Eylül Ayının Önemli Olayları

Türkiye'de Eylül ayının gündemini, Afyonkarahisar'da askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlama oluşturdu. Ataköy'deki 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda bulunan mühimmat deposundaki patlamada, 25 asker şehit oldu, 15 asker yaralandı. Patlamanın tasnif sırasında meydana geldiği ve iş kazasından kaynaklandığı bildirildi.

250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı Balyoz Davası'nda da karar Eylül ayında açıklandı. İlk duruşması 16 Aralık 2010'da yapılan davada, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Davası kapsamında yargılanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ı ''Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını eski TCK'nın ''cürme teşebbüs'' başlığını taşıyan 61. maddesi uyarınca 20'şer yıl hapis cezasına çevirdi.

Eylül ayında yaşanan önemli olaylar şöyle:

1 Eylül

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kulaklarındaki rahatsızlık nedeniyle 23 Ağustos'tan bu yana tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nden taburcu edildi.

2 Eylül

- Şırnak'ın Beytüşşebap ilçe merkezindeki güvenlik noktalarına düzenlenen terör saldırısında 10 asker şehit oldu, ilçeye ulaşımı sağlayan tek yol durumundaki Uludere-Beytüşşebap karayolu üzerindeki Hisarkapı Köprüsü mayınla tahrip edildi.

3 Eylül

- İstanbul'da sadece toplu taşıma araçlarının kullanacağı ''Toplu Taşıma Yolu '' uygulaması başladı.

Uygulamayla sağ şerit yalnızca İETT ve halk otobüsleri ile minibüs ve taksilerin kullanımına tahsis edildi.

4 Eylül

- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ve üyeler AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, AK Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul ile MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya'dan oluşan heyet, Suriye'den gelen sığınmacıların kaldığı, bazı CHP milletvekillerinin askeri eğitim verildiğini iddia ettiği Hatay'daki Apaydın Kampı'nda incelemelerde bulundu.

Ayhan Sefer Üstün inceleme sonrasında, kampta kalan 2 bin 760 kişinden 300'ünün asker, polis ve üst düzey kamu görevlisi olduğunu belirterek, ''Geri kalan, burada yaşayan insanların tamamı kadın ve çocuklardan oluşmaktadır. Dolayısıyla aslında diğer kamplardan pek de bir farkı yok. Askeri eğitim faaliyetini gözlemlemedik. Böyle bir faaliyete şahit olmadık'' dedi.

- Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın Gazze'de inşa ettiği su arıtma tesisi törenle açıldı.

5 Eylül

- Afyonkarahisar'da askeri mühimmat deposunda patlama meydana geldi. Ataköy'deki 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposundaki patlamanın ardından yangın çıktı, kısa süre sonra bir patlama sesi daha duyuldu. Patlamanın mühimmat deposunda tasnif sırasında meydana geldiği ve ''iş kazasından kaynaklandığı'' bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, patlamada 25 personelin şehit olduğu, 15 personelin yaralandığı kaydedildi. Olayla ilgili idari ve adli soruşturma başlatıldı.

- Demokrat Parti eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, AK Parti'ye katıldı.

Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş Grup Toplantısı'nda Soylu'ya parti rozeti taktı.

- CHP, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını da içeren ''3. Yargı Paketi''nin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

-Ege'de tekne faciası: 61 ölü-

6 Eylül

- Ege'de tekne faciası. İzmir'in Menderes İlçesi Ahmetbeyli Baradan mevkisi açıklarında kaçak göçmen taşıyan ''Sailor'' adlı tekne battı. Tekne kaptanı ve yardımcısının da aralarında olduğu 46 kişi kurtarıldı, 3'ü bebek 61 kişi hayatını kaybetti.

- Bakanlar Kurulu, bireysel emeklilik sisteminden 10 yıldan önce ayrılanlardan, ''getiri üzerinden'' yüzde 15, 10 yıl süreyle sistemde kaldıktan sonra ayrılanlardan yüzde 10, emeklilik hakkını kazananlar ile vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlardan ise yüzde 5 stopaj kesilmesine karar verdi.

8 Eylül

- İstanbul'un ulaşım sorununa kalıcı çözüm amacıyla hazırlanan ''7 Tepeye 7 Tünel'' projesinin ikinci aşaması olan Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli Başbakan Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Sürücülerin Hacıosman Bayırı'ndan Kilyos Caddesi'ne ulaşmak için sahil yolunu kullanarak kat edeceği mesafeyi yüzde 40 azaltan tünel, trafik tıkanıklığını ortadan kaldırarak, zamandan, iş gücünden ve yakıttan tasarruf edilmesini sağlayacak.

9 Eylül

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Mahkemesi'nce gıyabında idam kararı verilen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi ile ilgili, ''Sayın Haşimi Türkiye'de kalmak istediği sürece ülkemizde tutarız. Teslim de etmeyiz'' dedi.

10 Eylül

- Genelkurmay Başkanlığı, 5-9 Eylül 2012 tarihleri arasında, Irak'ın kuzeyinde belirlenen 14 bölücü terör örgütü hedefine hava harekatı icra edildiğini ve ilk bilgilere göre 25 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

11 Eylül

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'da askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamayla ilgili, ''Nasıl medyaya çıkan uzmanlar 'Bu bir sabotajdır' diye söyledilerse, bana da bilgi veren tüm uzmanlar ağırlıklı olarak 'bu sabotajdır' dediler. El bombası yere düşecekmiş de patlayacakmış cephanelik... Askerlik yapan herkes bunu bilir, milleti kandırmasınlar. Bana gelen bilgiler olayın sabotaj olduğu yönündedir'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar'daki patlama üzerine, oradaki yetkililerden başta albay, yarbay, binbaşı ve astsubay olmak üzere 4 kişinin görevlerinden alınarak farklı yerlere tayinlerinin yapıldığını bildirdi. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun patlamaya ilişkin sabotaj olabileceği iddialarıyla ilgili ise ''Kim bu üst düzey komutan- Onu açıkla. Böyle tutarsız, samimiyetsiz ve böyle bir durumdan rant devşirmeye çalışmak gibi bir şey olabilir mi-'' değerlendirmesinde bulundu.

- Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta da 17 Ağustos'ta havalimanından ayrılırken bindiği taksiden kaçırılan Türk iş adamı Aydın Tufan Tekin, Lübnan güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonla kurtarıldı ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız'a teslim edildi.

12 Eylül

- Türkiye'nin farklı illerindeki cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklular, ''anadilde eğitim, anadilde savunma ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmesi ya da özgürlüğüne kavuşması'' taleplerinin kaşılanması istemiyle açlık grevi başlattı.

- Lübnan'da kaçırılan iş adamı Tufan Tekin, Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin özel uçağıyla Dalaman Havalimanı'na geldi.

-Angeline Jolie Türkiye'de-

13 Eylül

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara ve Hava Kuvvetleri komutanları ile Hakkari Yüksekova ve Şemdinli'deki askeri birliklerde incelemede bulundu, Şemdinli'de devam eden büyük çaplı operasyon hakkında ilgililerden bilgi aldı ve bir süre operasyonu izledi.

- Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angelina Jolie, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bulunduğu kampları ziyaret etmek amacıyla Gaziantep'e geldi. Kamplarda incelemelerde bulunan Jolie, Gaziantep'deki temaslarının ardından Ankara'ya geçti.

- Lübnan'da 18 Ağustos'ta kaçırılan Türk tır şoförü Abdülbasit Arslan kurtarıldı.

14 Eylül

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angelina Jolie'yi Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

15 Eylül

- BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın oğlu Sedar Sakık , Ankara'da evinin balkondan atlayarak intihar etti.

16 Eylül

- Bingöl-Erzurum karayolu Karlıova ilçesi Hacılar köyü mevkisinde, çevik kuvvet polis aracının geçişi sırasında, teröristlerce önceden yerleştirilen mayının patlaması sonucu 8 polis şehit oldu.

-4+4+4 uygulamaya girdi-

17 Eylül

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski başbakanlardan Adnan Menderes'in Topkapı'daki anıt mezarını ziyaret etti. Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın mezarlarına birer demet çiçek bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Kılıçdaroğlu, ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, ''Geçmişte yapılan tüm siyasi idamların birer cinayet olduğunu artık kabul etmemiz gerekiyor'' dedi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ölümüyle ilgili iddialar üzerine soruşturma yürüttüğü 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarının açılarak inceleme yapılmasına karar verdi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Özal'ın mezarın açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazdı. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan'ın başkanlığındaki heyet, 27 Eylül-de Özal'ın kabrinin bulunduğu Anıt Mezar'da incelemelerde bulundu, kabrin nasıl açılacağı konusunda keşif yaptı.

- ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin E. Dempsey, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in resmi davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Özel ve Dempsey'in görüşmesinde bölgesel güvenlik, iki ülkenin NATO kapsamındaki ilişkileri, Afganistan'da son dönemde meydana gelen olaylar ile terörle mücadelede işbirliği ve istihbarat paylaşımı konuları ele alındı.

- Yeni eğitim-öğretim yılı başladı.

Zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran ve 4+4+4 olarak bilinen yeni sistem uygulamaya girdi.

18 Eylül

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile 40 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme,bölgesel ve küresel sorunlar hakkında yakın istişare içinde olma çerçevesinde gerçekleştirildi.

Obama'nın, askeri konvoyu hedef alan kanlı saldırı da dahil olmak üzere, son zamanlarda Türk güvenlik güçlerinin ve vatandaşların hayatlarını kaybetmelerine ilişkin taziyelerini ilettiği görüşmede, Erdoğan da Libya'da geçen günlerde ABD Büyükelçisi Chris Stevens ve üç görevlinin hayatlarını kaybettikleri saldırıyla ilgili başsağlığı dileğinde bulundu.

- BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, ''terör örgütü üyesi olma'' suçundan hakkında açılan davada 8 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

- Çanakkale'nin Biga İlçesi'nde kuvvetli yağış etkili oldu. Sele kapılan iki kadın hayatını kaybetti. Sinekçi, Güvemalan ile Hacıpehlivan köylerinde bazı evler oturulamaz hale geldi. Köylerde 20 samanlık ve ahır yıkıldı, 14'ü kullanılamaz hale geldi, çok sayıda büyükbaş hayvan telef oldu.

- Bingöl-Muş karayolunun 16. kilometresinde seyir halindeki askeri konvoy, Kardeşler köyü mevkisinde teröristlerin saldırısına uğradı. Saldırıda 9 asker şehit oldu, 70 asker yaralandı.

-HAS Parti feshedildi-

19 Eylül

- Genelkurmay Askeri Savcılığı, Suriye tarafından düşürülen askeri uçakla ilgili yaptığı açıklamada, ''Kaza kırım inceleme raporunda, uçağın Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasında uçarken, Suriye hava savunma unsurları tarafından atılan füzenin uçağın sol arka tarafında patlayarak blast etkisi yaratması sonucunda, uçağın ve pilotların uçuş şartlarını sağlayamayacak şekilde etkilenmesi nedeniyle uçağın sola dönüşle irtifa kaybedip, sola hafif yatışlı ve burun yukarı pozisyonda suya çarptığı kanaati belirtilmiştir'' ifadelerine yer verdi. Açıklamada, kaza sonrası su yüzeyinden alınan parçaların, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'nda incelendiği, istikamet dümeni üzerinde Suriye makamları tarafından iddia edildiği şekilde uçaksavar mermisi hasarına rastlanmadığının tespit edildiği kaydedildi. Ayrıca, uçakta teknik bir arıza bulunduğuna ve bu nedenle düştüğüne yönelik herhangi bir bulgu tespit edilmediği belirtildi.

- Numan Kurtulmuş'un genel başkanlığını yaptığı Halkın Sesi Partisi , olağanüstü kongrede feshedildi.

- Tunceli'nin Ovacık ilçesi Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun, uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı. Kandolar Mahallesi'ndeki adliye lojmanlarındaki evinin bulunduğu binaya girdiği sırada kimliği belirsiz bir kişi tarafından başına ateş edilen Uzun, ertesi gün Ovacık Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

-Balyoz davasında karar-

21 Eylül

- 250'si tutuklu 365 sanık hakkında, ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin bir gazetede yayımlanan haber üzerine başlayan 2 yıl 8 aylık hukuki süreç tamamlandı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Ocak 2010'da bir gazetede haber olarak yer alan ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmada, kararını açıkladı.

Mahkeme, 365 sanıktan 325'ine ceza verdi.

İlk duruşması 16 Aralık 2010'da yapılan davada, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Davası kapsamında yargılanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ı ''Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını eski TCK'nın ''cürme teşebbüs'' başlığını taşıyan 61. maddesi uyarınca 20'şer yıl hapis cezasına çevirdi.

Orgeneral Balanlı, Koramiral Erenoğlu, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Alan, emekli Orgeneral Saygun'un da aralarında bulunduğu 78 sanığa 18'er yıl hapis cezası verildi.

Hakim Albay Üçok ve emekli Albay Çiçek'in de aralarında bulunduğu 214 sanık, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eski HAVELSAN Genel Müdürü Yarman'ın da aralarında bulunduğu 28 kişinin, 13 yıl 4 ay, bir sanığın 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına, 36 sanığın ise beraatlerine karar veren mahkeme heyeti, emekli Tuğgeneral Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 3 sanık hakkındaki dosyayı ayırdı.

22 Eylül

- Feshedilen HAS Parti'nin Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul İl Başkanlığı Danışma Meclisi ve Katılım Toplantısı'nda AK Parti'ye katıldı.

25 Eylül

- Türk halk müziği bestecisi, söz yazarı ve yorumcu Neşet Ertaş, İzmir'de tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında hayatını kaybetti. Ertaş, TBMM'nin ''Üstün Hizmet Ödülü'' verdiği Abdal müzik geleneğinin en büyük temsilcilerindendi. ''Bozkırın tezenesi'' olarak bilinen Ertaş, Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı olduğu dönemde kendisine sunulan ''Devlet Sanatçısı'' unvanını, ''Hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor'' diyerek kabul etmemişti.

27 Eylül

- Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasına içeren Anayasa değişikliği ile yasa teklifleri TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklife, Başbakan Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli de imza attı.

-Evin bahçesine uçak düştü-

29 Eylül

- İstanbul Havacılık Kulübü'ne ait C 170 tipi tek motorlu eğitim uçağı, enerji nakil hatlarına çarpmasının ardından Ankara'nın Çubuk ilçesi Esenboğa Mahallesi'nde bir evin bahçesine düştü. Kazada, uçuş eğitimine katılan Anıl Tüçar hayatını kaybetti, pilot Hasan Erkan ise ağır yaralandı.

30 Eylül

- AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi Ankara Spor Salonu'nda toplandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tek aday olarak girdiği seçimde yeniden genel başkanlığa seçildi. Kongrede, Genel Başkan, Merkez Karar ve Yürütme Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Kurulu üyeleri belirlendi.

Kongreye, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Sudan Devlet Başkan Yardımcısı Ali Osman Muhammed Taha, Irak Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık Haşimi, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani, Pakistan Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif, eski Bosna Hersek Devlet Başkanı Haris Sladziç, eski Lübnan Devlet Başkanı Emin Jamayel, eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder, eski Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşit el Gannuşi, Filistin Hamas Lideri Halid Meşal, Asya Parlamentolar Asamblesi Grup Başkanı Cung Eui-Yong'un aralarında bulundu 200'e yakın yabancı konuk katıldı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile bir araya geldi. Gül, Çankaya Köşkü'nün kapısında karşıladığı Mursi ile bir süre baş başa görüştü ve onuruna akşam yemeği verdi.

Muhabir: Seval Güler-Aylin Sırıklı Dal

Yayıncı: Tolga Özgenç
Kaynak: AA