Doç. Dr. Nejat Doğan:

Doç. Dr. Nejat Doğan, Arap Baharı’nın her ülkeyi aynı derecede etkilemediğini ve Arap Baharı’nın yaza dönüşmesi için Ortadoğu ülkelerinde kurumların oturması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Nejat Doğan:
Kayseri Ticaret Odası konferans salonunda gerçekleştirilen ‘Ortadoğu’da Son Gelişmeler, Uluslararası Politika ve Türkiye’ konulu konferansa KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Asaf Mehmetbeyoğlu, KTO Eski Başkanı Hasan Ali Kilci ile çok sayıda KTO üyesi katıldı.

Konferansın konuşmacısı Doç. Dr. Nejat Doğan, Ortadoğu ülkelerinin, Ortadoğu’daki Arap ülkeler ile Arap olmayan Müslüman ülkeleri kapsadığını söyledi.

Genişletilmiş Arap ülkelerine de, Orta Asya Türk devletlerinin dahil edildiğini belirten Doğan, Arap Baharı’nın başlangıcı ve Ortadoğu ülkelerine etkilerinden söz etti.

Doğan, Arap Baharı’nın 2011 yılı başlarında Tunus’ta başladığını ve oradan diğer ülkelere yayılan darbeli, şiddetli bir süreç olduğunu ifade etti.

Tunus’ta başlayan ve yönetimin değişmesine neden olan olayların daha sonra Mısır’a sıçradığını, orada da 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetimini değiştirdiğini kaydeden Doğan, Olaylar daha sonra Libya’ya sıçradı ve Tahrir meydanında meydana gelen olaylarda Kaddafi öldürüldü. Ama Libya bu olayları diğer ülkelere göre daha farklı atlattı. Orada NAto’nun müdahalesi her zaman konuşuldu. Olaylar sonra bir ara Yemen’i etkiledi ve sonra Arap Baharı rüzgarı Suriye’ye geldi, 1 yıldır da Suriye’de malum olaylar yaşanıyor.” diye konuştu Bütün Ortadoğu ülkelerinin Arap Baharı’ndan aynı oranda etkilenmediğini söyleyen Doğan, örneğin Libya ve Suriye’de iç savaş başladığını, ancak Tunus ve Yemen’de barışçıl bir yönetim biçimi izlendiğini dile getirdi. Doğan, Arap baharının yaza dönüşmesi için söz konusu ülkelerde kurumların oturmuş bir düzen alması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’deki 1923 devrimi ile konuyu örneklendiren Doğan, Türkiye’nin bu işin altından başarıyla çıktığını ve kurumlarının oturmuş bir düzene sahip olduğunu belirtti.

Doğan, konferans sonrasında dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı .
Kaynak: İHA