Soylu: Türkiye Dünyanın En Etkili Jeostratejik Bölgesinde Yer Alıyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Türkiye'nin dünyanın en etkili jeostratejik bölgesinde, enerji yollarının göbeğinde yer almasının sıkıntılarını yaşadığını söyledi.

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şubesi tarafından düzenlenen Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Türkiye İstişare toplantısı Mardin’de başladı.

Edoba Elagans Otel'de düzenlenen toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, MUSİAD Mardin Şube Başkanı Ali Dündar, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı M.Ali Tuttaşı ve davetliler katıldı.

Toplantıda açılış konuşması yapan MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak, Türkiye konum itibari ile önemli bir güneş enerjisine sahip olduğunu belirterek, bu enerjiyi kullanıma geçirmek için herkesin bu konuda proje hazırlaması gerektiğine dikkat çekti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ise Türkiye’nin enerji potansiyelini değerlendirdi. Soylu, "Dünya 21. ve 22. yüzyılın şekilleneceği yepyeni bir dönüşüm içerisine girdi. Türkiye ve dünyanın geleceği ile ilgili birçok meselenin şekilleneceği yıllardayız. Bu dönüşümlerin 5 veya 10 yıllar içinde olacağını düşünürsek yanılırız.” dedi.

1940’larda icat edilen bilgisayarın bugün dünyada yepyeni bir dönemin önünü açtığını ifade eden Soylu, şöyle konuştu: "Bugün yeni teknolojilerin tamamına enerji ihtiyaç vardır. Dün evimizde bilgisayar yoktu. Bugün milli eğitimde bir milyon öğrenciye bilgisayar dağıtıldı. Yarın Fatih Projesi ile beraber 1.4 milyar civarında maliyetle evlatlarımıza bilgisayar dağıtılacaktır. Dün az yoğun bakım ünitemiz vardı. Bugün 10 bin yoğun bakım ünitemiz var. Dün daha az hastanemiz vardı, bugün daha fazladır. Dolayısıyla daha fazla enerjiye ihtiyacımız var. Avrupa'da bugün yüzde 60 doğalgaz ithal bağımlılığı varken, 2035 yılında tam anlamı ile birlikte yüzde 90 ithal bağımlılığı olacak bir bölge haline gelecek. Türkiye bütün bu süreç içerisinde dünyanın en etkili jeostratejik bölgesinde yer almaktadır. Biz Türkiye olarak ebetteki hem İran gazının hem Rusya gazının sadece beklentisi olan bir ülke olamayız. Almanya’da toplam enerji üretiminin yüzde 50’sini yenilenebilir enerjiden üretiyor. Oysa bizim kullanabileceğimiz güneş, buradan elde edebileceğimiz enerji özellikle güneşe hasret yaşayan Almanya ve Avrupa’dan kullanabileceği enerjiden çok daha fazladır."Türkiye'nin yaklaşık 60 milyar dolar civarda enerjiye para ödediğine dikkat çeken Soylu konuşmasına şöyle devam etti: "Sadece bizim değil Avrupa ülkeleri de enerjiyi üretmeyen ülkelerdir. Yani rüzgârdan suya kadar, hatta her evde olabilecek güneş panellerine kadar, temel enerji sistemimize kadar bu yapıyı Türkiye içerisinde geliştirmemiz gerekir. İşte o zaman Türkiye 2023 hedeflerine, hatta 2071 hedeflerine ulaşabilir.”

Açılış konuşmalarının ardından MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak başkanlığında düzenlenen oturumda, Norm Enerji Sistemleri Genel Müdürü İbrahim Erkan Yenen, 'Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi ve Yatırımları'; Çözüm Mühendislik Genel Müdürü Mustafa İşcan, 'Enerji Verimliliği ve Enerjinin Etkin Kullanımı'; AEM Çevre Laboratuvarı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Keleş, 'Geri Dönüşüm Ekonomisi ve Çevreye Katkıları'; Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanlığı TEMSAN Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Toprak ise 'Türkiye Enerjisi ile Alakalı Devletin Teşvik ve Yatırımları' konularında sunumlar yaptı .