Chp'den Engellilerin Hakları Verilsin Talebi

CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, son günlerde engellilerle ilgili çıkan haberlerin yanlışlığından, söylemlerin eksikliğinden, bazı politikacıların bilgisizliğinden yakındı.

Chp'den Engellilerin Hakları Verilsin Talebi
Prof.Dr. Hülya Güven, birçok sıkıntı çeken engelli bireylerin sorunlarının esasına inilmesi gerektiğini söyledi.

Engelli bireyler ile yakından ilgilenen her zaman onların yanında olan ve destek veren CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Güven, Son zamanlarda izlediği birkaç olaydan Sonra AKP’li yöneticiler tarafından yapılan açıklamaların yanlışlığına ve engellilerin yanıltılmalarına tepki gösterdi. Güven, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde eğitim öğretim yılı başlamadan yapılan değişiklikle, 23 yaş üstü engelli bireylerin gittikleri iş eğitim merkezlerinden kayıtlarının silinmesi Sonrasında o öğrenciler ve bireylerin yaşadıklarından iktidar partisinin aylar geçmesine rağmen haberdar olmadığını belirtti.

Güven, yapılan düzeltmelerin yapılan büyük hatalar için birer ‘pardon’ olduğunu söyledi

Sosyal devletin bu olmadığını anlatan Güven, şöyle konuştu: "Bugün sağlıkta dönüşüm politikası diğer politikalar gibi çökmüş, en fazla da engellileri ve tedaviye muhtaç yoksul hastaları vurmuştur. Örneğin engellilerin kullanmak zorunda olduğu cihaz ya da protezler AKP hükümetinin sağlık reformu ile paralı hale getirilmiştir. Benim sade vatandaşım pet şişe kapaklarını toplayarak bir engelimize yardımcı olmaya çalışırken, AKP hükümetinde bu duyarlılığın zerresinin olmadığını görüyoruz. Engellilerin ihtiyacı olan tekerlekli sandalyeler dahil tüm tıbbi malzemelerin devlet tarafından katkı payı alınmaksızın karşılanması gereki. Devlet yardım değil tüm engellilerin haklarını vermek zorundadır. Kapaklara muhtaç bırakmak değil. Sosyal Devletin gereği bu değil midir?" YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ İPTAL EDİLMELİ İzmir Örnekköy’de yer alan İzmir İş Eğitim Merkezi’nden kayıtları silinen 150 zihinsel engelli öğrenci örneğini veren Güven, şunları söyledi: “Bu okula yıllardır gelen 150 öğrenci okulun açıldığı 17 Eylül günü kapıda kaldılar, ne fiziki ne de eğitim koşulları uygun olan Halk Eğitim Merkezleri’ne yönlendirildiler. Engelli çocuklarımız, aileleriyle birlikte okullarına geri dönebilmek için eylem üstüne eylem yaptı. Sonuç olarak Halk Eğitim Merkezleri bünyesi içinde de olsa, okullarında eğitim almaları sağlandıysa da servisleri olmadığı için yine gidemediler. Neredeyse 3 aydır eğitimden yoksun kaldılar." Konuyla ilgili Meclis'e önerge verdiklerini anlatan Güven, sözlerini şöyle sürdürdü: "Servis sorunlarının, CHP olarak, mecliste verdiğimiz soru ve araştırma önergeleri Sonucunda tarafımıza yanıtlanmadan geçen hafta çözüldüğünü öğrendik. Bu güzel gelişme nedeniyle, emeği geçenleri kutluyorum. Ancak, basına haberler engelli öğrenciler okullarına kavuştu şeklinde veriliyor. Söylemlerde de sorun ‘taşımalı eğitim’ sorunuymuş gibi belirtiliyor. Sonucu düşünülmeden yapılan yönetmelik değişikliğinin Sonucunda yıllardır sorunsuz gittikleri okullarından atılan bu çocuklar, her yıl eylem yaparak mı haklarına kavuşacak? Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesini imzalayan bir ülke olarak bu bireylerin ömür boyu eğitim hakkının zora sokulması hangimizi huzurlu kılar? Yapılması gereken, engellilerimize servislerimiz ne zaman kalkacak korkusunu yaşatarak geçici olarak servis sorununu çözmüş gibi görünmek değil, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin yürürlükten kaldırılarak bugüne kadar yıllarca gittikleri okullarına gitmelerinin sağlanması, hatta bu iş okullarının tüm ülkemize yaygınlaştırılmasıdır.’’
Kaynak: İHA