Çanakkale Planlama Bölgesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, ''Çevre düzenlemesi konusunda, ülkemizin yüzde 97'sinde çevre düzenleme planı çıkarılmış durumda'' dedi.

Kahraman, ''Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'' ile ilgili Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bölgenin sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel zenginliğin, ulusal ve uluslararası normlar ve anlaşmalar çerçevesinde korunması amacıyla yapılan planlamanın çok önemli olduğunu söyledi.

Çevre düzeni planında, dengeli ve sürekli kalkınma hedeflerine uygun ekonomik ve ekolojik kararların bir arada düşünüleceğini ifade eden Kahraman, ''Sağlıklı bir çevrenin oluşturulması, kirliliğinin oluşmadan önlenebilmesi, çarpık kentleşme ve kontrolsüz sanayileşmenin önlenerek düzenli gelişmenin sağlanmasını hedefliyoruz'' diye konuştu.

Kahraman, bakanlık olarak sağlıklı çevre konusunda çalışmalara aralıksız devam ettiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Çevre düzenlemesi konusunda ülkemizin yüzde 97'sinde çevre düzenleme planı çıkarılmış durumda. Ülkemizde sadece Ankara ve Kilis'te planlama yapılmadı. Gördüğünüz gibi Çanakkale ve Balıkesir bölgesinde planlama yapılmış ve çalışmalar devam ediyor. Bu planlamalar içerisinde, İzmir kara yolu, Çanakkale Boğazı'na yapılacak köprü, demir yolları hepsi yer alıyor ve değerlendiriliyor. Bu yapılan çalışmalar, değerlendirmeler, yatırımcı kurum ve kuruluşlara ve yerel yönetimlere hazırlayacakları alt ölçekli planlar açısından yol gösterici ve bağlayıcı olacak.''

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan da geleceğin şimdiden planlanması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

''40 yıl sonrasını hesaplamamız gerekiyor. Sanayici, yatırımcı gelsin, organize sanayi bölgesi büyüsün istiyoruz. Fakat doğal çevremize zarar verilmeyecek şekilde. Fabrikayı ovanın içerisine kurarsanız, bu bir cinayet olur. Körfez bölgemiz sadece Balıkesir için değil, ülkemiz için hatta turizm açısından uluslararası toplumlar için önemli bir nokta. Körfez bölgesinde zeytinyağı fabrikası dışında fabrika kurulmasına zaten izin verilmiyor. Yatırımcı bizim zengin verimli topraklarımıza değil tarım yapılamayan alanlara yönlenmeli. Bu planlamanın bir amacı da bu zaten.''

Plan ihalesini alan firma yetkilileri de yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Muhabir: Seyhan Kırıcı / Halil İbrahim Başer / Haluk Yüksel

Yayıncı: A. Fatih Tekcan
Kaynak: AA