rekor sayılabilecek bir sipariş ile Airbus firmasından 100 adet uçak siparişi verildi.

Pegasas Havayolları tarafından verilen sipariş için ödenecek tutarın 12 milyar dolar olacağı açıklandı. Tören için sahneye çıkan Bakan Yıldırım, 2003 yılında Türkiye'nin sivil havacılık imkanlarının oldukça kısıtlı olduğunu ve her atılım yapma döneminde mutlaka bir aksilik yaşanarak havacılığın gelişemediğini anlattı. Ancak bunlara rağmen siyasi istikrar ortamı ve girişimcilerin çabalarıyla bugün önemli bir aşamaya gelindiğini anlatan Yıldırım, esprili konuşmasını yolcu alışkanlıkları ile sürdürdü. Türkiye'de yolcuların biletlerini Son dakikada alma alışkanlıkları bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, "Yolcular, 'Allah büyük nasıl olsa alırız' diyor. Allah büyük de uçak küçük. Uçak hemen doluveriyor. Onun için tedbiri önceden almak gerekiyor." dedi.

İstanbul'a yapılacak 3. havaalanının önemli bir açığı kapatacağını belirten Yıldırım, "Bu havaalanı 3,5 - 4 yıl içinde devreye girdiğinde hiç biriniz problemi kalmayacak. İstediğiniz yere uçun." dedi.

Bakan Yıldırım, yapılan anlaşmanın Türkiye için iyi bir gelişme olduğunu belirterek esprili bir dille sipariş alan firmaya göndermede bulundu. Yapılan anlaşmanın Türk sivil havacılık ekosistemi için hangi getirilere sahip olacağını da soran Yıldırım, Ali Sabancı'ya dönerek "Bu görev sizin, takip edin bize de haber verirsiniz." diye konuştu.

Ali Sabancı da yapılan anlaşma ile Türk özel sivil havcacılk tarihinin en büyük siparişine imza attıklarını ve 12 milyar dolar karşılığı 100 adet uçak alımını gerçekleştireceklerini belirtti.

UÇAKLAR HAKKINDA TEKNİK BİLGİ

Tek sınıfta 180 koltuk kapasitesi ile azami kalkış ağırlığı 79 bin kg, 37, 57 m uzunluğunda 5.200 km menzile sahip olan A320 Neo uçakları yeni motorları sayesinde 1.2 ton daha fazla yük taşıyabiliyor.
A320neo ve A321neo daha verimli yeni nesil motorları ve “sharklet” (kıvrık kanat uçları) sayesinde; yıllık uçak başına yüzde 13 yakıt tasarrufu sağlıyor. Her uçak için yılda 3 bin 600 ton daha az karbondioksit salınımı ile karbon emisyonunda da çift haneli azalma sağlayan uçaklarda motor gürültü seviyesine de azaltıldı.