Mart Ayının Önemli Olayları

Mart ayı, yargının verdiği önemli kararlara sahne oldu. Mart ayında, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkındaki davanın, 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verilmesi uzun süre tartışıldı.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Odatv davası kapsamında tutuklu yargılanan Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın 375 gün sonra tahliyesine karar verdi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Hrant Dink ve Münevver Karabulut'un öldürülmelerine ilişkin davaları karara bağladı. Daire, Ogün Samast'a ''tasarlayarak Hrant Dink'i öldürmek'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından verilen 22 yıl 10 ay ve Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'na ''çocuğa karşı, tasarlayarak, canavarca bir hisle ve eziyet ederek öldürmek'' suçundan verilen 24 yıl hapis cezalarını onadı.

Mart ayında yaşanan önemli olaylar şöyle:

1 Mart

- Beyoğlu'nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı polisleri taşıyan midibüsün yakınında meydana gelen patlamada 15'i polis 16 kişi yaralandı.

- İstanbul'daki havalimanlarında el bagajlarında sıvı kısıtlaması başladı.

1 Nisan'dan itibaren yurttaki bütün havaalanlarında uygulanacak kısıtlamaya göre, yolcuların yanına aldığı sıvı malzemeler plastik poşet içerisinde olacak ve her bir ürün 100 mililitreyi geçmeyecek.

2 Mart

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan çocukların taciz iddiaları nedeniyle Sincan'daki kapalı infaz kurumuna nakledileceğini, 4 personelle ilgili idari tedbir uygulaması kararı alındığını bildirdi.

- Kültür ve Turizm Bakanlığı 2011 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, fotoğraf sanatçıları Ara Güler, Sıtkı Fırat, Prof. Dr. Sabit Kalfagil ve İzzet Keribar'a verildi.

4 Mart

-Van'da meydana gelen depremlerden sonra kent merkezi ile Erciş'te kurulan ve 25 bin kişinin barındığı 14 çadır ve konteyner kentlerin devreye girmesiyle kaldırıldı.

5 Mart

- Yargıtay binası önünde bomba patladı. Bombanın, pet şişe içine konulmuş 150 gram hafif patlayıcı olduğu belirlendi. Olayda Yargıtay'da görevli bir şoför hafif yaralandı.

6 Mart

- Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki tutuklu ve hükümlü çocuklar, taciz iddiaları üzerine otobüslerle Sincan'daki Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na nakledildi.

- Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Türk Dil Kurumu Başkanlığı'na atandı.

7 Mart

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda ''intibak yasası'' olarak bilinen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

8 Mart

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davanın sanıklarından Bülent Düğenci'ye ''Anayasal düzeni cebren değiştirmeye kalkışmak'' suçundan verilen müebbet hapis cezasını onadı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi vefat etmiş kadınlara Nisan ayından itibaren iki ayda bir 500 lira ödeneceğini açıkladı.

- Çıplak eylemleriyle tanınan Ukraynalı FEMEN grubu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İstanbul Sultanahmet'te eylem yaptı. Eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı. FEMEN üyesi kadınlar gözaltına alındı.

-MİT'çilerin ifadeye çağrılma talebi-

9 Mart

- İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner ve eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş ile 2 MİT mensubunun ifadeye çağrılması talebini Başbakanlığa gönderdi.

11 Mart

- Esenyurt'ta bir inşaat şantiyesinde işçilerin kaldığı çadırlarda çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybetti.

- Ankara Kumrular Caddesi'ndeki patlamayla ilgili 3 kişi tutuklandı.

- Anadolu Ajansı, Balkanlar Bölge Müdürlüğü merkezli Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça yayına başladı.

12 Mart

- BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan, 10 Mart'ta Suriye Devlet Başkanı Esad ile yaptığı görüşmenin ve Katar temaslarının ardından Türkiye'ye geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Annan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile çalışma yemeğinde buluştu. Mısır, Suriye, Katar temasları ve Suriye'deki duruma ilişkin izlenimleri hakkında bilgi veren Annan, Türkiye'de ayrıca Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun başkanlığında 6 Suriyeli muhalefet temsilcisi ile görüştü.

- İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Odatv davası kapsamında tutuklu yargılanan Nedim Şener, Ahmet Şık, Şait Çakır ve Coşkun Musluk'un tahliyesine karar verdi.

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Esenyurt'ta 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin, çadırlarda karşılıklı çıkış kapılarının olmadığının tespit edildiğini belirterek, ''İş yeriyle ilgili ruhsatından denetimine kadar hangi noktada olduğunu rapor halinde alacağız ve gerekli açıklamaları daha detaylı bir şekilde yapacağız'' dedi.

-Sivas davasında 7 sanık hakkında zaman aşımı-

13 Mart

- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkındaki davanın, 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi. Kararın ardından, adliye önünde çıkan olaylara polis biber gazı ve tazyikli su kullanarak müdahale etti.

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın akrobasi timi Türk Yıldızları'na ait F-5 tipi uçağın Konya'da düşmesi sonucu bir pilot yüzbaşı şehit oldu.

- Belgesel çekmek için yaklaşık bir hafta önce Suriye'ye giden ''Gerçek Hayat'' dergisi Ortadoğu temsilcisi Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun'dan 4 gündür haber alınamadığı bildirildi.

İki Türk gazetecinin rehberi Suriyeli Bahaddin Şerm, 29 Martta yaptığı açıklamayla Özköse ve Hamit Coşkun ile tutuklu kaldıklarını ve gazetecilerin iyi olduğunu duyurdu.

- MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan ortak açıklamada, ''İki kurum arasında ileri düzeydeki işbirliğinin vazgeçilmez unsuru olan kurumlar arası bilgi paylaşımının, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla devam edeceği'' bildirildi.

14 Mart

- Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davanın sanıklarından 7 kişinin dosyasının zaman aşımına uğramasıyla ilgili, ''Yargı süreci daha devam ediyor'' dedi.

- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Sivas davasının zaman aşımına uğrayarak sonuçlandırılmasından Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti üyesi olmanın ötesinde hukukçu olarak, bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak derin bir acı duyuyorum. Çünkü bir kitleye karşı hiçbir ayrım yapılmaksızın toptan hedef gösterilerek yapılmış bir saldırı, insanlık suçudur'' dedi.

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da ''Madem ki mahkeme 'kamu görevlisi olsaydı yargılamaya devam ederdik' diyor. Belki yıllar sonra olacak ama olayın bu boyutunun yeni bir sayfasını açması da mümkün. O da şudur; bu katliam gibi feci olayda kusuru bulunan veya kusurlu oldukları düşünülen kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılıp, bunlarla ilgili bir yargılama yapılabilir'' diye konuştu.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye giriş yapan ve Hatay'daki çadır kentte bulanan Suriye vatandaşlarının Kilis'te Hac Konaklama Merkezi olarak kullanılan tesislerdeki konteyner kente yerleştirileceğini açıkladı.

- Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin tutuklanan 6 kişi, Metris Cezaevi'ne konuldu.

-Gül: ''Olay aydınlatılmamıştır''-

15 Mart

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sivas olayları davasıyla ilgili, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak'ın yargılama sürecinin bitmediğini söylediğini hatırlatarak, ''Dava devam ediyor demektir. Bu olay, yakın siyasi tarihimizin en acı ve en utanılacak olaylarından birisidir. Bunun bütün veçheleriyle ortaya çıkartılması lazım. Bu olay tam aydınlatılmamıştır, tam aydınlatılması gerektiği kanaatindeyim'' dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran düzenlemenin amacını açıkladı.

Erdoğan, ''Bugün eğitim sisteminde yaptığımız reform ideolojik değil, pedagojik bir reformdur. Yaptığımız düzenleme, Türkiye'nin ihtiyaçlarını, eğitimin ve ekonominin ihtiyaçlarını gözeten, modern, büyüyen Türkiye'ye denk düşen bir düzenlemedir. Kesintisiz eğitimi getirenler, kesintisiz eğitime destek verenler nasıl bu ülkeye yazık ettilerse bugün kademeli eğitime karşı çıkanlar da aynı mantıkla hareket ediyorlar. Şunu herkes bilsin, zorbalıkla gelen bir düzenlemeyi, biz demokrasiyle ortadan kaldırıyoruz. Topla, tankla gelen, Sincan'da yürüyen tanklarla gelen bir uygulamayı, biz millet iradesiyle Meclis'te düzeltiyoruz'' dedi.

- Türkiye, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ve onaylayan ülke olarak onay belgesini Avrupa Konseyi'ne sundu.

- Dünyanın en itibarlı üniversitelerinin açıklandığı 2012 sıralamasında ABD'nin Harvard ve Massachusetts Institute of Technology üniversiteleri ilk iki sırayı aldı, ODTÜ ilk 100 üniversite arasına girdi.

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'de kaybolan Türk gazetecilerle ilgili, ''Bugün sağ oldukları ama Suriye rejim yanlısı görevlilerin elinde bulunduklarına dair haber alındı. Öncelikle memnunum. Hayatta olduklarının haberini aldık. Onların Türkiye'ye getirilmelerini de Dışişleri Bakanlığımız takip edecek'' dedi.

- Beyoğlu'nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı midibüsün geçişi sırasında düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin 7 kişi tutuklandı.

- Hatay'da etkili olan yağışlar nedeniyle hava trafiğini tehlikeye atmamak için 29 Ocak'ta uçuşa kapatılan, pist ve aprondaki suların çekilmesiyle 3 Şubat'ta ulaşıma açılan ancak yağışların artması ve Amik Ovası'ndaki suyun tahliye edilememesi nedeniyle 7 Şubat'ta yeniden ulaşıma kapatılan Hatay Havaalanı'na 37 gün aradan sonra ilk uçak indi.

-Barış Gücü'nde 12 şehit-

16 Mart

- Afganistan'da NATO'ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü bünyesinde Kabil Bölge Komutanlığı'nda görevli Türk askerlerini taşıyan helikopterin düşmesi sonucu 12 asker şehit oldu.

4'üncü Kolordu Komutanlığı'na bağlı Barış Gücü Tugay Komutanlığı'nda 20 Mart'ta şehitler düzenlenen askeri tören sonrası 7 şehit askerin naaşı, Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan uçaklarla memleketlerine gönderilerek toprağa verildi.

Ankara Kocatepe Camisi'nde ise 5 şehit için cenaze töreni düzenlendi.

Törene, şehit ailelerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yüksek yargı organlarının başkanları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kabinenin çok sayıda üyesi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve diğer siyasi partilerin genel başkanları da katıldı.

Şehitlerin cenazesi Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı namazın ardından Cebeci Askeri Şehitliği'nde defnedildi.

- Yemen'de kadınların güvenliği ve kadın hakları konusundaki çalışmalarından dolayı geçen yıl Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Tevekkül Karman, Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Karman, Konya'da Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti.

-Türkiye'nin 3. yüz nakli-

17 Mart

- Türkiye'nin 3. yüz nakli, 6 yıl önce ateşli silah yaralanmasıyla burun, üst çene, damak ve üst dudak bölgesinde çok ciddi doku kaybı olan 20 yaşındaki Kahramanmaraşlı Hatice Nergis'e yapıldı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleşen nakilde İstanbul'da hayatını kaybeden 28 yaşındaki vericiden alınan burun, üst dudak ve üst çene kemiğini içeren kompozit doku Nergis'e nakledildi.

- 16. Altın Portakal Şiir Ödülü Mahmut Temizyürek'e verildi.

18 Mart

- Suriye'deki olaylarda Türk tır şoförü Mustafa Üçtaş vurularak hayatını kaybetti.

- ''Erken Nevruz'' kutlamalarında olaylar çıktı. Diyarbakır'da aralarında BDP milletvekillerinin de bulunduğu gruplar, Bağlar İlçesi'ndeki Nevruz alanına girdi. Güvenlik güçleri, biri polis 2 kişiyi yaralayan ve 10 aracı yakan gruba müdahale etti. İstanbul'daki izinsiz Nevruz kutlamaları sırasında çıkan olaylarda da bazı polisler ve göstericiler yaralandı.

19 Mart

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen, terör örgütü KCK'ya yönelik soruşturmayı tamamlayarak Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Belge Yayınları yetkilisi Ragıp Zarakolu'nun da aralarında bulunduğu şüpheliler hakkında hazırladığı iddianameyi özel yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

20 Mart

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin barış gücü unsuru olarak Afganistan'da görev yapması ile ilgili tartışmalar konusunda, ''Bütün bu kararları alırken biz TBMM'de kararımızı alıyoruz. Parlamento kararıyla da bu süre uzatılıyor. Burada da yapılan budur. Yani bizden Türkiye'de siyaset yapan ya da kenarda köşede bir şeyler yazanlar bir butik devlet mi istiyorlar- Türkiye bir butik devlet değildir. Güçlü bir devlettir. Birilerinin söylediği veya kendine göre oluşturduğu rol haritasına Türkiye Cumhuriyeti uymaz. Biz olması gereken neyse onu yaparız. Atılması gereken adım neyse bu adımları atarız. Hiçbir zaman küçük düşünmeyiz büyük düşünmeye mecburuz'' dedi.

-Pozantı raporu tamamlandı-

21 Mart

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ogün Samast'a, ''tasarlayarak Hrant Dink'i öldürmek'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından verilen 22 yıl 10 ay hapis cezasını onadı.

- Adalet Bakanlığı, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili raporunu tamamladı. Raporda, ''kötü muamele ve cinsel taciz'' iddiaları yöneltilen 18 tutuklu çocukla ilgili adli işlem yapılması gerektiği, kurum müdürleri ve infaz koruma baş memurlarından oluşan 6 kişi hakkında adli ve idari yönden işlem yapılmasının yerinde olacağı belirtildi. Hazırlanan rapor, adli ve idari yönden gereğinin yapılması için ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, okullarda ana sınıfı ile 5. sınıf arasında eğitim gören çocuklara her gün süt dağıtımına başlanacağını açıkladı.

- Erdoğan, şehitlerin dul ve yetimleri ile gazileri ilgilendiren kanun ve KHK'lerdeki 20 maddeyi değiştirerek, terör olaylarında hayatını kaybeden sivillerin de şehit kapsamına alınacaklarını, terör olayları sebebiyle göreve gidiş dönüşler esnasında meydana gelen kazalarda yaralanan ve hayatını kaybedenlerin de şehitler ve gazilerle ilgili kanun kapsamına alınacağını bildirdi.

- Şırnak'ın Silopi İlçesi Cudi Dağı kırsalında bölücü terör örgütü mensupları ile çıkan çatışmada 5 polisin şehit düştü.

22 Mart

- ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Ö.Y'nin MİT görevlisi olması nedeniyle hakkındaki yargılamanın durdurulmasına karar verdi.

- Yüksek Seçim Kurulu, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin 2011 yılı nüfus sayım sonuçlarına göre, illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını yeniden belirledi. Buna göre, İstanbul'un milletvekili sayısı 85'ten 87'ye, Ankara'nın 31'den 32'ye ve Edirne'nin 3'ten 4'e çıktı. Elazığ, Manisa, Ordu ve Van'ın milletvekili sayıları da 1'er düştü.

23 Mart

- Sağlık Bakanlığı'nda toplanan Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu, Gazi, Akdeniz ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan nakilleri değerlendirdi. Komisyon, Hacettepe Üniversitesi'nin Kompozit Doku Nakli Merkezi ruhsatının iptal edilmesine karar verdi. Akdeniz Üniversitesi'ne de bacak nakli konusunda kriterlere uyulmadığı gerekçesiyle uyarı verildi.

Ayrıca, bundan sonra kompozit doku nakillerinin 18 yaşından küçüklere yapılmaması, yüz nakillerinde alıcıyla donör arasındaki yaş farkının 5'i geçmemesi kararları alındı.

-Uğur Acar taburcu edildi-

24 Mart

- Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar, ameliyatından iki ay sonra taburcu edildi. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Acar'ın yakın takip altında tutulacağını ve belirli aralıklarla kontrole geleceğini kaydetti.

Uğur Acar, taburcu olduktan sonra doğum yeri olan Manavgat'ın Cebece köyünü ziyaret ederek yakınlarıyla hasret giderdi.

25 Mart

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi öncesi Güney Kore'nin başkenti Seul'de ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da katıldı.

26 Mart

- Türkiye, Şam Büyükelçiliği'nin bütün faaliyetlerini askıya aldı.

- ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasının tutuklu sanığı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, ilk kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında ''görevsizlik ve yetkisizlik'' kararı verilmesi talebini reddetti.

- Genelkurmay Başkanlığı, elde edilen ilk bulgulara göre, Afganistan'da düşen helikopterin teknik bir arıza nedeniyle kaza-kırıma uğradığını, enkazla ilgili parçaların Türkiye'ye getirilerek teknik incelemelere başlandığını açıkladı.

- Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Hancağız Barajı'nın su pompalama ünitesinde meydana gelen patlamada enkaz altında kalan 2 kişi hayatını kaybetti.

- TSK'dan Afganistan'da düşen helikoptere ilişkin yapılan açıklamada, ''Elde edilen ilk bulgular, Afganistan'da düşen helikopterin teknik bir arıza nedeniyle kaza-kırıma uğradığı yönündedir. Helikopter enkazı ile ilgili parçalar Türkiye'ye getirilmiş ve teknik incelemelere başlanmıştır'' denildi.

-Başbuğ: ''Savunma yapmayacağım''-

27 Mart

- CHP, milletvekili emekli aylığını düzenleyen kanunun bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

- Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklu yargılandığı ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasında yargılanmasına devam edildi. Savunması sorulan Başbuğ, ''Bir Genelkurmay Başkanının böyle iddialarla suçlanmaya çalışılması, yetersizliğin komedisidir. Bu iddianameye hiçbir itibarım yoktur. Bana terör örgütü yöneticisi diyenlere şaşarım. Bu suçlama hiçbir zaman kişisel suçlama olarak kabul edilemez. Bu suçlama gerçekte şahsım üzerinden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne de yöneltilen ağır bir suçlamadır. Anayasa'nın 148. maddesi gereğince yargılanacağı yer, Yüce Divan. Bu nedenle mahkemenizin beni yargılamakta görevli olamadığını düşünüyorum. Savunma yapmayacağım, hiçbir soruya da cevap vermeyeceğim'' dedi.

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Lefkoşa-İstanbul seferini yapan Atlasjet uçağını kaçıran 2 sanığa verilen 27 yıl 6'şar ay hapis cezasını az bularak bozdu.

- Tutuklu Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, ''Haliç'te Yaşayan Simonlar'' adlı kitabında ismi geçen Osman Hilmi Özdil'e ''iftirada bulunduğu'' gerekçesiyle 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlaştırıldı.

- Kütahya'nın Aslanapa ilçesinde yapılan kurtarma kazısında, bin 100 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen Bizans döneminden kalma kilise ve 3 insan iskeleti bulundu.

- Büyük Birlik Partisi'nin kurucu genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası soruşturması kapsamında tutuklu bulunan muvazzaf asker Nedim B, tahliye edildi.

28 Mart

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ile nükleer görüşmelerin İstanbul'da yapılmasına ilişkin, ''Sayın Salihi bu konuda zaten İstanbul'da yapılmasını daha önce de söylemişti. Şimdi karşı tarafta da bu konuda Kore Zirvesi'nde aldığımız bilgilerle olumlu gelişmeler var. Öyle zannediyorum ki onların açıklamasını da beklemek durumundayız. Biz de bu sürece olumlu katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Çünkü baştan itibaren bu konuyu en yakın takip eden üçüncü ülke konumundayız'' dedi.

- Ankara'da, yurdun çeşitli illerinden gelen KESK üyeleri, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifi ve Kamu Görevlileri Sendikalarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısını protesto etti.

29 Mart

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'na ''çocuğa karşı tasarlayarak, canavarca bir hisle ve eziyet ederek öldürmek'' suçundan verilen 24 yıl hapis cezasını onadı. Daire, Cem Garipoğlu'nun babası Mehmet Nida Garipoğlu'nun beraat kararını da ''suçluyu kayırma suçunu işlediği'' gerekçesiyle bozdu.

- Doğubayazıt'ta 5 Şubat'ta alışveriş yaptıktan sonra arabasına doğru giderken uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede 2 gün sonra hayatını kaybeden Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'ın öldürülmesine ilişkin 5 kişi tutuklandı.

- Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan, ''Balyoz Planı'' davası kapsamında 250'si tutuklu 365 sanık hakkında hazırladığı 920 sayfalık mütalaayı İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. Mütalaada, Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 250'si tutuklu 365 sanığın, ''Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs'' suçundan, eski TCK'nın 147 ve 61. maddeleri gereğince 15 ila 20'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

- Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır, ameliyattan 69 gün sonra taburcu edildi. Kavdır'ın taburcu edilmesiyle nedeniyle hastanede basın toplantısı düzenlendi.

Kavdır, taburcu edildiği için mutlu olduğunu ifade etti ve kendisine organ bağışlayan aileye teşekkür etti. Kavdır, ''Bugünden itibaren evimde olacağım için çok mutluyum. Çocuklarımla bu akşam evimde buluşacağım'' dedi.

- Eski bakanlardan Hurşit Kemal Cantürk 86 yaşında vefat etti. Cantürk, 20 Eylül 1980'de kurulan Bülend Ulusu hükümetinde dışarıdan Ticaret Bakanlığı yaptı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Giresun Üniversitesi Rektörlüğü'ne, Yükseköğretim Kurulu'nun önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Aygün Attar'ı atadı.

30 Mart

- Zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi yasalaştı. Başbakan Erdoğan, kanunla ilgili, ''Bizler tarihimize kara bir leke olarak yazılmış, bin yıl süreceği iddia edilen 28 Şubat'ın son izini, 28 Şubat'tan 15 yıl sonra, geri dönmemek üzere tarihin tozlu raflarına Allah'ın izniyle gönderdik'' dedi.

Erdoğan, Kur'an-ı Kerim ve Hz. Muhammed'in hayatının seçmeli ders olarak okutulmasıyla ilgili, ''Halkımız bize diyor ki 'Düz liselerde, ortaokulda Kur'an-ı Kerim ve peygamberimizin hayatı seçmeli ders olsun'. Kimse buna mecbur edilmiyor. Bu derse isteyen girecek, istemeyen girmeyecek '' dedi.

- Bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP Milletvekili Hasip Kaplan, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasına şahıs ve DTP tüzel kişiliği adına müdahil olmak için talepte bulundu.

- Özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesinin yayınının durdurulması yönündeki kararı kaldırdı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler-Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ile telefonda görüştü. Annan, görüşmede Suriye Halkının Dostları Grubu'nun 1 Nisan'da İstanbul'da yapacağı toplantıya şahsen katılamasa bile, kendisini temsilen güçlü bir heyet göndereceğini ifade etti.

31 Mart

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Hatay, Gaziantep ve Kilis'te kurulan çadır kentlerde, ülkesindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriye vatandaşı sayısının 18 bin 158'e ulaştığını açıkladı.

- Bodrum'da Kore gazisi Mehmet Tanrıkorur, evinde ölü bulundu.

Muhabir: Meltem Uzun - Aylin Sırıklı Dal

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA