'tarihe Saygı' Ödüleri Sahiplerini Buldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri' 10. yılında düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

'tarihe Saygı' Ödüleri Sahiplerini Buldu
Törende konuşan İzmir Büükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in tepeden inme plan ve plan değişiklikleri ile bir kıskacın içine alınmaya çalışıldığını iddia etti.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen tören, Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası'nın İzmir şarkılarından oluşan mini konseri ile başladı.

10 yıllık süreçte ödül kazanan tüm eserlerin yer aldığı '2003'den Günümüze Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri' sergisinin de açıldığı törenin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina döneminde başlayan ve geleneksel hale getirilen etkinliğin önemine vurgu yaptı. Kentin tarihi eserlerini korumak ve kentin tarihi değerleri ile ilgili farkındalık oluşturmak üzere başlanan bu önemli projeye emek verenleri kutlayan Kocaoğlu, şunları söyledi: "İzmir büyük bir değişim ve dönüşüm içinde. Tarihe Saygı Ödülleri, bu dönüşümün sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için, kentin kalkınabilmesi, toplumun bilinçlenmesi; kente, tarihe, körfeze bakıştaki ufkun genişlemesi ve geçmişten aldığımız güçle ileriye bakabilmemiz için çok önemli bir fırsat. İzmir'de son dönemlerde, özellikle devlet arazileri üzerine bir özelleştirme, imar uygulamaları ve kamu alanlarının paraya çevrilmesi düşüncesi var. Tabii ki, kentlerin kalkınması için sağlıklı planlamalar yapılacaktır. Tabii ki, kentler, büyüme ihtiyacını karşılamak için, kentin ihtiyaç duyduğu fonksiyonları yerine getirmek üzere planlanacaktır. Ama bu ayrı bir şey, bugün uygulanmak istenen sistem ise ayrı bir şeydir. Bu uygulamaların sadece kamu arazileri üzerinde yapılması ve Özelleştirme İdaresi gibi planlama ile ilgisi olmayan kurumların satacağı kamu malları üzerinde plan yapma yetkisinin olması, bu kenti yöneten insanlar olarak bize mantıklı gelmiyor. O zaman, kentimizi korumak zorundayız. Bunun için birlikte hareket edeceğiz. Bu kentin sağlıklı bir kent dönüşümüne ihtiyacı var. Ama dünya kentlerinin deneyim kazandığı ve sonunda vazgeçtiği kötü örnekleri de bu kentte bir daha uygulamayacağız." Bu yılki programda yarışmaya başvuran 18 eser ödül almaya hak kazanmıştı. Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü kategorisinde 7, Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü kategorisinde 1, Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü kategorisinde 7, Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü kategorisinde ise 3 aday ödüle değer bulunmuştu .