Chp Milletvekili Türeli, Hükümetin Süt Politikasını Eleştirdi:

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, süt sektöründe yaşanan sorunları TBMM'ye taşıdı.

Chp Milletvekili Türeli, Hükümetin Süt Politikasını Eleştirdi:
Türkiye'nin 8 yıllık hayvancılık politikası hedeflerinin ortaya konduğu “Hayvancılık Stratejisi 2005-2013" programının dönemin Tarım Bakanı tarafından kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlatan Türeli, belirlenen bu 8 yıllık dönemde çiğ süt üretiminin 2013 yılında 23 milyon tona ulaşmasının hedef olarak ortaya konduğunu ancak bugün 15 milyon tona yakın olduğunu ve gelinen noktada hedeflerin çok gerisinde kalındığını söyledi.

Türeli ayrıca süt tüketimi konusunda Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkelerinden ve ABD'den daha az süt tükettiğine dikkat çekti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren CHP'li Vekil, önergesinde yem fiyatlarının yükselmesi nedeniyle son yıllarda yaklaşık 1 milyon baş süt hayvanının kesildiğine dikkat çekti ve Hayvancılık Stratejisi "2005-2013" hedeflerinde başarı sağlanamamasının nedenlerini Bakan Eker'e sordu.

Türeli ayrıca, sütte tekelleşme endişesine de değinerek, büyük süt sanayicilerinin çiğ süt fiyatı ile oynayarak küçük süt işletmelerini ve mandıraları piyasadan çekilmeye zorladığı iddiaları hakkında da Bakan'dan bilgi istedi.

“ÇOK SAYIDA BESİ İŞLETMESİ KAPANDI” Sektördeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türeli şunları söyledi: "Yem fiyatlarının yükselmesi nedeniyle son yıllarda yaklaşık 1 milyon baş süt hayvanı kesilmiştir. Süt hayvanının kesilmesi süt üretimini düşürmüş ve buzağı doğumunda da azalmalara neden olmuştur. Sonuç olarak ülkemizde süt üretimi yeteri kadar arttırılamamış ve pek çok besi işletmesi kapanmıştır. Diğer taraftan gelişmiş ülkelerden çok daha düşük seviyelerde olan süt tüketimi Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre, Avrupa Birliği ülkelerinden 10,7, ABD’den de 11,8 kat daha azdır." Milletvekili Türeli, Bakan Eker'e şu soruları yöneltti: “Hayvancılık Stratejisi '2005-2013' hedeflerinde başarı sağlanamadığı görülmektedir. Bu başarısızlığın nedenlerini nelerdir? Bu tablonun ortaya çıkmasında hükümetin tarımda da izlediği yanlış politikaların etkili olduğunu düşünüyor musunuz? Et ve süt fiyatları yükselince hemen hayvan ithalatı gündeme gelmektedir. Hayvan ithalatıyla sorunun çözüleceğine inanıyor musunuz? Sektörün uzmanları tarafından yapılan her ithalatın hayvancılığı biraz daha geriye götürdüğünü savunulmaktadır. Bu bağlamda bugüne kadar gerçekleşen ithalatların Türk hayvancılığına zarar verdiğini düşünüyor musunuz? Büyük süt sanayicilerinin çiğ süt fiyatı ile oynayarak küçük süt işletmelerini ve mandıraları piyasadan çekilmeye zorladığı iddiaları kamuoyunda da tartışılmaktadır. Bu durum Türkiye'deki çiğ süt piyasasını birkaç büyük işletmenin tekeline bırakacağı ihtimalini güçlendirmektedir. Küçük işletmeleri koruma adına, Bakanlığınızca alınacak önlemler nelerdir?”
Kaynak: İHA