Ekonomik Değeri Olmayan Mermerleri 60 Dolarlık Ürün Haline Getiriyor
Afyonkarahisarlı işadamı, kurduğu sistemle atıl, ekonomik değeri olmayan mermerleri metrekaresi 60 dolardan satılan ürünler haline getirdi.
Türkiye'nin mermer rezervinin yüzde 35'ine sahip olan Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde faaliyet gösteren Gençler Mermer'in sahibi Ümit Sayın, doğaltaş sektöründe önemli bir sorun olan çatlak, kırık mermer ve blokları ekonomiye kazandırıyor. Yaptığı araştırmalar sonrasında hazırladığı projeyi Zafer Kalkınma Ajansı'na (ZEKA) sunan işadamı, aldığı bir milyon liralık hibe desteği sonrasında işe koyuldu. İtalya'dan getirdiği ekipmanları İscehisar ilçesindeki fabrikasına kuran iş adamı, ocaklardan çıkan, ancak kırık ve çatlak olan mermer blok ve plakaları bilgisayar destekli makinelerde özel bir yöntemle birinci sınıf halinde getiriyor.
İşadamı Ümit Sayın, kurdukları sistemle saatte 200 metrekarelik bir malzemeyi işleyerek birinci sınıf bir ürün haline getirdiklerini söyledi.
Sayın, doğaltaş sektörünün en önemli sorunları arasında bulunan atık malzemeleri ve blok mermerleri bu şekilde ekonomiye kazandırdıklarını kaydetti.
İscehisar'da 20 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösterdiklerini ve yıllık üretim kapasitelerinin bir milyon metrekare olduğunu anlatan Sayın, kırık ve çatlak ürünleri epoksi yöntemiyle reçine dolguyla sağlamlaştırıp birinci sınıf ürün haline getirdiklerini dile getirdi. Sayın, "Dijital üretim takip sistemi de kurduk. Kesimleri, dolguları, silimleri dijital ortamda yapıyoruz. Her makinenin başında dijital yazılım sistemimiz var. Metrekare bazında ürünün maliyetini an be an takip edebiliyoruz." dedi.
Ümit Sayın, sistemin ekonomiye katkı açısından verimli olduğunu düşündüklerini, kesilme ve parlatılma şansı olmayan atıl mermerlerin metrekaresi 30 dolardan, 60 dolara kadar değişen fiyatlarda ürünlere dönüştüğünü ifade etti.
Mermer blokların çıkarılmasının ve fabrikaya getirilmesinin binlerce liralık maliyeti olduğuna değinen Sayın, "Belli bir maliyet harcanmış ürünler bunlar. Bunların atılması memleket ekonomisine de büyük bir darbedir. İscehisar bölgesi de Türkiye mermer sektörünün yüzde 40'ının döndüğü bir bölgedir. Dolayısıyla ekonomiye çok ciddi bir katkısı var." diye konuştu.
Türkiye işletilebilir mermer rezervinin yüzde 35-40'ına sahip olan Afyonkarahisar'dan Türkiye mermer ihracatının yaklaşık yüzde 16'sı yapılmakta. Mermercilik alanında 288 firmanın faaliyette olduğu ilde, 5 bine yakın kişi sektörde istihdam ediliyor. Afyonkarahisar'ın 365 milyon dolarlık ihracatının 206 milyon dolarını doğaltaş ve mermer ürünleri oluşturuyor.