Tbb Sözcüsü Duyan'ın Açıklaması

Almanya'nın başkenti Berlin'de faaliyetlerini sürdüren Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu sözcüsü İlker Duyan, 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, bomba saldırılarda bulunan ve banka soygunları gerçekleştiren aşırı sağcı ''Nasyonal Sosyalist Yerlatı'' terör hücresinin cinayetlerini araştıran Federal Meclis Araştırma Komisyonu'ndaki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Almanya Türk Toplumu ve TBB'nin temsilcisi olarak Mart ayından beri Komisyon toplantılarına katılan Duyan, Türk Evi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, cinayetlerin aşırı sağcı bir grup tarafından işlendiğinin ortaya çıkmasından sonra herkes gibi kendilerinin de şoke olduklarını ifade etti.

Federal Meclis'in 24 Ocak'ta bu cinayetleri araştırmak için Araştırma Komisyonu kurmaya karar verdiğini belirten Duyan, Komisyon'un partiler üstü çalıştığını ve cinayetlerin gerçekten aydınlatılması için çaba sarf ettiğini kaydetti.

Duyan, komisyon oturumlarının bazılarının kamuoyuna açık, bazılarının da kapalı olduğunu, kendisinin açık olan oturumlara katıldığını belirtti.

Komisyonda çeşitli güvenlik birimlerinden ve siyasi sorumluluğu bulunan kişilerin çağrılarak dinlendiğine işaret eden Duyan, komisyon üyelerinin emniyet birimleri temsilcilerine çoğunlukla, yapılan soruşturmalarda neden aşırı sağcı ve ırkçı yönünün araştırılmadığını sorduklarını anlattı.

Emniyet birimleri temsilcilerinin de buna karşılık, ipucu olmadığı gerekçesiyle bu yönde soruşturma yapmadıklarını ifade ettiklerini belirten Duyan, komisyona gelen dosyalarda emniyet birimlerinde bu yönde bilgilerin olması gerektiği, ancak bu birimlerin kendi aralarındaki iletişimsizlikten dolayı bunları değerlendirilmediğinin ortaya çıktığını kaydetti.

Polisin, cinayetler ve bombalı saldırılar sonrasında yaptığı soruşturmalar konusunda bilgi veren Duyan, Köln'de 2004 yılında meydana gelen ve 22 kişinin yaralandığı bombalı saldırıdan sonra elde edilen video görüntüsünde 1 kişinin bisikletle olay yerine geldiğinin görüldüğünü ifade etti.

Patlama meydana geldikten sonra bu kişinin bisikletsiz bir şekilde olay yerinden ayrıldığının da görüldüğünü, daha önce işlenen bazı suçlarda faillerin bisikletlerle olay yerine geldiklerinin de bilindiğini belirten Duyan, ancak polisin bu yönde araştırma yapmadığını hatırlattı.

Komisyon üyelerinin bu gibi durumları eleştirdiklerini ifade eden Duyan, cinayetlerin ve saldırıların aşırı sağcı ve ırkçı gerekçelerle yapıldığı yönünde bir çok ipucu olmasına rağmen emniyet birimlerinin bu yönde soruşturma yapmadığını örneklerle anlattı.

Komisyonda, cuma günü 2005-2009 yılları arasında Federal İçişleri Bakanlığı yapan şimdi de Maliye Bakanlığı görevini yürüten Wolfgang Schaeuble'nin dinlendiğine dikkati çeken Duyan, Schaeuble'nin NSU cinayetleri konusunda çok az bilgisinin olduğunu ve o dönemde başka sorunların da bulunduğunu söylediğini belirtti.

Komisyon üyelerinin Schaeuble'yi sorularla sıkıştırdıklarını anlatan Duyan, ''Schaeuble, böyle bir olayı 'ben duydum' dedi.

Ancak komisyonda dinlenen yüksek mercilerdeki kişiler gibi o da 'hatırlamıyorum' dedi.

Demek ki önüne bir şeyler geliyor ama detayını hatırlamıyor. Ama biliyor. Ancak 'Bu olay önüme gelmedi' diyemiyor'' şeklinde değerlendirmede bulundu.

Schaueble'nin bu tutumunun komisyon üyeleri tarafından tenkit edildiğini ifade eden Duyan, ''Araştırma Komisyonuna gelen yüksek mercideki kişiler 'Duymadım. Haberim olmadı. Duyurulmadı' şeklinde ifade veriyor. Bence diğer kilit noktalarda bulunan kişiler gelirse bir şeyler daha ortaya çıkar'' şeklinde konuştu.

Duyan, gelecek ay 17 Ocak'ta komisyonun yeniden toplanacağını ve yine bazı kişileri dinlemeye devam edeceğini, kendisinin de bunları Türk toplumu adına takip etmeye devam edeceğini kaydetti.

Muhabir: Erbil Başay

Yayıncı: Yusuf Kaya
Kaynak: AA