Böyle vurgun yok!

İnternet bankacılığını kullanan müşterilerine bankadan gelmiş gibi virüslü mail atarak ‘OTP’ bilgileriyle hesapları boşaltan çeteyi bilişim polisi 8 ayda yakaladı

Böyle vurgun yok!
İstanbul Bilişim Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir şikâyet üzerine kart kopyalayan ve internet üzerinden banka müşterilerinin bilgilerine ulaşarak hesapları boşaltan bir şebekeyi 8 ay önce takibe aldı. Şebekenin İzmir ve İstanbul 'da dolandırıcılık yaptığı belirlendi. Bilişim polisi, İzmir grubunun kredi kartı kopyaladığını, İstanbul ekibinin de internet üzerinden banka hesaplarını boşalttığını belirledi.

Asıl hacker Ukrayna 'da
Çalışmaların ardından beş ilde operasyon düzenlendi. Özel Harekat Polisi 'nin de katıldığı operasyonda şebeke elebaşı M.A. ve 12 kişi gözaltına alındı. 12 kişiden 3 'ü emniyetteki sorgusunun ardından serbest bırakıldı. 9 şüpheli adliyeye sevk edildi.
Operasyonda 7.65 çapında bir tabanca, 7 cep telefonu, 1 şifrematik cihazı, 4 hart disk, 3 dizüstü bilgisayar ve 6 kopya kart ele geçirilirken 15 bin lira paraya da el konuldu. Asıl hackerin Ukrayna 'da yaşayan şebeke üyesi S.D. olduğu öğrenildi. Şebeke banka müşterilerinin 284 bin lirasının 222 binini çekerken, polisin tespitiyle bu paranın 62 bin lirasına bloke koyulduğu öğrenildi.
Yapılan 8 aylık çalışmalarda şebekenin kullandığı yöntem de tespit edildi. Bu yöntemle şebekenin, 'OTP ' adı verilen şifrematik cihazlarının bilgilerini de alarak dolandırıcılık yaptıkları öğrenildi. Şifrematik bilgilerinin kopyalanmasıyla dolandırıcılık yönteminin ilk kez kullanıldığı dile getirildi.
Bu yönteme göre, şebeke üyeleri önce zararlı yazılımlarla internet bankacılığını kullanan bir banka müşterisinin bilgisayarına yazılım gönderiyor. Mail yolu ile gönderilen bu yazılım, bazen bankadan geldiği gibi gösterilen mailler olabiliyor. Gelen mailin açılması ile virüs aktif oluyor. Ardından müşterinin internet bankacılığını kullanmasıyla kişisel bilgilerine ulaşılıyor.